عبدالله بن اُبی شخصی از قبیله اوس بود که قصد داشت به عنوان پادشاه بر قبیله اوس حکومت کند؛ اما بعد از ورود نبی مکرم اسلام(ص) به مدینه، مردم قبیلهاش اطراف او را خالی کردند و به رسولالله(ص) گرویدند و این شخص به همین دلیل راه نفاق را در پیش گرفت و منافق شد.
به گزارش مرکز خبر حوزه، آیتالله العظمی سبحانی، ظهر امروز در ادامه سلسله مباحث تفسیر قرآن خود در مجتمع آموزش عالی فقه (حجتیه) قم در تفسیر سوره منافقون، با اشاره به اینکه سوره منافقون، مدنی است و از 11 آیه تشکیل شده است، اظهار داشتند: در مدنیبودن و تعداد آیات این سوره، اشکالی وجود ندارد و تمام مفسرین در آن اتفاق نظر دارند.
ایشان با بیان اینکه مضمون آیات سوره منافقون، دال بر مدنی بودن آن است، ابراز داشتند: مردم در مکه مکرمه به دو دسته مؤمن(در اقلیت) و مشرک(در اکثریت) تقسیم میشدند و در مکانی که غلبه با کفر است، معنا ندارد که شخصی اسلام را ظاهر و شرک و کفر خود را مخفی نگاه دارد و به طور کلی نزول این مفاهیم در شهر مکه امکانپذیر نیست.
حضرت آیتالله سبحانی با اشاره به وضعیت مدینه منوره در زمان رسولالله(ص)، اذعان داشتند: در زمان پیامبر اکرم(ص) اقلیت ساکنان مدینه منوره را کافران و اکثریت آنان را مسلمانان تشکیل میدادند و بعد از ورود نبی مکرم اسلام(ص) به مدینه، قبایلی نظیر اوس، خزرج و برخی از یهودیان، با دعوت پیامبر اکرم(ص)، به اسلام روی آوردند و بعضی از کافران چون مشاهده میکردند که اقوامشان مسلمان شدهاند و ممکن بود از قوم و قبیله خود فاصله بگیرند، از درب نفاق وارد شده و در ظاهر اسلام آوردند؛ اما در باطن بر کفر خود باقی مانده و منافقگونه به زندگی خود ادامه دادند.
معظمله با اشاره به اینکه در 14 سوره از قرآن کریم مباحث منافقان مطرح شده است، خاطرنشان ساختند: تمام آیاتی که درباره منافقان در قرآن کریم وارد شده، مربوط به مدینه است که بحث مفصل آن در سوره توبه میباشد.
این مرجع تقلید، شبکه نفاق در مدینه را قوی و عظیم دانسته و تصریح کردند: اگر جمعیت این افراد اندک بودند، این تعداد آیه درباره آنان نازل نمیشد و تعداد بالای نزول آیات در رابطه با آنان، نشان از گستردهبودن شبکه آنها میدهد.
ایشان به طرح سوالی در این خصوص پرداخته و بیان داشتند: سوالی که در این زمینه به ذهن انسان خطور میکند، این است که چرا بعد از رحلت نبی مکرم اسلام(ص) کوچکترین حرکتی از شبکه نفاق مشاهده نشد که نیاز به یک بحث مفصل و موقعیت مناسب دارد.
حضرت آیتالله سبحانی با اشاره به اینکه کلمه منافق از کلمه «نفق» أخذ شده است، اظهار داشتند: «نفق» در لغت به معنای گذرگاهی است که از طرفی شکافته شده و از سمت دیگر آن خارج شده باشند.
معظمله با اشاره به معنای نفاق در قرآن، ابراز داشتند: "شخصی که کفر خود را پنهان بدارد و اسلام را آشکار کند"، در قرآن کریم از او به عنوان منافق یاد شده و این معنا از معانی لغوی آن میباشد.
این مرجع تقلید بیان داشتند: قرآن کریم منافق را انسانی ذووجهین (دو رو) معرفی میکند که در ظاهر مسلمان؛ اما در باطن شخصیتی کافر است.
ایشان در پایان، نخستین منافق در اسلام را عبدالله بن اُبی ذکر کرده و خاطرنشان ساختند: او شخصی از قبیله اوس بود که قصد داشت به عنوان پادشاه بر قبیله اوس حکومت کند؛ اما بعد از ورود نبی مکرم اسلام(ص) به مدینه، مردم قبیلهاش اطراف او را خالی کردند و به رسولالله(ص) گرویدند و این شخص به همین دلیل راه نفاق را در پیش گرفت و منافق شد.