یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

مجامع علمی حوزوی و دانشگاهی باید شرایط را برای دیدار چهره به چهره با منتقدان خود ایجاد و کاری نمایند که درب مراکزشان برای اظهارنظر آنها باز باشد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، فرزند شهید مطهری در مراسم چهارمین جشنواره آموزشی دانشگاه پردیس قم طی سخنانی اظهارداشت: شهید مطهری همواره کارهایی را از نظر علمی و عملی شروع می‌کرد که مفید و مرتبط با نیازهای جامعه باشد؛ بنابراین بنده نیز پیشنهادی دارم که که فکر می‌کنم برای مجامع علمی کشور مفید باشد.

وی ادامه داد: مراکز حوزوی که درباره اسلام شناسی کار کرده و آموزه‌های اسلامی را به صورت عمیق و دقیق بررسی می کنند، باید درب های خود را به روی روشنفکران و اساتید دانشگاه باز گذاشته و روزی را برای ملاقات با منتقدین خود مشخص کند و نقد ها و نظرها را در فضایی سالم بشنوند.

حجت الاسلام و المسلمین محمد مطهری گفت: هرچند امروز انگشت اتهام به سمت افراد به راحتی روانه می شود که فلانی فلان گرایش را به خود گرفته چون عکسش با فلانی منتشر شده است، ولی اگر مراکز و موسسات حوزوی و دانشگاهی روزی را به صورت مشخص تعیین کنند و درب را به روی منتقدین خود و روشنفکران باز کنند و حرف‌های آنها را بشنوند، دیگر کسی نمی‌تواند تهمت بزند.

فرزند شهید مطهری با بیان این مطلب که این پیشنهاد اولیه است و باید مورد دقت و نظر بزرگان قرار گیرد، تصریح کرد: مراکزی حوزوی که فکر صحیح اسلامی را ارائه می دهند باید با منتقدین خود ارتباط داشته باشند؛ به عنوان مثال حوزه علمیه خواهران درب مراکز علمی خود را به روی کسانی که منتقد حجاب هستند باز کرده و نظرات آنها را بشنوند و با هم تبادل نظر داشته باشند، قطعا این تعاملات برای حل بسیاری از مشکلات فکری و اعتقادی جامعه بسیار موثر بوده و اسلام ناب و صحیح اگر به خوبی تبیین شود آنها را قانع خواهد کرد.

*شهید مطهری خنثی گو نبود

وی با اشاره به شخصیت و ویژگی های پدر بزرگوارشان، افزود: شهید مطهری انسانی خنثی گو نبود و هرگز حرف‌های تکراری که برخی مکرر آن‌ها را تکرار می‌کند را دوست نداشت، بلکه آنچه مورد نیاز جامعه بود را مطرح و با حرف‌هایش مشکلی از مشکلات را حل می‌کرد.

حجت الاسلام والمسلمین مطهری ادامه داد: هنری که پدر شهیدم از خود نشان داد، هنر چگونگی برخورد با دانشگاهیان بود، این مسئله بسیار مهم است که یک روحانی بداند که با قشر روشنفکر چگونه باید برخورد کند؛ البته دانشگاه‌های امروز با آنچه در دوران پدرم شاهد بودیم بسیار متفاوت بود.

وی بیان داشت: در سیره شهید مطهری این مسئله به وضوح دیده می‌شود که ایشان نه تنها از ملاقات با دانشگاهیان استقبال می‌کرد، بلکه به سراغ آنها می‌رفت، چون تبلیغ واقعی این نیست که روی منبر بنشینید تا افراد به سراغ شما بیایند، بلکه مبلغ کسی است که به سراغ دیگران برود و چهره به چهره با آن‌ها مواجه شود.

فرزند شهید مطهری ابراز داشت: علامه مطهری در ارتباط با دانشگاهیان و قشر روشنفکر جامعه حریص بود و نه تنها علاقه فراوانی به ملاقات با روشنفکران و دانشگاهیان کشور داشتند، بلکه نسبت به اساتید خارجی نیز علاقه فراوانی داشته و دوست داشتند از وضع فرهنگی کشورهای مختلف از زبان اساتید و متفکرانشان بشنوند.

وی ادامه داد: شهید مطهری درب ملاقات را به روی روشنفکران جامعه نه تنها نبسته بود، بلکه به استقبال آنها می‌رفت و با آن‌ها ارتباط داشت.

* با شهامت و منطق از اسلام دفاع می‌کرد

وی افزود: دانشگاه زمان شهید مطهری حجاب و مصونیت‌های اسلامی امروز را نداشت تا جایی که این شهید بزرگوار در پایان یکی از سخنرانی‌های خود می‌فرمایند « من خواهش می‌کنم از خواهرانی که به این جلسه تشریف آوردند نه به خاطر اسلام، بلکه به خاطر احترام به برگزار کنندگان جلسه، با حجاب وارد شوند و حضور داشته باشند.»

حجت الاسلام والمسلمین مطهری ادامه داد: یکی از فاسدترین محیط‌های اخلاقی در آن زمان، دانشگاه پهلوی شیراز بود، ولی وقتی مسئولین این دانشگاه از شهید مطهری برای سخنرانی دعوت کردند و ایشان نیز پذیرفتند و جالب این است که ایشان در این دانشگاه مادی زده، مسئله مهم امدادهای غیبی در زندگی بشر را انتخاب کرده و در این دانشگاه سخنرانی کردند.

وی بیان داشت: شهید مطهری در دانشگاهی که حرف از دین زدن کلاس و سطح انسان را پایین جلوه می‌داد، درباره مسئله امدادهای غیبی سخنرانی کردند و در ابتدای این سخنرانی تاکید دارند که بنده در این سخنرانی قصد ندارم از حوری و جن و ملک سخن بگویم، بلکه از ارتباطات غیبی در این عالم و تمدن غرب و نقد آن سخن گفتند.

فرزند شهید مطهری گفت: هنر دیگری که شهید مطهری داشت، این بود که نه تنها در جای خود با افکار روشنفکری مخالفت می‌کرد، بلکه به گونه‌ای نقد می‌کرد که زمینه تعامل و ارتباط با آن‌ها فراهم شود و بارها ایشان از همان روشنفکرانی که مورد نقد قرار گرفته بودند کمک خواستند تا کتاب‌هایی را برای اصلاح افکار جامعه بنویسند و همین هم شد.

* فضا به شدت سیاست‌زده است

وی گفت: متاسفانه شرایط امروز جامعه ما به گونه‌ای است که اگر انسان مجلس ختمی می‌رود باید مراقب باشد کجا می‌نشیند و عکس چه کسی کنار او هست، یا با چه کسانی عکس می‌گیرد! چون فضای جامعه امروز به گونه‌ای است که با هر کسی حرف بزنی یا عکس بگیری؛ یعنی به سمت او گرایش داری و افکار او را قبول کرده‌اید!!

حجت الاسلام والمسلمین مطهری تصریح کرد: امروز فضا آنقدر سیاست زده است که وقتی دو نفر کنار هم می‌نشینند یعنی از هم تاثیر گرفته و به سمت افکار همدیگر تمایل دارند، در کشور ما به خاطر همین سیاست زدگی، یک دیدار معمولی، به معنای قبول و تمایل به گرایش‌های احزاب و گروه‌ها است، در حالی که پیامبر اکرم در دوران خود ابوجهل را می‌دید و از او تاثیری نگرفت.

*چه کسی از جدایی مجامع علمی حوزوی و دانشگاهی نفع می‌برد؟

وی تاکید کرد: نتیجه این نوع سیاست زدگی این است که حوزه از دانشگاه جدا می‌شود، قشر روشنفکر هرگز به سراغ روحانیت نمی‌آید و روحانیون نیز به تعامل و ارتباط با خود محدود می‌شوند و کسی که این وسط از جدایی  میان مجامع علمی کشور نفع می‌برد، دشمن است.

حجت الاسلام والمسلمین مطهری ادامه داد: هنر دیگر شهید مطهری برخورد متواضعانه توأم با صداقت ایشان بود سخنرانی های ایشان نشان می دهد که ایشان به صراحت می گفتند که در برخی موضوعات اطلاعات کافی ندارم و یا منابعم دست اول و کافی نیست، و حتی گاهی در میان قشر دانشگاهی و روشنفکر روحانیت را با شهامت نقد می کرد.

*برخی از کلمه « تضعیف» سوء استفاده می کنند

وی­افزود: شهید مطهری همواره نقدهای مختلف به خود و قشر روحانیت را با صبر و شکیبایی گوش می دادند و حتی برخی را می پذیرفتند.

فرزند شهید مطهری تصریح کرد: شهید مطهری با بسیاری از روشنفکران مشکل فکری و اعتقادی داشت، ولی هرگز این مشکلات و تفاوت آرا باعث نمی شد احترام آنها را حفظ نکند و تاکید داشتند فقط حرف افراد را نقد کنید، نه خود افراد را ، البته کسی که می خواهد بدعت در دین بگذارد باید با خود فرد برخورد کرد، ولی کسی که انحراف فکری دارد باید فکرش را نقد کرد و به خودش احترام گذاشت.

* حرف زدن از دین از هر کسی بر نمی‌آید

وی در پایان خاطرنشان کرد: ثمره تعاملات پدرم با روشنفکران این بود که جامعه دانشگاهی متوجه شد که همان طور که در دانشگاه هر کسی در هر تخصصی که دارد اظهارنظر می کند، بنابراین درباره دین نیز باید متفکر و اسلام شناسانی مانند مطهری اظهار نظر کند که اسلام را عمیقا می شناسند و فهمیدند که حرف زدن درباره دین از هر روشنفکر و استاد دانشگاهی بر نمی آید و باید اسلام شناس بود تا درباره اسلام اظهارنظر کرد.

  

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha