جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ |۹ شوال ۱۴۴۵ | Apr 19, 2024
مرکز تحقیقات رایانه ای حوزه اصفهان

حوزه/ مرکز تحقیقات رایانه ای حوزه علمیه اصفهان در آذرماه سال ۱۳۷۷ تاسیس و تا کنون گام های موثر و چشمگیری در راستای پیشبرد و اعتلای پژوهش های اسلامی برداشته است.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»از اصفهان، مرکز تحقیقات رایانه ای حوزه علمیه اصفهان در پرتو عنایت خداوند متعال و توجهات حضرت ولیعصر (عج) و پیرو تاکید مقام معظم رهبری بر تلاش در عرصه نوسازی و اعتلای پژوهش های دینی و اسلامی با حداکثر استفاده از روش ها و ابزارهای جدید به امر مرجع عالیقدر آیت الله العظمی مظاهری، در آذرماه سال ۱۳۷۷ تاسیس و به شماره ۹۶۶ ثبت اسناد کشوری و همچنین مجوز فعالیت ۳۱۰۱۰۲۹۱ در سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور به ثبت رسید و تا کنون گام های موثر و چشمگیری در راستای پیشبرد و اعتلای پژوهش های اسلامی برداشته که علاوه بر تولید ده ها نرم افزار دینی ، به تحقیق و انتشار کتب مفیدی دست زده است که تاثیر این تحول بنیادی مورد توجه و قبول عالمان ، محققان و اندیشمندان جامعه اسلامی قرار گرفته است و تاکنون توانسته رتبه های متعددی از جمله خادم قرآن کریم (۱۳۸۴) و خادم فرهنگ عمومی (۱۳۸۶) کسب نماید.

آشنایی با واحدهای مختلف مرکز:

* تحقیقات

اهمیت تحقیق و پژوهش به عنوان زیربنای تمام فعالیت‌های علمی، خصوصاً در راستای تهیه و تدوین متون اسلامی بر کسی پوشیده نیست. خصوصاً آن که محصولات این مرکز، مسیر مرزهای بین‌المللی را درنوردیده و به اقصی نقاط جهان راه یافته است. لذا مقوله تحقیقات در تولید محصولات فرهنگی، ظرافت و حساسیت‌های خاصی را می‌طلبد. بر همین اساس تهیه، گردآوری، تدوین و سازماندهی اطلاعات مورد نیاز از جملۀ مهم‌ترین فعالیت‌هایی است که تاکنون با تلاش بی وقفه و خالصانۀ مسئولین و محققان این مرکز با مراجعه به منابع تحقیقاتی و پژوهشی و استفاده از ابزارها و منابع اطلاعاتی به انجام رسیده است.

واحد تحقیقات این مرکز در دو بخش انتشار کتاب و تولید نرم افزار فعالیت دارد:

*انتشارات

کتاب از اولین ابزارهای ارائه افکار و اندیشه های اشخاص و همچنین انتقال نتایج تحقیق و پژوهش به دیگران است. این مرکز افتخار دارد، که در راستای خدمت رسانی فرهنگی به فرهیختگان جامعه اسلامی، گامی بلند و تأثیر گذار برداشته و تاکنون کتاب‌هایی با محوریت «صحیفه سجادیه» در قالب فرهنگ نامه موضوعی، شرح صحیفه و اِحیای روایت‌های مختلف آن، همچنین صدها رساله علمی و پژوهشی از عالمان گذشته حوزه علمیه اصفهان احیاء و در چندین مجلد از مجموعه میراث حوزه علمیه اصفهان به زیور طبع آراسته و به اندیشمندان جامعه ارائه نموده است.

*احیاء تراث

از آنجا که میراث علمی و فرهنگی هر مرز و بوم، نماد و نشان توانایی‌های شگفت تاریخ سازان آن کشور است و این آثار در طی قرون متمادی مورد توجه بزرگان قرار می‌گیرد، لذا این مرکز به احیاء تراث برخی از عالمان دست زده، که در دوره های مختلف در اصفهان زیسته، تدریس داشته و یا در مزارات اصفهان مدفون گشته‌اند.

فرایند احیاء و عرضه میراث مکتوب گذشتگان شامل چهار وظیفه حفظ و نگهداری، تصحیح و احیاء، پالایش انتقادی و بهسازی و ساده سازی است.

تصحیح و احیاء میراث گذشتگان که همان احیاء تراث است، احیاء اندیشه و تفکر عالمان این اقلیم بوده که ارتباط علمی مؤثری بین عالمان دیروز و اندیشمندان امروز برقرار می‌نماید.

ارزشمندترین قسمت این میراث گران‌بها، میراث مکتوب فقیهان، مفسران، محدّثان و دیگر عالمان دینی و فرزانگان حوزه علمیه اصفهان در موضوعات تفسیر، حدیث، فقه، اخلاق و دیگر موضوعات است. حوزه علمیه ای که به تعبیر مقام معظم رهبری علومش همچون چشمه ای خروشان و جاری به همه مراکز علمی جهان اسلام جاری شده و بر آن است این مسیر را ادامه داده تا عظمت آن را نمایان سازد.

*نرم افزار

مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان توانسته است در طول چندین سال فعالیت خود نرم افزارهای پژوهشی و مرجع متعددی را تولید نماید .

بی شک در وادی پژوهش، نرم افزارهایی می‌تواند مثمر ثمر باشد که ضمن برخورداری از مطالب غنی و با اندیشه ای ژرف و نظام‌مند، منابع و کتاب‌های متعدد و مناسبی را با قابلیت‌های رایانه‌ای به مخاطبین خود ارائه نماید.

نرم افزارهای تولیدی این مرکز، با انبوهی از اطلاعات موجود و امکانات خاص پژوهشی، به دنبال این هدف است.

تحقیقات و پژوهش برای آماده سازی یک نرم ‌افزار پس از نیاز سنجی و مخاطب شناسی شامل این مراحل

"شناسایی مراکز پژوهشی که در این باره تولیداتی داشته‌اند"، "کتاب شناسی موضوع"، "انتخاب و گردآوری کتاب"، "تایپ و آماده سازی"، "فیش برداری مطالب به صورت کتابخانه‌ای و دیجیتال"، "موضوع بندی"، " "تدوین" و "تألیف و ویراستاری" است.

*کتابخانه

هر مؤسسۀ پژوهشی در راستای امر تحقیق خود نیاز به متون پژوهشی خواهد داشت. پس نمی‌توان واحد کتابخانه را در این گونه مراکز نادیده گرفت، لذا این مرکز نیز برای امور جاری تحقیقاتی خود اقدام به تأسیس کتابخانه ای با گنجایش سی هزار جلد کتاب نموده است. هم اکنون بیش از نیمی از ظرفیت کتابخانه تکمیل گشته و دارای کتاب‌های بسیار غنی در زمینه های علوم قرآنی، تفسیر، حدیث، فقه، ادبیات، نسخه شناسی، ترجمه و دیگر موضوعات می‌باشد که علاوه بر استفاده محققین این مرکز، مورد استفاده پژوهشگران حوزه و دانشگاه در سطح استان قرار می‌گیرد.

*تولید

    تایپ، ویرایش و کدگذاری:

کار سنگین تایپ صدها جلد کتاب، مقاله و متون مورد نیاز در امر تولید، تصحیح و ویرایش متون تایپ شده با دقت تمام، از جمله وظایف این واحد می‌باشد. تمامی صفحات و عناوین تایپ شده، چنانچه برای نرم افزار آماده شده باشد، در قسمت نهایی، کدگذاری شده و به قسمت برنامه نویسی انتقال می‌یابد و اگر برای چاپ کتاب آماده شود، به بخش صفحه آرایی منتقل و پس از صفحه آرایی جهت چاپ، مراحل خود را طی می‌نماید.

    گرافیک:

گرافیک یکی از شاخه‌های علوم رایانه است که به ترسیم، تغییر و کار با تصاویر به شیوه‌های محاسباتی و رایانه‌ای می‌پردازد. این هنر، یکی از جذاب‌ترین و وسیع‌ترین کاربردهای رایانه‌هاست و برای ساخت پویانمایی دوبعدی و سه‌بعدی، شبیه‌سازی‌های محاسباتی و پردازش تصاویر استفاده می‌شود.

طراحان، نقاشان و متخصصین گرافیک از جمله دست اندرکاران این واحد می‌باشند که ساخت تمامی موضوعات گرافیکی به دست توانای این هنرمندان و متخصصین صورت می‌پذیرد.

* فیلم و صوت

مرکز تحقیقات رایانه‏اى حوزه علمیه اصفهان با پیشینه بسیار درخشان از نظر قدمت و خدمت در زمینه اشاعه فرهنگ و معارف اسلامى اقدام به راه اندازی استودیوی مجهز ضبط صدا و تصویر با دستگاه‌ها و امکانات مدرن و فناوری نوین دیجیتال نموده است. این استودیو، امکانات گسترده ای در زمینه تکنولوژی ضبط صدا و تصویر را دارا می‌باشد و افقی نوین را در راستای پاسخگویی به نیازهای فرهنگی و دینی، و همچنین در جهت تبیین مسایل و موضوعات مختلف مذهبی فراهم آورده است.

این واحد، کار تهیه و ساخت فیلم‌های مورد نیاز هر نرم افزار، افکت گذاری، میکس تصاویر و فیلم‌ها ، تولید و تنظیم آلبوم‌های تواشیح و همخوانی ، نیایش‌های ویژه اذان، سخنرانی مذهبی، میزگرد های دینی، تولید داستان به صورت نمایشی، گویش کارنامه هشت سال دفاع مقدس، گویش متن و ترجمه قرآن، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه، گویش مقالات ماهنامه های مختلف و دیگر برنامه‌ها را بر عهده دارد .

*انیمیشن(پویا نمایی)

پویانمایی یکی از زیرمجموعه‌های گرافیک رایانه‌ای است و هنر ساخت تصاویر متحرک با استفاده از رایانه می‌باشد. متخصصان این مرکز تاکنون توانسته‌اند ده‌ها ساعت انیمیشن با موضوع آیات الهی و داستان‌های حضرات معصومین علیهم السلام را به صورت دو بعدی و سه بعدی طراحی و تولید نمایند.

*برنامه نویسی

واحد برنامه نویسی مرکز، متشکل از تحلیل گران نرم افزار و برنامه نویسان مجرب و کارآزموده ای است که با استفاده از آخرین تکنیک‌ها و روش‌های موجود، مسئولیت برنامه نویسی طرح‌های در دست تولید را بر عهده دارند.

 *پایگاه داده (Data Center)

یکی از مهم‌ترین پیامدهای پیدایش اطلاعات رایانه‌ای در سازمان‌ها، موضوع ذخیره سازی، پردازش، مدیریت و ارائه آن در فضایی امن است. این خدمات عمدتاً در چارچوب Data Center در شبکه‌ها بررسی می‌شود.

دیتا سنتر، مجموعه اى از سرویس دهنده‌ها، زیرساخت‌های ارتباطى و تجهیزات دسترسى است که به منظور ارائه، نگهدارى و پشتیبانى از سرویس‌های تحت شبکه به کار گماشته می‌شود.

از آنجا که امروزه مدیریت اطلاعات حتی در کسب و کارهای کوچک نیز یک ضرورت حیاتی محسوب می‌شود؛ مراکز داده بسیار عظیم و متنوعی در سرتاسر شبکه جهانی اینترنت در حال سرویس دهی هستند که از جمله فوائد آن می‌توان به حذف ترافیک بی مورد، کاهش ارز بری و بالا رفتن ضریب ایمنی اشاره کرد.

این مرکز داده می‌تواند به عنوان یک مرکز پردازشی، مرکز جمع‌آوری و ذخیره داده و پشتیبان گیری (Backup) برای حفاظت از اطلاعات و داده های موجود محسوب شود.

دیتا سنتر مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه با توجه به ضرورت انتقال خدمات مربوط به میزبانی سایت‌ها به داخل کشور از جهت حفظ اطلاعات محرمانه و کاهش وابستگی کشور، فضایی امن برای مدیریت اطلاعات شامل ذخیره سازی، نگهداری، طبقه بندی، بازیابی و توزیع اطلاعات از طریق ارتباطات پرسرعت و کاهش ترافیک در دروازه نقاط بین‌المللی دنیا را برای سازمان‌ها و نهادها فراهم کرده است.

علما، فضلا، اندیشمندان، دانش‌پژوهان، دانشجویان، مبلغان و طلاب علوم دینی حوزه و دانشگاه، کانون‌های فرهنگی و همه مراکز علوم اسلامی سطح کشور می‌توانند با اجاره کردن فضا و تجهیزات در این مرکز، صفحات وب، اطلاعات و سرویس‌های مبتنی بر وب خود را بر روی بستر اینترنت یا اینترانت راه اندازی کنند و از این خدمات به صورت رایگان بهره‌مند شوند.

*بازرگانی

این بخش فعالیت‌های مختلفی را بر عهده دارد که می‌توان به این موارد اشاره داشت:

عرضۀ نرم افزارهای تولیدی و کتاب‌های منتشر شده توسط مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان، برگزاری و شرکت در تمامی نمایشگاه‌های علوم اسلامی،رسانه های دیجیتال، نمایشگاه‌های ترجمه تصویری قرآن کریم، نمایشگاه قرآن ماه مبارک رمضان، نمایشگاه الکامپ، نمایشگاه‌های کتاب، نمایشگاه‌های نوروزی، عفاف و حجاب و سایر نمایشگاه‌ها در سطح استان و کشور و انعقاد قرارداد با کلیۀ مؤسسات جهت سفارش نرم افزار و تولید برنامه های چند رسانه ای.

*خدمات پس از فروش

از آنجایی که تولیدات این مرکز اعم از نرم افزار و کتاب در سطح وسیعی پخش می‌شود و علاقه‌مندان زیادی را از تمامی میهن اسلامی و حتی از خارج کشور به خود جلب نموده، قسمت خدمات پس از فروش برای رفع مشکلات احتمالی و پوشش دادن به مشترکان دایر گردیده تا این امر خود پشتوانه ای برای محصولات مرکز و گویای خدمت صادقانه دست اندرکاران مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان باشد.

*روابط عمومی

ارتباط با علما و اندیشمندان، حوزه های علمیه، دانشگاه‌ها، مؤسسات تحقیقاتی، مراکز علمی و کتابخانه های سراسر کشور و همچنین تنظیم روابط مرکز با نهادها، ادارات، شرکت‌ها و مؤسسات جهت معرفی فعالیت‌ها و محصولات، تبلیغ و اطلاع رسانی عمومی از فعالیت مرکز، بر عهده روابط عمومی می‌باشد.

*اداری – مالی

امور مالی- اداری، یکی از بخش‌هایی است که در هر سازمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کلیه امور اجرایی مالی تحت نظارت و کنترل این قسمت انجام می‌پذیرد که از اهم وظائف آن رسیدگی به این امور می‌باشد:

گزینش پرسنل، انعقاد قرارداد و تکمیل پرونده های پرسنل، پرداخت حقوق و دستمزد، پاسخگویی به سؤالات پرسنل در زمینه اداری و مالی، پیگیری امور نیروها با دیگر ادارات (اداره کار و امور اجتماعی، سازمان تأمین اجتماعی و …) ، ثبت اسناد و عملکرد مالی روزانه و تنظیم صورت هزینه های ماهانه، تهیه گزارشات مالی دوره ای.

*فنی

با توجه به گسترش روز افزون استفاده از ارتباطات و انتقال اطلاعات در بستر شبکه و اینترنت، و مبادله حجم وسیعی از اطلاعات از این طریق، بخش فنی در تمامی سازمان‌ها مهم تلقی می‌شود.

از مهم‌ترین وظایف کارشناسان فنی، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

راه اندازی شبکه داخلی، ایمن سازی محیط شبکه، نظارت بر ارتباطات اینترنتی داخل و خارج مجموعه، اختصاص پهنای باند و تعیین میزان دسترسی کاربران داخلی به اینترنت، پشتیبانی فنی سیستم کاربران مجموعه به صورت روزانه، تکمیل بانک نرم افزاری مجموعه، ارتقاء دانش فنی نیروها، ارتقاء نرم افزارها و قطعات سخت افزاری.

*لوح‌ها و افتخارات

مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان در زمینه تولید نرم افزار به کسب افتخاراتی نائل آمده که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱-  خادم کشوری قرآن کریم در سیزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم سال ۱۳۸۴

۲- خادم نیایش سال ۱۳۸۳

۳-  برنده لوح تقدیر هیئت داوران نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم در سال ۱۳۷۸ و ۱۳۷۹

۴- برنده لوح تقدیر در جشنواره قرآنی تسنیم سال ۱۳۸۹

۵- خادم فرهنگ عمومی استان سال ۱۳۸۶

۶- یاور استانی قرآن کریم سال ۱۳۸۲

۷- اخذ چندین لوح افتخار و تندیس از وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی ساله‌ای ۱۳۷۹، ۱۳۸۰و ۱۳۸۹

۸- اخذ رتبه اول و لوح افتخار و تندیس چهارمین جشنواره فرهنگی، هنری امام رضا علیه السلام در سال ۱۳۸۸

۹-  رتبه اول در جشنواره نرم افزاری رسانه های دیجیتال سال ۱۳۸۹

۱۰- برگزیده کتاب سال حوزه و خادم کتاب حوزه سال ۱۳۸۸

۱۱- رتبه دومین تولید کننده نرم افزارهای علوم اسلامی کشوری سال‌های ۱۳۸۲ و ۱۳۸۵

۱۲- رتبه اول در ششمین نمایشگاه سراسری نرم افزار علوم اسلامی سال ۱۳۸۰

۱۳- دریافت ده‌ها لوح سپاس از ائمه جمعه و مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه‌های استانی

۱۴- تقدیر مکتوب آیات عظام و علما از فعالیت‌ها، تحقیقات، تولیدات و انتشارات مرکز.

برپایه این گزارش، کاربران می توانند نظرات و پیشنهادات خود را جهت ارتقاء محصولات مرکز تحقیقات رایانه ای حوزه علمیه اصفهان به پست الکترونیک info@hozeh.org ارسال و یا با شماره تلفن ۳۲۳۴۳۶۱۰-۰۳۱ تماس حاصل نمایند.

انتهای پیام

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha