جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

در حالی که مردم ایران تنها یک‌درصد جمعیت جهان را تشکیل می‌دهد، امام خمینی (ره) در آغازین روزهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بیاناتی به یادماندنی فرمودند: ‌انقلاب اسلامی را به جهان صادر می‌کنیم.

اکنون پس از گذشت بیش از 30 سال از عمر با برکت انقلاب اسلامی ایران و پیشرفت ارتباطات رسانه‌های ارتباط جمعی، زمینه حضور موفق معارف اسلامی در سراسر جهان مهیا شده است.

حوزه علمیه قم نیز به عنوان کانون رهبری ترویج عقاید اسلامی برای تحقق منویات پیر جماران، با فعالیت‌های مضاعف علمی و ایجاد زمینه حضور هزاران نفر از مشتاقان تحصیل علوم آل محمد، از کشورهای مختلف دنیا در قم مسیر صدور انقلاب را هموار ساخته است.

یکی از بهترین اقدامات حوزه علمیه در سال همت مضاعف و کار مضاعف ، تأسیس معاونت بین‌الملل حوزه‌های علمیه جهت فراهم نمودن زمینه هر چه بهتر صدور انقلاب و حضور روحانیت شیعه در 220 کشور دنیا برای عرضه معارف اهل بیت (ع) در عرصه جهانی است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدحسن زمانی، معاون بین‌الملل حوزه‌های علمیه در گفت و گو با مرکز خبر حوزه،  اقدامات انجام‌گرفته در این معاونت تازه‌تأسیس را تشریح کرد.

*کارکرد معاونت بین‌الملل

عمده مسئولیت‌های معاونت بین‌الملل حوزه در دو محور خلاصه می شود، برنامه ریزی، تدبیر و تهیه ساز و کاری که بتواند نظام آموزشی و تربیتی حوزه را به گونه‌ای هدایت کند تا توانمندی حضور فعال و نقش‌آفرین در تمام عرصه‌های فرهنگی کشورهای دنیا را داشته باشد.

دوم شناسایی همه ظرفیت‌های فرهنگی و نیازسنجی کشورهای مختلف و زمینه سازی حضور حوزویان در عرصه‌های گوناگون فرهنگی در کشورهای مختلف است.

برای اجرای این دو مسئولیت مهم، برنامه هایی طراحی و اجرا شده که از جمله آن ها استخراج همه رهنمودهای مقام معظم رهبری در رابطه با مسئولت بین‌المللی حوزه‌ها و تنظیم و طراحی برنامه‌های فرهنگی، جهت پیشنهاد تصویب و تنظیم چارت معاونت بین‌الملل، شرح وظایف ادارات و تصویب در شورای عالی و برنامه‌ریزی برای اجرای مسئولیت‌های خطیر این معاونت است که برای دست یافتن به طرحی جامع و کامل، با اکثر شخصیت‌های فرهنگی صاحب نظر در شئون بین‌المللی، نشست‌هایی برگزار شد تا از آرا، تجربیات  و نظریات آنها برای برنامه‌های این معاونت استفاده کنیم.

در این راستا برگزاری ده‌ها جلسه کارشناسی با حوزویان صاحب نظر در شئون بین‌المللی با حضور بیش از 30 نفر از متخصصان و اخذ پیشنهادات آن‌ها و تدوین بایسته‌های بین‌المللی حوزه، گام مؤثری برای دست‌یابی به طرح های نو و عملیاتی برداشته شد.

*نشست‌های تخصصی

برگزاری نشست‌های تخصصی با مسئولان مراکز فعال فرهنگی در عرصه بین‌المللی در تهران و قم، مانند: معاونان بین‌الملل دفتر مقام معظم رهبری، مجمع جهانی اهل بیت (ع) ،‌مجمع جهانی تقریب،‌ بعثه مقام معظم رهبری ، مؤسسه امام خمینی، نمایندگی وزارت خارجه و نمایندگی ولی فقیه در سپاه قدس و مسئولین وزارت اطلاعات از جمله فعالیت‌های این معاونت بود.

*کتابخانه تخصصی معاونت

تهیه کتاب جهت ایجاد کتابخانه تخصصی معاونت و عضویت در سایت‌های علمی جهت دسترسی به کتب و مقالات علمی مرتبط با موضوع بین‌الملل، شناسایی مراکز علمی و پژوهشی کشورهای سوریه و لبنان و انعقاد قرارداد همکاری با آنها و شروع شناسایی مراکز دیگر کشورها، برگزاری همایش‌های ترویجی، مانند همایش بیداری اسلامی در موضوع مصر، نشست با علمای اهل سنت سیستان و بلوچستان در چابهار، نشست مصر در مدرسه معصومیه و ... از دیگر برنامه‌های این معاونت در سال 89 بوده است.

*بانک اطلاعات فرهنگی کشورها

طراحی بانک اطلاعات وضعیت فرهنگی و نیازهای تبلیغی کشورها و تهیه اطلاعات 5 کشور در اولویت، طراحی بانک اطلاعات زبان‌دان‌های حوزوی و نخبگان فعال در عرصه بین‌الملل و گردآوری اطلاعات اولیه با همکاری نهادهای حوزوی از دیگر اقدامات این معاونت محسوب می‌شود.

*بازدید از مراکز فعال بین‌المللی

همچنین بازدید مراکز حوزوی فعال درعرصه بین‌الملل و بررسی راهکارهای همکاری و تقویت آنها مانند: مرکز مطالعات مدیریت حوزه، مرکز بین‌المللی مطالعات اسلامی، بخش های مختلف جامعةالمصطفی‌العالمیه و ...، همکاری با شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در طراحی سامانه بین‌المللی پاسخ‌گویی به سؤالات دینی و مشارکت در برگزاری افتتاحیه سامانه با حضور شخصیت‌های دینی و سیاسی، تشکیل کمیته علمی رؤسای گروه‌های علمی حوزوی در سامانه ایرانیان خارج از کشور و برگزاری چند نشست کارشناسی بین گروه اعزامی شورای ایرانیان با مراکز حوزوی از برنامه‌های این معاونت در سال همت مضاعف و کار مضاعف است.

*تهیه لیست مبلغان بین‌المللی

شرکت مستمر در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی، شرکت در جلسات مرکز گفت و گوی ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات، اعزام مبلغ و تهیه لیست مبلغین و ارائه به سازمان فرهنگ و ارتباطات برای اعزام خراج از کشور، ایجاد جلسات مکرر با اساتید حوزه و مرکز آموزش زبان حوزه، جهت برگزاری دوره‌های فشرده زبان برای اساتید، فراخوان، ثبت‌نام و برگزاری دوره‌های کوتاه مدت آشنایی با فرهنگ ملل برای اساتید حوزه، انعقاد قرارداد همکاری با وزارت علوم در زمینه‌های علمی و آموزشی از جمله اعزام اساتید و طلاب به خارج از کشور، جهت فرصت مطالعاتی و هماهنگی با سایر معاونت‌های حوزه، برای انعقاد قراردادهای جداگانه، انعقاد تفاهم‌نامه با سازمان سمت، اعزام کارشناس برای شرکت درهمایش بین‌المللی ترکیه از دیگر برنامه‌های این معاونت است.

برگزاری چندین مصاحبه مطبوعاتی با روزنامه‌ها، مجلات، رادیو و تلویزیون مانند: رادیو معارف،‌ رادیو قرآن، حوزه نیوز، هفته‌نامه افق حوزه و نشریه خط ویژه طلاب جوان، شبکه الکوثر ثامن تیوی و شبکه ثامن و ... و نیز رصد اخبار و تحولات فرهنگی و دینی برخی از کشورها از دیگر اقدامات این معاونت در سال گذشته بود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha