به گزارش مرکز خبر حوزه مرکز خبر، معظمله در جلسه درس اخلاق هفتگی خود که در بنیاد علوم وحیانی اسراء برگزار شد، گفتند: ما با اخلاق به عنوان يك حقيقت تكويني و نه اعتباري بايد برخورد كنيم، اصل اول اين بود كه انسان يك موجود تكويني و حقيقي است يك امر اعتباري نيست اصل دوم اين بود كه اين انسان متكامل و پوياست راكد و جامد نيست اصل سوم اين بود كه تكامل و پويايي يك موجود تكويني و خارجي بايد با امور تكويني و خارجي باشد با امور قراردادي و اعتباري و انتزاعي نميشود يك موجود تكويني حقيقي را كامل و پويا كرد.
ایشان افزودند: اصل بعدي آن است كه اين قوانيني كه ما داريم و اجرا ميكنيم همه اينها اعتباري است حرمت، وجوب، حليّت، مالكيّت، مملوكيّت، رياست و مرئوسيّت اينها عناوين اعتباري است.
ایشان ادامه دادند : چيزي در خارج به عنوان مالكيّت به عنوان ملك نداريم، آنچه در خارج وجود دارد زمين است خانه است عنوان ملكيّت، عنوان غصب و امثال ذلك اينها عناوين اعتباري است.
مفسر بزرگ قرآن کریم افزودند: حتماً اين عناوين اعتباري و انتزاعي يك تكيهگاهي حقيقي دارند اگر اين عناوين اعتباري را ما از رسوبات و رسوم و عادات و آداب مردمي بگيريم هرگز انسان به مقصد نميرسد و كامل نخواهد شد ولي اگر از واقعيّتي گرفتيم هم كمال انسان را تأمين ميكند هم اين قوانين پشتوانه اعتباري دارد.
ایشان ابرازداشتند: اگر قوانين از وحي گرفته نشود نه مناسب با حقيقت گذشته است نه مناسب با حقايق آينده يعني بعد از مرگ دست اينها خالي است كارهايي انجام دادند كه آنجا خريدار ندارد كارهايي كه آنجا خريدار دارد اينها تحصيل نكردند.
حضرت آیت الله جوادی آملی ابراز داشتند: بنابراين حتماً اين قوانين اعتباري ما بايد از يك جايگاه حقيقي انتزاع بشود و آن ملاكات واقعي، مصالح واقعي و مفاسد واقعي است كه ذات اقدس الهي ميداند اين راههاي طيشده بود.
معظم له افزودند: مهمترين دليل و متقنترين دليل نياز بشر به وحي را عقل اقامه ميكند و ارائه ميكند اين كتابهاي حكيمان است كه پر از اين ادلّه است و اگر بشر موجودي بود خودرو كه از همين طبيعت برميخاست و در طبيعت فرو ميرفت و محو ميشد آنها ميتوانستند براي بشر قانون وضع كنند.
برای مشاهده متن کامل درس اخلاق حضرت آیت الله جوادی آملی اینجا راکلیک کنید