پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

در آستانه فرا رسيدن سالروز عيد غدير، ميزگرد «مفهوم نهضت در حكمت امام علي(ع)» با حضور اندیشمندانی از ادیان و مذاهب مختلف در بیروت برگزار شد.

به گزارش سرویس بین الملل مرکز خبر حوزه، این نشست از سوي رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در لبنان و با همكاري نمايندگي جامعة المصطفى(ص) در سالن اجتماعات حوزه علمیه رسول اكرم(ص) و با سخنراني آقايان دكتر جورج خوام رئيس جامعة الفسلفة‌ واللاهوت وابسته به كليساي كاتوليك لبنان، شيخ عبدالقادر ترنني پژوهشگر و روحاني اهل‌سنت و حجت‌الاسلام دكتر شيخ جعفر مهاجر نويسنده و روحاني شيعه لبنان در بيروت برگزار گردید.

در اين مراسم ابتدا حجت الاسلام سيد محمدحسين رئيس‌زاده رايزن فرهنگي ايران در لبنان سخنراني كرد.

وي ضمن خوشامدگويي به حاضرين و عرض تبريك به‌مناسبت فرا رسيدن عيدسعيد غدير، افزود مفهوم نهضت در حكمت امام علي(ع) از ديدگاه ايشان به ولايت الهي بر خلق سرچشمه مي‌گيرد كه در ولايت ولي خدا بر مردم مجسّم مي‌شود. ولايت آن‌گونه كه در شخصيت امام علي(ع) نمود يافته است، عين عدالت و حكمت مي‌باشد به‌گونه‌اي كه نزد امام علي(ع) فاصله‌اي ميان عالم حق و عالم خلق وجود ندارد لذا اگر كسي خواهان توحيد باشد بايد مسير را از طريق برپايي عدالت ميان مردم به سوي توحيد بپيمايد و اين همان طريقي است كه امام(ع) در دورة حكومتش پيمود.

* رایزن فرهنگی ایران در بیروت: ولایت و امامت، ارتباط مستقیم با توحید دارد

رايزن فرهنگي در ادامه تأكيد نمود: ولايت و امامت در اسلام ارتباط مستقيمي با توحيد دارند و اصل محسوب مي‌شوند نه فرع و شايسته است با آنها به‌گونه‌اي منطقي در پرتو هدايت كتاب خدا و سنت رسول‌الله(ص) رفتار نماييم.  ولايت يكي از مهمترين اصول درك جامعه اسلامي محسوب مي‌شود و اصلي است كه جامعه اسلامي از آن شكل مي‌گيرد. جامعه‌اي كه قرآن از آن به امت وسط ياد مي‌كند. «وكذلك جعلناكم امّة وسطا لتكونوا شهداء على الناس ويكون الرسول عليكم شهيدا».

حجت الاسلام والمسلمین رئيس‌زاده با اشاره به مبدأ مساوات و عدالت در روابط موجود در جامعه اسلامي و عدم وجود تبعيض ميان افراد جامعه، وصيت امام علي(ع) به فرزندانش در مورد مبارزه با ظالم و كمك به مظلوم (كونوا للظالم خصماً وللمظلوم عوناً) را نشانگر تأكيد امام(ع) بر جا انداختن الگوي رفتاري فكري و آگاهانه مبتني بر اساس اخلاقي در جامعه بر شمرد.

* قانون اساسی ایران برگرفته از حکمت علوی است

رايزن فرهنگي در بخش ديگري از سخنان خود اظهار داشت: در پيشگاه امير المؤمنين(ع) ما در جمهوري اسلامي ايران اين افتخار را داريم كه قانون اساسي‌مان برگرفته از روش حكمت علوي مي‌باشد و يكي از مواد اصلي درقانون اساسي جمهوري اسلامي ايران كه پايه‌اي راهبردي در فرهنگ دولت و جامعه پس از پيروزي انقلاب اسلامي را تشكيل مي‌دهد، حمايت از مظلومين و مستضعفين در هر نقطه‌اي از دنيا بدون در نظر گرفتن دين، رنگ و نژاد مي‌باشد و از آن، رودررويي و پايداري در برابر مستكبران و توطئه‌هاي آنها براي تأمين امنيت رژيم صهيونيتسي با تضعيف دولت‌ها و نيروهاي مقاومت در منطقه را الهام گرفته‌ايم. همچنين ولايت آنطور كه در شخصيت امام علي(ع) نمود يافت امروزه عاملي فرهنگ ساز و آگاهي بخش در جلوگيري از فتنه، باز کردن مسير تقريب بين مذاهب اسلامي و گفتگوي سازنده ميان پيروان اديان آسماني مي باشد. پس از آن ميهمانان ميزگرد سخنراني کردند .

ابتدا دکتر جورج خوام با قرائت متن ادبي زيبا و بليغي به توصيف شخصيت امام علي به عنوان انسان کامل و حاکم در جامعه پرداخت.

* امام علی از دیدگاه شخصیت اهل سنت

سپس شيخ عبد القادر ترنني سخنراني کرد و طي آن نهضت در حکمت امام علي(ع) را از دو منظر بررسي نمود ، امام علي(ع) به عنوان به عنوان شهروند و امام علي(ع) به عنوان حاکم . وي سپس با مروري بر مواضع و سيره امام علي(ع)، او را شخصي با احساس مسئوليت در قبال جامعه و در عين حال معارضي متمدن که از حق خود دفاع مي کند ولي رو به توطئه نمي آورد، برشمرد.

وی گفت: امام علي(ع) به عنوان حاکم ، شخصي بخشنده و قاطع بود. بخشنده تا حدي که تاريخ همانند او حاکمي را سراغ ندارد و تا جايي که حتي مخالفينش خود را در امنيت احساس مي کردند و از اينکه با آنها خارج از عدل و گذشت رفتار نخواهد کرد اطمينان داشتند و قاطع بود و به گونه اي در زمينه امور مردم و منافع جامعه و قضاياي اجتماع معامله نمي کرد.

در پايان حجت الاسلام دکتر جعفر المهاجر سخنراني کرد. وي با اشاره به ديدگاههاي مختلف در مردم نهضت، انسان را به عنوان عنصر اساسي در «نهضت» در حکمت علوي برشمرد و با اشاره به سيره امام علي(ع) و با استناد به سخنان آن حضرت اهميت عامل انسان سازي در انديشه علوي را بيان کرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha