به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبرحوزه، یکی از جدیدترین نرمافزارهای مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور، «جستجوی هوشمند عبارات قرآن در متون دیجیتال» میباشد که قابلیت برجسته کردن عبارات قرآنی در متون مکتوب چه با تغییر در نوع نوشتار و چه استفاده از علائم ویرایشی موضوعی را دارد که قرنها مورد توجه مولفان، نسخهبرداران و ناشران قرار گرفته است.
همچنین، فهرستبرداری از این عبارات و درج آنها به صورت آماری در بخش پایانی کتب نیز، در تالیفات دهههای اخیر متداول بوده است.
این مرکز، طی بیش از دو دهه فعالیت خود تلاش نموده است تا محوریت قرآن و حدیث را در نرمافزارهای تولیدی، حفظ نماید که این تلاشها، ابتدا، تفاوت چندانی با مدل مکتوب نداشته است،اما به مرور زمان، روشهای ابتکاری نوینی برای سرعت و دقت بیشتر به کار گرفته شد که آخرین آنها طرح «جستجوی هوشمند عبارات قرآنی در متون دیجیتال» میباشد.
برخی از مطالب ارائه شده در این فصلنامه شامل: «گفت و گو با دکتر بهروز مینایی»، «کاربردهای داده کاوی در علوم اسلامی»، «ملاحظاتی در باب تاسیس یک نهاد پژوهشی میان رشتهای»، «سیستم هوشمند برچسبگذار ادات سخن زبان عربی، لایه صرف»، »شناسایی واحدهای اسمی در زبان عربی»، «مروری بر نرمافزار هوشمند صرف» میباشد.
«ویراستار» نرمافزاری دیگری است که به معرفی آن پرداخته شده است این نرمافزار، یک خطا یاب املایی متنباز (open source) فارسی است که به کاربر خود این امکان را میدهد که متن نگاشته شده فارسی در محیط مایکروسافت ورد را اصلاح کند, این نرمافزار، که در زمستان 89 تولید شده است هنوز هم در حال توسعه و تجدید ویراستاری میباشد.
این نرمافزار به همراه کتابخانه، کد و فایلهای پشتیبان و جانبی آن از طریق وبگاه www.virastar.ir عرضه شده است و در دسترس کاربران قرار دارد.
کنکاش در الگوریتمهای خطایابی»، «ردهبندی متون فارسی با استفاده از روشهای آماری» و «برچسبگذاری ادات سخن متون فارسی به کمک مدل مخفی مارکوف» دیگر عناوین راهآورد را تشکیل داده است.
«وضعیت موجود خلاصهسازی خودکار متون فارسی» عنوان مقالهای است از آقایان، دکتر بهروز مینایی و احسان براتی که در آن آمده است: با گسترش روز افزون حجم اطلاعات،نیاز به سیستمهای کامپیوتری جهت پردازش و تحلیل اطلاعات، بیشتر احساس میشود ازآنجا که درصد قابل توجهی از اطلاعات تولید شده به صورت متنی «غیر ساختار یافته» و «نیمه ساختار یافته» است، سیستمی که بتواند این اطلاعات را تحلیل و پردازش کند، به شدت مورد توجه قرار خواهد گرفت یکی از انواع سیستمهایی که در تحلیل و پردازش متون وجود دارد، سیستمهای خلاصهساز متن میباشد که حجم زیادی از متن را دریافت نموده و بر اساس الگوریتمها و تکنیکهای مختلف، آن را خلاصه مینماید.
سیوچهارمین شماره از فصلنامه «رهآورد نور» به صاحب امتیازی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی و مدیر مسئولی، حمید شهریاری، در 112 صفحه و با قیمت هزار و صدتومان منتشر شده است.
علاقمندان جهت ارتباط با نشریه میتوانند به نشانی: قم، صندوق پستی 3857-37185 مکاتبه نمایند و یا با تلفن 2120110-0251 تماس بگیرند.
همچنین پایگاه اطلاعرسانی www.noorsoft.org در دسترس علاقمندان میباشد.