یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

با توجه به این که اسلام، دینی اجتماعی و دارای ابعاد، ساحت‌ها و مقاصد اجتماعی است، از این رو، برای حفظ آن، به سنجش دینداری نیازمند هستیم.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در نشست ملاحظات دینی سنجش  دینداری که عصر امروز در سالن همایش‌های دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، اظهار داشت:‌ بر خلاف گمان برخی که اسلام را در جنبه‌های فردی می‌بینند، برای دینداری، نیازی به سنجش نیست.

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد:‌ با توجه به ویژگی اسلام، و این که دارای ابعاد و مقاصد اجتماعی است برای شناخت جنبه‌های اجتماعی، لازم به شناخت ابعاد فردی و اجتماعی در عرصه دینی می‌باشد.

وی با بیان این که سنجش دینداری، از موضع غیر دینی نیز بررسی می‌شود، اظهار داشت:‌ تجار و سرمایه‌داران، برای کسب سود و تأمین نیازهای فردی و اجتماعی، میزان رویکرد مردم نسبت به دین را بررسی می‌کنند تا اجناس مورد نیاز آن جامعه را برطرف سازند.

حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا افزود: در اسلام نیز بر اساس آموزه‌های اجتماعی‌ درحوزه حکومتی، براساس مسائلی چون امر به معروف و نهی از منکر، سنجش دینداری صورت می‌گیرد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: با توجه به این که دینداری انسان همواره درحال تغییر است،‌از این رو باید از سوی جامعه دینی، مقدار دینداری او سنجیده شود.

وی در ادامه، در تبیین شرایط و ملزومات سنجش دینداری گفت: سنجش، همواره در قالب نظریه صورت می‌گیرد و شاخص‌ها نیز بر اساس نظریه‌ها شکل می‌گیرد. بنابراین، برای سنجش دینداری، باید نظریه‌های دینی دراین عرصه وجود داشته باشد،‌ در غیر این صورت، سنجش دینداری، نتیجه اشتباهی می‌دهد.

حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا یکی از شرایط سنجش دینداری را شناخت دین دانست و گفت: برای این که بتوانیم سنجش دینداری درستی داشته باشیم، ‌در ابتدا باید نسبت به دین، شناخت کافی و کاملی داشته باشیم. چرا که دین اجازه نمی‌دهد که هر تعریفی از آن ارائه کنیم.

این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: دین دارای ابعاد و ساحت‌های اجتماعی و حتی ظاهر اجتماعی است، بنابراین امکان طرح سنجش دینداری وجود دارد و اگر هم جنبه‌هایی از آن ناممکن باشد، به سبب «لَا إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنْ الغَیِّ» است.

 وی با اشاره به این‌که نظریه، حوزه سنجش را فعال می‌کند و شاخصه‌ها به سبب نظریه‌ای که هست مشخص می‌شوند، گفت: اگر دین در نظریه‌پردازی منشأ اثر باشد، آنچه در شرایط و ملزومات دینداری مطرح شده است، نشان می‌دهد که خود نظریه هم باید دارای رنگ و بوی دینی باشد

حجت‌الاسلام پارسانیا با بیان این‌که سنجش دینداری به آن سبب که انسان موجودی دیندار و دائم در حال تغییر و تحول است، نسبت به شرایط آینده محدودیت ایجاد می‌کند، شرایط و ملزومات دینداری را مورد بررسی قرار داد و اظهار داشت: دینداری در عرصه حیات انسانی آمد و شد می‌کند، بنابراین یک بحث درباره حقیقت دین و یک بحث درباره دینداری مردم مطرح می‌شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha