به گزارش مرکز خبر حوزه، حجتالاسلام والمسلمین احمد مبلغی، امروز در سلسله نشستهای اسلام و حقوق بشردوستانه بینالملل با موضوع «حمایت از غیرنظامیان در مخاصمات مسلحانه از دیدگاه اسلام و حقوق بینالملل» که در سالن اجتماعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، با اشاره به اینکه ایجاد رابطه درست از طرف حوزه به صورت اخص، نخبگان جامعه به صورت خاص و همه ملتهای مسلمان به صورت عام با حقوق بشردوستانه یک ضرورت بوده و چند توجیه شرعی دارد، گفت: توجیه شرعی نخست این است که رابطه اسلام با حقوق بشردوستانه، همانند رابطه یک نهاد با چارچوبی است که این نهاد در درون آن چارچوب باید ظهور پیدا کند و ما از همین منظر حقوق بشردوستانه را محترم میشماریم.
*تقویت حقوق بشردوستانه عامل حفظ کشورهای اسلامی
وی، تعریفی از حقوق بشردوستانه ارائه کرده و افزود: حقوق بشردوستانه به حقوقی گفته میشود که برآمده از نگاههای فطری و برآیندی از فطرتهای جهانی باشد.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی توجیه شرعی دوم را مد نظر قرار داد و اظهار داشت: تقویت حقوق بشردوستانه مشابه تقویت بستری است که کشورهای اسلامی را از گزند و هجمههای مخرب دور نگه میدارد و یا به حداقل میرساند.
حجتالاسلام والمسلمین مبلغی تصریح کرد: حقوق بشردوستانه، کشورهای دارای ادیان و گرایشهای گوناگون را باهم همنوا میکند که در صورت بروز جنگ، حقوق را رعایت کرده تا کشتار انسانها به حداقل برسد و تخریب کمتری انجام شود.
وی در تعریف جنگ نیز، اذعان داشت: جنگ از زمره حوزههای خارج از اختیار یک کشور، تمدن و یک مجموعه است و لذا حقوق بشردوستانه آمده است تا این منطقههای خارج از اراده را با ایجاد توافق و با تحریک انگیزههای انسانی و ایجاد فرهنگ معطوف به این نوع از حقوق، تحت اختیار و کنترل دربیاورد.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در بیان توجیه شرعی سوم، ابراز داشت: اصولا حقوق بشردوستانه از جمله موارد و حقوقی است که در اسلام عینا و بلکه فراتر از آن وجود دارد.
رییس پژوهشگاه مطالعات تقریبی در پایان یادآور شد: با توجه به این سه توجیه، ایجاد یک حرکت جهانی همگرایانه حقوق بشردوستانه یک ضرورت است که نه فقط از خاستگاه عقل؛ بلکه از جایگاه دین نیز وارد شده و همه اصول آن در فقه اسلامی وجود دارد و منطق حاکم بر حقوق آن هم یک منطق فطری است.