یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کد خبر: 258627
۱۷ آبان ۱۳۹۰ - ۱۵:۳۷

رییس موسسه آموزشی و پژوهشی قضا گفت: گردآوری بیش از 800 استفتاء قضایی مقام معظم رهبری و 1400 استفاء امام راحل (ره) راهگشای قضات در حل مسائل صامت حقوقی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین سلطانی درگفتگو با خبرنگارمرکزخبرحوزه با اشاره به فعالیت موسسه آموزشی پژوهشی قضا، اظهار داشت: این موسسه سال 1388 با حضور آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضائیه تاسیس گردید.

وی افزود: فلسفه وجودی این موسسه در دو حوزه جذب نخبگان حوزوی جهت تصدی امر قضا در محاکم کشورو تحقیق و پژوهش درراستای مسئل فقهی قضایی می‌باشد.

رییس موسسه آموزشی و پژوهشی قضا ادامه داد: در بحث جذب نخبگان حوزوی برای تصدی امر قضا، اولین آزمون آن در سال 89 با حضور 383 داوطلب برگزار شد که از این میان 230 نفر پذیرفته شدند و در حال گذراندن دوره‌های کارآموزی در قم می‌باشند و دوره دوم آزمون پذیرش طلاب و روحانیون در 20 آبان سال جاری در قم با حضور بیش از یک هزار داوطلب برگزار خواهد شد.

دادیار دادسرای انتظامی قضات با اشاره به ضرورت حضور روحانیون در مسند قضاوت، ابراز داشت: حضور روحانیت در محاکم قضایی دارای برکات عدیده ای است و اعتلای نظام اسلامی و دستگاه قضایی را به همراه دارد.

حجت الاسلام والمسلمین سلطانی به بعد پژوهشی موسسه قضا اشاره کرد و گفت: با درایت رییس قوه قضاییه برای سامان بخشیدن و پاسخگویی به مباحثی که قانون در آن صامت و یا ساکت است، فعالیت‌های پژوهشی در دستور کار موسسه قرار دارد؛ به طور مثال در اصل 167 قانون اساسی ماده214 آیین دادرسی کیفری مصوب سال1378 و ماده 3 آیین دادرسی مدنی سال 1379 که قضات در صورت اجمال ،تعارض و سکوت قواننین به فتاوای مجتهدین و فقها رجوع نمایند؛ به همین منظور تامین و ارائه راهکار مناسب و ایجاد یک بستر مطمئن و راهگشا برای قضات سراسر کشور، موسسه توانسته است، مددرسان قضات باشد.

 وی با بیان این که ماده 299 قانون مجازات اسلامی درخصوص دیه ماه‌های حرام صامت است، اظهار داشت: ماده مذکور یکی از موارد بی شماری است که از فقه اقتباس شده است، ولی ازآنجایی که مبدأ ماه‌های حرام را مشخص نکرده، بسیاری از قضات در بحث دیه در این ماهها با سئوالات عدیده ای مواجه می‌شوند که تنها مرجع پاسخ گویی به این گونه سئوالات این موسسه شناخته می‌شود.

رییس موسسه آموزشی پژوهشی قضا تصریح کرد: پژوهشگران و محققین این موسسه به دو صورت کتبی و شفاهی مسائل ومشکلات مختلف قضات را برطرف می‌سازند.

* انتشار «پرسمان فقهی»

حجت الاسلام والمسلمین سلطانی افزود: علاوه بر ارسال پاسخ سئوالات به قضات، مجموعه ای با نام «پرسمان فقهی» در 6 جلد از همین سئولات گردآوری و به چاپ رسیده است .

وی در ادامه با بیان این که کتاب «ره توشه قضایی» برای قضات ارسال شده است، گفت: یکی از مباحثی که دغدغه اساسی قضات به شمار می‌رود آگاهی ازنظرات قضایی مقام معظم رهبری درخصوص مسائلی است که قانون در آن صامت بوده و دسترسی به جواب این گونه سئوالات مشکل می‌باشد، است، لذا محققان و پژوهشگران این موسسه بیش از 800 استفتاء قضایی از مقام معظم رهبری و 1400 استفاء امام راحل را گردآوری و بعد از تایید دفتر مقام معظم رهبری در قم و تهران به صورت کتابی تحت عنوان «ره توشه قضایی» در 9 هزار نسخه چاپ و در اختیار قضات قرار گرفته است.

رییس موسسه آموزشی و پژوهشی قضا ادامه داد: یکی از نوآوری‌های این موسسه که در نوع خودش بی نظیر بوده و مورد توجه رییس قوه قضائیه قرار گرفت کتاب «ره توشه قضایی» می‌باشد.

 رییس موسسه آموزشی پژوهشی قضا با اشاره به هئیت علمی این موسسه، خاطر نشان ساخت: حضور بیش از 30 نفر از اساتید برتر حوزه علمیه قم که کرسی‌های درس خارج فقه و اصول در حوزه و دانشگاه را برعهده دارند یکی از موفقیت‌های علمی این مجموعه به شمار می‌آید که با آسیب شناسی دقیق علمی در قانون مدنی و مسائل مستحدثه‌ای که از محاکم قضایی کشور پرسیده می‌شود، بسیاری از قوانین صامت را برای قضات حل می‌نمایند.

* ضرورت حضور روحانیون در محاکم قضایی

حجت الاسلام والمسلمین سلطانی حضور روحانیون با سواد در محاکم قضایی را یکی از ضروریت‌ها دانسته و تاکید کرد: امروز یکی وظایف مهم قضات احقاق حق و اجرای عدالت است؛ بر این اساس طلاب و روحانیون باید در این عرصه احساس مسئولیت بیشتری نمایند .

رییس موسسه آموزشی و پژوهشی قضا در پایان تصریح کرد: این موسسه جزء بدنه حوزه محسوب می‌شود، لذا هیچ گاه خود را جدای از حوزه نمی داند و از حضور روحانیون محقق و پژوهشگر در این موسسه استقبال می‌کنیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha