به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی، شب گذشته در ادامه سلسله نشستهای گفتمان عقاید و اندیشهها با موضوع «بررسی تطبیقی نظام روحانیت شیعه و اهلسنت» که در سالن اجتماعات مدرسه علمیه فیضیه قم برگزار شد، درباره وضعیت روحانیت اهلسنت فعال در استان سیستان و بلوچستان گفت: در گذشته حوزههای علمیه اهل سنت این استان، که حنفی مذهب هستند و قرابت فکری با سلفیها دارند، به کراچی، پیشاور، لاهور و... وابسته بودند، ولی امروز، مستقل و خودکفا شدهاند.
وی با بیان این که در این استان، دروس سطح خارج اهلسنت برگزار میشود، در تبیین تفاوتهای آنها با حوزههای علمیه شیعیان، اظهار داشت: دروس خارج آنها عمدتاً حدیث محور است و دروسی چون تفسیر قرآن، اصول فتوی، اصول تفسیر، فقه، اصول فقه، بلاغت، ادبیات، اصول حدیث وحفظ قرآن به طلاب اهل سنت ارائه میشود.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان ادامه داد: این در حالی است که در سطح خارج حوزههای علمیه شیعه، طلاب به متن و تقلید وابستگی ندارن؛ چون در مقدمات اینها را میگذرانند و در سطح خارج از متن جدا می شوند؛بنابراین، یک طلبه درس خارج شیعه، به عنوان پژوهشگر میباشد.
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی به بیان دیگر تفاوتهای میان روحانیت شیعه واهل سنت پرداخت و اظهار کرد: وجود درسهای جنبی و مطالعاتی در کنار دورس اصلی حوزه و درس اخلاق، از دیگر مسائلی است که در حوزه شیعه وجود دارد، ولی در حوزه اهل سنت دیده نمیشود.
عضو خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: درس خارج اهل سنت، مبتنی بر فقه فقهای اربعه است، از این رو، در مواجهه با مسائلی چون فقه پزشکی، فقه اقتصادی و...، با مشکل روبرو میشوند.
امام جمعه زاهدان با اشاره به مشترکاتی که میان حوزه های علمیه شیعیان واهلسنت وجود دارد، افزود: البته در دروسی مانند صرف ونحو، منطق، فقه(تقلیدی)، اصول، کلام، حدیث، تجوید و ادبیات مشترکاتی میان شیعه و سنی وجود دارد.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان با اشاره به دیدگاه اهل سنت درباره ولایت، گفت: اهل سنت دربرابر ولی امر، تسلیم بودند؛ این مسئلهای بود که بعد از رحلت پیامبر(ص) به خورد مسلمانان داده شد تا حکام ظالم و فاسد را بر مردم قرار دهند؛ البته بعد از بیداری اسلامی که به برکت انقلاب اسلامی ایران به راه افتاد، انقلابی نیز درباره این دیدگاه که متأثر از فقیه شیعی است، در الازهر به وجود آمد؛ به این صورت که آنها نیز ولی امر را به ولایت فقیه تفسیر میکنند.
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی در ادامه، به ظرفیتهایی که دراختیار مسلمانان برای ترویج موازین و ارزشهای اسلامی قرار دارد، اشاره کرد و گفت: نخستین ظرفیت، حوزه علمیه است؛ البته حوزه علمیه شیعی، با توجه به غنای بالای فقه اهلبیت(علیهمالسلام) آن گونه که باید از آن استفاده نکرده است تا بتواند تمامی نیازهای جامعه را تأمین سازد.
وی با اشاره به تلاش گسترده اهلسنت در تربیت طلاب و اساتید حوزه، اظهار داشت: امروز تعداد حوزههای علمیه فعال، طلاب خواهر و برادر و اساتید اهل سنت، در استان سیستان و بلوچستان چندین برابر حوزهها، طلاب و اساتید شیعی است.
امام جمعه زاهدان، مساجد را سرمایه دیگری در اختیار مسلمانان معرفی کرد و گفت: دراستان سیستان و بلوچستان، اهل سنت، نسبت به شیعیان، دراین عرصه نیز پیش افتادهاند. آنها مساجد بیشماری دارند که به صورت پنجنوبت نماز جماعت دارد؛ در حالی که مساجد شیعیان، بیشتر یک نوبت نماز جماعت برگزار میکنند.
نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان، بقاع متبرکه، تکایا و حسینیهها را سرمایههایی دانست که تنها در اختیار شیعیان میباشد، گفت: بقاع متبرکه و موقوفاتی که به آنها تعلق دارد، سرمایهای برای مکتب تشیع است که هیچ مکتب و مذهبی آن را دارا نمیباشد. البته در دوره قاجار و پهلوی، تلاشهای زیادی برای خارج کردن این موقوفات انجام دادند و این سرمایه عظیم، آسیبهایی دید.
حجت الاسلام والمسلمین سلیمانی با بیان این که اهلسنت برای جبران این خلأ، کارهای گستردهای انجام دادهاند، اظهار داشت: توسعه مدارس علمیه، مساجد، آموزش زنان، برگزاری جشنها و بزرگداشت تأسیس مدارس دینی، مراسم ختم صحیح بخاری با صرف هزینههای هنگفت و حضور صدهزار نفری مردم، جدیگرفتن نمازهای جمعه، جماعت و عیدین و حرکت سریع و وسیع برای تبلیغ، از جمله اقداماتی است که اهلسنت در استان سیستان و بلوچستان انجام میدهند.
امام جمعه زاهدان در پایان با ضروری دانستن استفاده کامل از ظرفیت محرم و صفر، لزوم تبدیل شدن مداح محوری به مبلغ محوری را برای استفاده بهتر از این ظرفیت عظیم، مهم دانست.