شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

موسوعة «فقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل البیت(ع)» با بیش از 4000 مدخل فقهی و در قالب 100 جلد، تحت اشراف آیت‌الله سید محمود هاشمی‌شاهرودی چاپ می‌شود.

مدیر گروه علمی موسوعةالفقه الاسلامی طبقاً لمذهب اهل البیت(ع) در گفتگو با مرکز خبر حوزه، این موسوعه را اولین و بزرگترین موسوعه فقهی شیعه دانسته و اظهار داشت: این موسوعه حاوی بیش از 4هزار مدخل فقهی بوده و تقریبا یکصد جلد برای آن پیش­بینی شده است که تاکنون 20 جلد از آن چاپ و توزیع و به زودی جلد 21 آن هم عرضه خواهد شد.

حیدر حب الله، آغاز تألیف این موسوعه را سال 1370 عنوان کرده و با تشریح مراحل تدوین آن، افزود: در مرحله اول همه مباحث فقهی کتاب جواهرالکلام شیخ محقق نجفی مجزا شد و به معجم الفقه الجواهر شش جلدی تبدیل گردید.

*پیش‌بینی 8هزار مدخل فقهی در مرحله اول

وی با اشاره به مرحله دوم کار این موسوعه، گفت: در مرحله بعد جلسات مفصلی با آیت­الله سید محمود شاهرودی برای تعیین مداخل فقهی انجام شد، به طوری که در گام  اول 8هزار مدخل فقهی پیش­بینی گردید که با بررسی­های بیشتر این میزان به بیش از 4هزار  مدخل رسید.

مدیر گروه علمی موسوعةالفقه الاسلامی، به ترتیب فراگیری مداخل در این موسوعه اشاره کرده و خاطرنشان ساخت: مداخل فقهی در این موسوعه به چهار مدخل اصلی، فرعی، اجمالی و ارجاعی تقسیم می­شود که به عنوان مثال مدخل «بیع» از مداخل اصلی این موسوعه و مدخل «نوم» که در بحث صوم و صلاة از آن بحث شده، از مداخل فرعی آن به حساب می­آیند.

این محقق حوزوی, درباره مداخل اجمالی و ارجاعی نیز گفت: مدخل اجمالی به مدخلی گفته می­شود که بسیار کلی بوده و به عنوان مثال در یک صفحه از آن بحث شده است،

وی ادامه داد: مدخل ارجاعی نیز به مدخلی گفته می­شود که هیچ بحثی از آن در موسوعه آورده نشده و فقط به بحثی که مربوط به آن است، ارجاع داده شده است.

حیدر حب­الله، به مراحل بعدی تألیف و تدوین موسوعه پرداخت و تصریح کرد: در مرحله سوم بعد از تصویب مدخل در کمیته تعیین مداخل، نام آن مدخل به محقق واگذار شده و محقق باید بحث منظمی را از آن مدخل ارائه کند و به کمیته بررسی تحویل دهد، کمیته بعد از بررسی و تعیین نقاط ضعف، دوباره آن را تحویل محقق می­دهد تا اصلاحات لازم بر روی آن انجام گیرد.

وی ادامه داد: بعد از اصلاح محقق، مطلب به صورت گروهی بررسی شده و اشکالات آن برطرف می­­شود و پس از یک سری مراحل نظارت و ارزیابی به دست آیت­الله سید محمود شاهرودی می­رسد تا ایشان نظرات نهایی خود را بر روی کتاب اعمال کنند.

*موسوعه‌ای حاوی نظرات علمای قدیم و جدید

مدیر گروه علمی، موسوعةالفقه الاسلامی با اشاره به این­که تمام نظرات علمای قدیم و جدید از امام خمینی (ره) تا مرحوم کلینی در این موسوعه آورده شده، یادآور شد: نظرات تمام علما از اول غیبت صغری تا علمای امروز و معاصر در این کتاب جمع‌آوری شد.

وی اضافه کرد: البته در بعضی موارد، آیت­الله سید محمود شاهرودی بحث را بررسی و جهت­گیری می­کنند و سمت و سویی برای آن مشخص می‌نمایند.

این محقق حوزوی با اشاره به این­که از مداخل جدید فقهی نیز در این موسوعه بحث می­شود، اذعان داشت: در این موسوعه سعی شده که از مباحث جدید فقهی مانند انتخابات نیز بحث و نظرات علما در آن لحاظ گردد.

حیدر حب­الله از انتشار این موسوعه را به زبان عربی خبر داد و تصریح کرد: همزمان با اتمام تدوین و تألیف موسوعه به زبان عربی، به زبان فارسی نیز ترجمه خواهد شد.

مدیر گروه علمی موسوعةالفقه الاسلامی ادامه داد: سالانه 4 جلد از این موسوعه به چاپ می­رسد و اگر به همین منوال پیش برود، حداکثر تا سال 1402 شمسی به اتمام خواهد رسید.

* فرهنگ فقه، خلاصه­ای از موسوعه فقه اسلامی

وی در ادامه به تشریح کتاب فرهنگ «فقه پرداخت» و گفت: خلاصه کتاب موسوعه­الفقه الاسلامی طبقا لمذهب اهل­البیت(ع) به صورت کتاب دیگری در قالب 8 جلد به نام کتاب «فرهنگ فقه» پیش­بینی شده که تا به حال 5 جلد از آن به چاپ رسیده و به زبان فارسی است.

* فرهنگ فقه به انگلیسی ترجمه شود

حب‌الله خاطرنشان ساخت: کتاب «فرهنگ فقه» به زبان عربی ترجمه شده و در آینده­ای نزدیک به بازار عرضه می­شود و همچنین مقرر شده بعد از اتمام آن، به زبان انگلیسی نیز ترجمه شود و در اختیار علاقه­مندان قرار گیرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha