به گزارش خبرنگارمرکزخبرحوزه، رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی پیش از ظهر امروز در آیین رونمایی از نسخه جدید کتابخانه دیجیتالی دفتر تبلیغات اسلامی که همزمان با همایش نظامهای معنایی و تولید دانش در کتابخانههای دیجیتالی در سالن همایشهای بینالمللی دفتر تبلیغات برگزار شد، با اشاره به کاربرد اصلاحنامهها، گفت: امروزه اصطلاحنامهها یکی از نظامهای مهم سازماندهی اطلاعات دانشمدار به شمار میآید و در ردیف منابع مرجع بسیار با اهمیت در امر بازیابی اطلاعات رو به رشد قرار گرفتهاند.
وی با اشاره به این که نقش اصطلاحنامهها در حال تغییر است و این تغییر باعث گسترش کارآیی آن خواهد شد، افزود: بحث هستیشناسی اصطلاحنامهها حرکت به سمت توسعه کارآمدی آن در نظامهای تمام متن اطلاعات تحت وب و فعالیتهای نمایهسازی و سازماندهی اشیاءهای دیجیتالی متنوع بوده و یکی از عوامل موثر در مدیریت مدرن دانشهای انسان محسوب میشود.
حجتالاسلام محمدهادی یعقوبنژاد ادامه داد: با توجه به رشد دانش تخصصی شدن علوم، تنوع واژگان و به تبع آن ارزش و افزایش اطلاعات، ایجاد تحول در چگونگی مدیریت اطلاعات و فراهمآوری سازماندهی، اشاعه و بازیابی اطلاعات ضرورت یافته است.
وی اضافه کرد: بکارگیری اصلاحنامهها در بازیابی اطلاعات حاکی از رویکردی تخصصی و علمی به منابع دانش از سوی پژوهشگران است؛ زیرا یک نظام موضوعی مناسب این امکان را به کاربران میدهد تا سریع به اطلاعات مورد نیاز برسند.
رییس مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی در ادامه با اشاره به اهمیت علوم انسانی، اسلامی، اظهار داشت: کاربرد و گسترش اصطلاحنامهها ارتباط مستقیم با پیشرفتهای علمی جامعه دارد.
وی خاطرنشان ساخت: علوم طبیعی نقش مهمی در بهزیستی مادی انسان ایفا میکند، اما علوم اسلامی ماهیت و هویت روح هر علم به شمار میآید، بر این اساس از آنجا که ماهیت و هویت هر علمی تحت تاثیر مجموعهای از عناصر معرفتی و غیر معرفتی است، در قالب اصطلاحات تبلور یافته و ابراز میشود.
حجتالاسلام یعقوبنژاد یادآورشد: اصطلاح نامه علوم اسلامی از حدود بیست سال قبل بررسی موضوعی با عنوان «تزاروس علوم اسلامی» در معاونت پژوهش دفتر تبلیغات اسلامی مطرح شد و با بررسیهای کارشناسانه و مبتنی بر اقدامات آگاهانه هم اکنون اصطلاح نامههای تخصصی در رشتههای مختلف علوم اسلامی از قبیل علوم قرآنی، فلسفه اسلامی، اصول فقه، کلام اسلامی، منطق، اخلاق اسلامی، علوم حدیث، راویان حدیث، فقه ، حقوق و کلام جدید تهیه شده است.
رییس مرکزاطلاعات مدارک اسلامی ادامه داد: همه این رشتهها توسط پژوهشگران حوزوی با اشراف اساتیدی از حوزه و دانشگاه با حجم بیش از 200 هزار اصطلاح شناخته شده در علوم اسلامی، برای اولین بار در جهان اسلام تدوین و مورد توجه و استفاده بخش قابل ملاحظه ای از موسسات واقع شده است که علاوه بر دریافت جایزه یونسکو، مقدمات ثبت در یونسکو به عنوان فعالیت جهانی را میگذراند.
حجت الاسلام یعقوب نژاد در پایان با اشاره به ویژگیهای نرم افزار کتابخانه دیجیتالی، گفت: نسخه جدید این نرم افزار که بر اساس اصطلاح نامه علوم اسلامی از سوی موسسه آذرخش طراحی و تدوین شده است از جنبههای مختلفی حائز اهمیت است، که میتوان به اولین بودن این نرم افزار کتابخانه ای بر پایه اصطلاح نامه در ایران، دسترسی به اطلاعات اسلامی و ترویج فرهنگ دینی را در محیط اینترنت و معارف و علوم اسلامی که بر اساس نمایههای موضوعی و به صورت اطلاعات تمام متن در محیط پیوسته در اختیار کاربران میگذارد، اشاره کرد.