حضرت آیتالله مرعشینجفی از جمله وارستگان فرزانهای است که علم و عمل را به هم آمیخت و کارنامه درخشانی از نشر آموزههی دینی و تعالی اخلاقی انسانی را به نمایش گذاشت.
سرویس علمی و فرهنگی مرکز خبر حوزه به مناسبت سالروز رحلت این عالم فرهیخته، بخشهایی از وصایا و توصیههای ایشان را منعکس میکند.
برنامه قرائت روزانه:
سفارش مىكنم به خواندن سوره «یس» بعد از نماز صبح هرروز یكمرتبه، سوره «نباء» (عم یتسائلون) بعد از نماز ظهر، سوره «عصر» بعد از نماز عصر، سوره «واقعه» بعد از نماز مغرب و سوره «الملك» بعد از نماز عشاء؛ و تأكید میكنم بر مداومت كردن به آنچه یادآور شدم، زیرا من شخصاً روایت مىكنم این روش را از استادان بزرگوار خود، و بارها نیز تجربه آموختهام.
محاسبه و مراقبه:
سفارش مىكنم به محاسبه نفس در هر هفته مانند حساب شریك از شریك دیگر با دقت كامل؛ اگر لغزشى احساس كردید، با توجه، درصدد تدارك و جبران آن برآیید و اگر حسنهاى در اعمال و رفتارتان یافتید، خداوند سبحان را شكرگزار باشید و از درگاهش مزید توفیق را طلب كنید.
عشق به كمال و علم
زمانی كه ما در نجف اشرف به تحصیل اشتغال داشتیم، گاهی میشد كه تا 40 روز اصلاً گوشت گیرمان نمیآمد بخوریم، خوب آقازاده هم بودیم و رویمان نمیشد برویم پیش اعلام و بزرگان آنوقت و دست دراز كنیم؛ و گاهی آنقدر سرگرم درس بودیم كه تا 24 ساعت گرسنه میماندیم، ولی اصلاً توجه به این مسایل نداشتیم و آنزمانی كه در مدرسه قوام در نزدیكیهای صحن مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام در نجفاشرف به تحصیل اشتغال داشتم، با مرحوم آیةالله حاج سیدابوالقاسم ارسنجانی شیرازی كه از علمای بزرگ شیراز بودند، همحجره بودم؛ ما گاهی گرسنه میشدیم و هیچچیز نداشتیم بخوریم. بعضی از اعیان و اشراف آنروز هم فرزندان خود را میفرستادند به نجف اشرف كه درس بخوانند، ولی اینها معمولاً میآمدند و درس نمیخواندند و آش و پلویی راه میانداختند و عدهای هم از افرادی كه دنبال دنیا بودند، دور اینها را میگرفتند و ارتزاق میكردند. گاهی اینها كاهوی زیادی میخریدند و میآمدند در كنار حوض و برگهای زیادی را میریختند در حاشیه حوض و ساقههای وسطش را میبردند و میخوردند. من و آن رفیق همحجرهام باهم میرفتیم این برگهای اضافی كاهوها را مخفیانه جمع میكردیم و با آنها سد جوع میكردیم و هیچگاه هم به خودمان اجازه نمیدادیم كه برای كسی بازگو كنیم، ولی آنی از تحصیل و تدریس غافل نبودیم.
انس با جامعه کبیره:
سفارش مىكنم به مداومت قرائت زیارت جامعه كبیره، اگرچه در هفته یكبار باشد.
غیبت، سمّ مهلک:
سفارش مىكنم به دورى جستن از غیبت بندگان خدا بهویژه اهل علم، زیرا غیبت آنان چون خوردن مردار مسموم است.
دعای ویژه در قنوت:
سفارش مىكنم به مداومت این دعاى شریف در قنوتهاى نمازهاى واجب و آن را من روایت مىكنم از پدر علامه خود، آن دعا این است:
اللهم انى اسئلك بحق فاطمة و ابیها و بعلها و بنیها، و السرّ المستودع فیها ان تصلى على محمد و آل محمد و ان تفعل بى ما انت اهله و لا تفعل بى ما انا اهله.
پروردگارا؛ من تو را مىخوانم به حق فاطمه و پدرش و شوهرش و فرزندانش و رازى را كه در آنها امانت نهادهاى، اینكه: درود بفرستى بر محمد و آلمحمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم و اینكه آنچه تو اهل آنى با من عمل كنى و بجا آورى و نه بجا آورى آنچه من سزاوار آنم.
ذکر مخصوص:
سفارشمى كنم به مداومت این دعا پس از ذكر ركوع، خصوصاً در ركعت آخر:
اللهم صل على محمد و آل محمد و ترحّم على عجزنا و اغثنا بحقهم.
پروردگارا! درود فرست بر محمد و آلمحمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم و ترحم بر عجز ما كن و پناه بده و به داد ما برس به حق آنان.
تسبیحات حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها:
سفارش مىكنم به مداومت تسبیحات جده ما زهراء بتول سلاماللهعلیها.
نافله شب:
سفارش اكید مىكنم به نماز شب و استغفار در سحرها.
زیارت اولیاءالله:
سفارش مىكنم به مداومت زیارت مشاهد عترت زاكیه و من شخصاً چه بهرههاى فراوانى از این مشاهد بردهام.
کثیرالذکر:
سفارشمى كنم به استغفار در شبها و نیز در روز.
طهارت واقعی:
سفارش مىكنم كه پیوسته با طهارت و وضوء باشید كه آن خود سبب نور باطن و برطرفكننده آلام و اندوههاست.
حسن سلوک:
سفارش مىكنم به حسنخلق و تواضع و ترك تكبر و خودخواهى با مؤمنین.
تبرک در پوشش:
از روزی كه خودم روی پای خودم ایستادم، هرگاه لباس نوی میدوختم، نخستینبار میبردم در حرمهای ائمه علیهمالسلام و با مالیدن به ضریح، آن را متبرك نموده، بعد از آن استفاده میكردم.
نگهبان بیتالمال:
من شب كه میخوابم نباید هیچ پولی و اندوختهای در جیب من باشد، چون ما عامل هستیم. ما باید از این دست بگیریم و با دست دیگر بدهیم به فقرا، ایتام، نیازمندان و كمك كنیم به مراكز علمی، دینی و فرهنگی، اینها مال ما نیست!
اهتمام به نوافل:
سفارش مىكنم بر مداومت بر سنن و مستحبات و ترك مكروهات تا حد امكان.
انس با قرآن:
سفارش مىكنم بر خواندن و قرائت قرآن شریف و هدیه و ثواب آن را به ارواح شیعیان آلرسول صلیاللهعلیهوآلهوسلم از آنانىكه بازماندگانى ندارند نثار كنید، من شخصاً بارها از این عمل كه سبب توفیق بیشتر در امور بوده، تجربه آموختهام.
صلهرحم:
سفارش مىكنم بر صله رحم، چه آن سبب توفیق براى اعمال صالحه و شایسته و زیادى عمر و بركت و روزى انسان است.
آخرین سخن:
من خیلی بارم سبك است و هیچ نگرانی ندارم، تنها یك چیز مرا زجر میدهد و آن این است كه میترسم در ایام زندگیم نوشته یا صحبتهای من در هر موردی باعث شده باشد كه حقی ناحق شود، یا در همسایگی ما گرسنهای بوده باشد و ما غذای سیر خورده باشیم كه والله و بالله و تالله اگر چنین چیزی بوده، من آگاهی نداشتهام.
شما هم بارتان را سبك كنید و از تجملپرستی و خانه بزرگ و... بپرهیزید، كه همهچیز ظرف چند دقیقه نابود میشود.
«روح ملکوتیشان در اعلیعلیین با اجداد طاهرینشان محشور باد»