به گزارش مرکز خبر حوزه، آیت الله رضا استادی ، پیش از ظهر امروز طی سخنانی در چهارمین جشنواره علامه حلی که در سالن همایش های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، اظهار داشت: گاهی عده ای در مورد کارهایی که درحوزه می شود، اظهار نظرهایی می کنند که یا از روی بی اطلاعی است یا غرض ورزی؛ مثلا می گویند که حوزه امروز نسبت به حوزه قبل از انقلاب و یا سال های پس از پیروزی انقلاب ، عقب تر است؛ سخن ما با این افراد آن است که منصفانه قضاوت کنند.
وی اضافه کرد: در دوران قبل از انقلاب، معدود نویسندگانی در حوزه پیدا می شدند، اما امروز شاهد شکوفایی هر چه بیشتر طلاب جوان در عرصه نویسندگی و پژوهشگری هستیم و به ویژه طی سالیان اخیر، شاهدیم که صدها مقاله و اثر از طلاب خواهر و برادر نگارش و چاپ شده است که همه این ها نشان دهنده رشد و پیشرفت حوزه است.
عضو جامعه مدرسین حوزه یادآور شد: سال ها در همین حوزه علمیه قم تنها یک مجله منتشر می شد، اما امروز ده ها مجله و نشریه به چاپ می رسد که خود کتابخانه ای غنی و دایرةالمعارفی بزرگ از این مجلات و مقالات را شامل می شود.
وی خاطرنشان کرد: حالا شاید بشود گفت که در برخی رشته ها آن رشدلازم را نداشته ایم که باید دلایل آن بررسی شود، اما این که گفته می شود وضع سابق بهتر بوده ، حرف بی اساسی است ، با این همه از سوی دیگر باید بدانیم که تا رسیدن به وضع مطلوب راه بسیاری در پیش داریم.
آیت الله استادی همچنین ادامه داد: البته باید بررسی شود که چه عواملی پیش آمده که طلاب امروز مقداری نسبت به خواندن فقه و اصول ، دلسرد شده اند، اما در کل باید گفت که در بسیاری از رشته ها و شاخه ها شاهد شکوفایی بوده ایم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بیان نکاتی درباره آفت های کار علمی و پژوهشی طلاب پرداخت و گفت: یکی از این آفت ها این است که کسی زود باور کند که ملا و باسواد شده است و دیگر نیازی به تلاش علمی ندارد.
این استاد حوزه علمیه قم بر لزوم نقادی آثار طلاب تاکید کرد و افزود: کار خوبی است اگر مقالات و آثار برگزیده جشنواره چاپ شده و در اختیار حوزویان قرار گیرد تا گروهی از آن ها به نقد و بررسی آثار بپردازند .
وی همچنین با تاکید بر لزوم داشتن اخلاق در انجام کارهای پژوهشی و نویسندگی، اظهار داشت: کارها اگر بخواهد ارزشی دربرداشته باشد، باید مخلصانه صورت گیرد و در آن ها از یاد خداوند متعال و ائمه اطهار(ع) غفلت نشود.
آیت الله استادی خواستار امانت داری طلاب نویسنده و پژوهشگر را در نگارش آثار و لزوم قید ارجاعات شد و افزود: هم نویسندگان اگر در کتابشان از اثری نقل می کنند باید ملتزم به آوردن اسم آن کتاب مرجع باشند و هم این که داوران جشنواره باید بیش از پیش دقت کنند که میزان نوآوری صاحب اثر چقدر بوده است.
وی با بیان این که میان بر زدن در نوشتن کتاب با اخلاص جور در نمی آید، گفت: نباید انسان محصول کار و تلاش دیگری را به اسم خودش بزند چرا که عدم امانت داری در یک اثر و نیز نیاوردن اسامی ارجاعات میانی در یک پژوهش با اخلاص و اخلاق اسلامی ناسازگار است.
امام جمعه قم در عین حال بیان داشت: از آن سو اگر کسی کتابی نوشت و مشاهده کرد که دیگری کار او را به نام خودش زده نباید ناراحت شود، چرا که اگر این طور شد معلوم می شود اخلاصی در کار نیست، بنابراین اگر دیگران اخلاق را رعایت نمی کنند، نباید ناراحت شد و درگیری و نزاع ایجاد کرد.
وی همچنین بر لزوم انجام کارهای کاربردی از سوی طلاب تاکید کرد و افزود: سعی کنید آثاری که می نویسید به تاسی از شهید مطهری متناسب با نیازهای کاربردی روز باشد چرا که کارهای تکراری کم اثر و خسته کننده است.
عضو جامعه مدرسین یادآور شد: البته کار شما طلبه های جوان یک کار تمرینی است، اما همین را هم سعی کنید که متناسب با نیازهای روز جامعه باشد.
وی تاکید کرد: از همان ابتدا سعی در محکم نویسی و مستند نویسی کنید و از انجام کارهای باری به هر جهت و سرسری نویسی بپرهیزید.
آیت الله استادی گفت: بزرگانی همچون حضرت امام (ره) و مرحوم آیت الله اراکی از ابتدای جوانی کتاب هایی نوشته اند که هنوز هم پس از سال ها ، کاملا متقن و مستند است و این ها برای ما الگو است.
وی با بیان این که کار پژوهشی و تحقیقی باید توام با صبر و حوصله باشد، ابراز داشت: یکی از آفات نویسندگی این است که مانع شما از درس و بحث شود و حال آن که اگر برنامه ریزی داشته باشید ، می توانید از اوقات خود بهترین استفاده را کنید.
امام جمعه قم خطاب به طلاب جوان اضافه کرد: نویسندگی و حتی منبر نباید مانع درس و بحث شما باشد؛ چرا که این درس است که بنیه علمی شما را تقویت کرده و باعث می شود که در کارهای پژوهشی و پاسخ به شبهات موفق باشید.
این استاد حوزه همچنین بیان داشت: در نگارش آثار سعی کنید که از ادبیات فارسی و عربی صحیح و دقیق بهره بگیرید چرا که بی شک روی کار شما قضاوت می شود و البته همچنین سعی کنید که به تدریج مسلط به عربی شوید.
وی با بیان این که تحقیقات و نوشته های ما حوزویان مساله ای درون گروهی در شیعه است، گفت: به عنوان مثال در بحث زیارت، شفاعت و توسل و غیره که این ها جزو اعتقادات ماست باید مباحثی که ارایه می شود در چارچوب مشخصی باشد و به این نکته مهم هم توجه داشت که کار ما اساسا رد کردن نیست.
آیت الله استادی خاطرنشان کرد: باید یادمان باشد که ما از کیسه امام زمان (عج) خرج می کنیم و در حوزه ای قرار داریم که می خواهیم مروج مکتب اهل بیت (ع) باشیم.
وی افزود: در مسایل فقهی نیز نواندیشی باید توام با دقت و درنظرگرفتن ظرافت ها باشد و لذا کسی از ما نباید در مسیر طرد و نفی این مکتب و آموزه های آن گام بردارد.