به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام و المسلمين مهدي مهريزي با بيان اينكه تعريف و شناساندن ادبيات فقهي آخوند خراساني امري مهم و ضروري است تصريح كرد: اين اقدام مي تواند دستمايه ايجاد و خلق يك كتاب علمي و يا يك مقاله تحليلي و تحقيق جدي گردد.
*حاشیه آخوند خراسانی بر 14 رساله عملیه
.وي افزود: بر اساس اين مجموعه مي توانيم ادبيات فقهي آخوند خراساني را كشف كنيم و ببينيم نوع نگارش ايشان در اين رساله ها چگونه بوده و آراي ايشان در اين حواشي چه مقدار جديد و چه مقدار مبتكرانه هستند.
اين نويسنده موسوعه آخوندخراساني بيان داشت: مسئله ديگر در اين تحقيق بررسي تبدل راي هاي آخوند خراساني و تغيير ديدگاه هاي فقهي است و وقتي يك مرجعي بر 14 رساله عمليه حاشيه نوشته است بايد بررسي هاي لازم صورت گيرد كه حركت ايشان در مسير فتوا دادن رو به جلو و يا رو به عقب است.
وي گفت: وقتي مرحوم آخوند وارد عرصه اجتماعيات شده و در زمان مشروطه با آن حجم عظيم اتفاقات و حوادث رو به رو مي شود و موقعيت و دانش ايشان نيز نسبت به سابق افزايش مي یابد مهم است كه مقدار تغيير فتوایشان چقدر است و ديگر اينكه آيا اين تغييرات در همان مسائل عبادي خلاصه مي شود يا در مسائل فقهي مرتبط با اجتماع و سياست و فقه الحكومه نيز دچار نوسان راي و تغيير و تبدل ديدگاه است.
حجت الاسلام و المسلمين مهريزي بيان داشت: اين يك كار لازم وضروري است تا روش و منهج فقهي آخوند خراساني، براي نسل هاي آينده شناسايي و معرفي شود.
*تحلیل فتوای سیاسی آخوند امری شایسته است
وي بيان داشت: بايد منهج شناسي و كشف ادبيات فقهي براي همه فقها به خصوص آخوند خراساني به علت تكثر حواشي ايشان انجام شود و تحليل فتواي سياسي و اجتماعي آخوند نيز در همان سال هاي مشروطه كه منجر به فوت ايشان شد امري شايسته است.
عضو هيات علمي كنگره آخوندخراساني خاطرنشان كرد: البته اين كار بسيار سخت است زيرا ما روي صحنه كار فقيه يعني همان فتوا را مي بينيم و با هم مي سنجيم و پشت صحنه را نمي بينيم ولي اگر به تقررات فقه ايشان دسترسي داشته باشيم و نيز به كتب فقهي ايشان رجوع كنيم راحت تر مي توانيم مشرب فقهي ايشان را بيابيم كه به عنوان مثال آيا مشرب ايشان عرفي و يا عقلي و عقلايي بوده است.
وي اضافه كرد: اين يعني همان چيزهايي كه در اين زمان به عنوان تفاوت هاي مكاتب نجف و قم مي گويند و به عنوان مثال آخوند به اصول عمليه چقدر اعتنا دارد و چه مقدار مسائل را دليل اجتهادي و يا با دليل فقاهتي حل مي كند و اصول ايشان چه مقدار در فقه ايشان منعكس است و تطابقي بين فقه و اصول ايشان وجود دارد يا مباني اصولي با برداشت ها و استدلال هاي فقهي ناسازگار است.
*تغریرات آخوند خراسانی چاپ شود
حجت الاسلام والمسلمين مهريزي بيان داشت اين كار را با توجه به فقه فتوايي ايشان مي توان انجام داد ولي تحليل كامل منهج و مشرب فقهي ايشان منوط و وابسته به رجوع به آثار فقهي و نيز تقريرات فقهي ايشان است.
بر اساس گزارش دفتر تبلیغات ،وي در پايان خاطرنشان كرد: چاپ تقريرات آخوند خراساني بسيار مفيد، موثرو اثرگذار خواهد بود .