چهارشنبه ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ |۷ شوال ۱۴۴۵ | Apr 17, 2024
کد خبر: 401478
۱۷ آذر ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۴
کتاب «الهدایه» و «الاعتقادات»شیخ صدوق

حوزه/ به همت موسسه امام هادی علیه السلام، دو کتاب شریف «الهدایه» و «الاعتقادات»شیخ صدوق، تجدید چاپ شد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، دو کتاب گرانسنگ «الهدایه» و «الاعتقادات» تالیف ابوجعفر محمد بن علی ابن بابویه قمی، ملقب به شیخ صدوق (م:381 ق)[1] تجدید چاپ شد.

پس از مدت ها که چاپ این دو کتاب در بازار نشر به اتمام رسیده بود، بحمدالله با همت معاونت چاپ و نشر موسسه امام هادی علیه السلام، چاپ چهارم این کتاب ها، ‌در اختیار پژوهشگران و جامعه قرار گرفت.

کتاب «الهدایه» که یکی از کتاب‌های مشهور شیخ صدوق به شمار می رود، در اصول و فروع نگاشته شده و در قرون مختلف، مورد توجه فقها و نویسندگان بوده است.

بعد از غیبت صغری، مدتی فقها و علما به هنگام بیان احکام و فتوی، در کتاب‌های خود عبارات احادیث را نقل می‌کردند و سعی می کردند فتاوای آنها مطابق متن روایت باشد. همین امر باعث شده بود که این متون‌ فقهی، هم‌چون احادیث تلقی شود و به آن فقه ماثور می گفتند. متن الهدایة شیخ صدوق چنین است و موسسه امام هادی علیه السلام، علاوه بر مقابله کتاب با نسخ نفیس خطی و ذکر اختلافات نسخ در پاورقی تمام عبارات،‌ متن را از کتب معتبر روائی آدرس داده و با روایات «مثله» و «نحوه» ثابت نموده که این متن، فقه ماثور است و مقدمه ای در 230 صفحه در احوال شیخ صدوق، تعداد شاگردان، مشایخ و آثار علمی او نگاشته که بگفته اهل تحقیق، بی نظیر است.

گفتنی است کتاب «الهدایه» در شانزدهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، برنده جایزه و لوح تقدیر گردید.

کتاب «الاعتقادات» نیز یکی دیگر از مهم ترین منابع کلامی شیعه است که شیخ صدوق با تسلطی که بر روایات و اعتقادات شیعه داشت، برای اولین بار چنین کتاب جامعی در اعتقادات نگاشت و با این شاهکار، به تهمت ها و افترائاتی که مخالفین به شیعه نسبت می دادند، با کمال صراحت پاسخ داد.

متن این کتاب تماما روایت است و موسسه امام هادی علیه السلام علاوه بر مقابله کتاب با نسخ خطی و ذکر اختلاف در پاورقی، تمام جملات متن را از روایات آدرس داده است و می توان گفت این کتاب، اعتقادات ماثور و ماخوذ از روایات است.

موسسه در مقدمه ای 224 صفحه ای،‌ شرح حال شیخ صدوق را با ذکر بعضی از مشایخ، شاگردان و آثار علمی آورده است و همچنین کلمات شیخ را که حکایت از قوت فکری و کلامی اوست، در توحید،‌ نبوت، امامت و ...، با ذکر منبع و کیفیت استدلال آورده است تا ثابت شود که شیخ علاوه بر فقیه و محدث بودن، متکلم قوی و بزرگی است.

خاطر نشان می شود: چاپ نخست این اثر پژوهشی در نمایشگاه دست آوردهای پژوهشی حوزه در سال 1389، با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی دامت برکاته رونمایی شد و در سال 1390 موفق به دریافت لوح و جایزه کتاب برگزیده سال حوزه علمیه قم گردید.

 

 

[1] . شیخ صدوق از متبحرترین و بزرگترین محدثان و راویان جهان اسلام به شمار می رود. این عالم بزرگ و محدث گران قدر، تألیفات با ارزش بسیاری از خود به جا گذاشت. شیخ طوسی در این باره می نویسد: «او سیصد کتاب تألیف کرده است»

 

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha