چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

آنچه امروز به عنوان چهارشنبه‌سوری مطرح است، نه تنها در فرهنگ دینی نیست، بلکه در فرهنگ ایران باستان نیز وجود ندارد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن غفاری‌فر در گفت‌وگو با مرکز خبر حوزه، اظهار کرد: برخی اتفاقات می‌تواند ریشه‌های تاریخی داشته باشد،‌ ولی در مسیر تاریخ، به نتیجه‌ای اشتباه می‌رسد. همان‌گونه که گفته می‌شود، بت‌پرستی به دلیل به وجود آوردن قطعاتی نمادین از سرزمین وحی، برای گرامی‌داشتن یاد این اماکن در اذهان بود،‌ که بعد‌ها همین‌ها، به بت‌هایی برای پرستیدن تبدیل شدند.

وی با بیان این که چنین مسئله‌ای درباره چهارشنبه سوری نیز صادق است، گفت: در تاریخ ایران باستان، چهارشنبه سوری، زمانی برای احسان به خویشان و دادن خیرات برای اموات بود که به آن، شب برات نیز می‌گفتند؛ ولی امروز،‌ مشاهده می‌کنیم که این مسئله نیز در سیر تاریخ، دست‌خوش تغییراتی شده است.

عضو هیئت علمی مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) افزود: در این شب، مردم هم هدایایی به یکدیگر می‌دادند و هم برای اموات خود، خیرات می‌دادند و احسان و نیکوکاری انجام می‌شد؛ خبری هم از روی آتش پریدن نبود.

* فرهنگ غلط چهارشنبه‌سوری

وی با بیان این که چهارشنبه سوری که امروز مطرح است، از فرهنگ غلط چهارشنبه سوری نیز گذشته است، اظهار داشت: امروز، با پیشرفت تکنولوژی در عرصه انفجار و آتش‌افروزی در چهارشنبه سوری، این فرهنگ، از فرهنگ غلط چهارشنبه سوری نیز گذشته است.

حجت‌الاسلام والمسلمین غفاری‌فر با اشاره به تلاش برخی برای احیای مراسم چهارشنبه سوری در کشور، اظهار داشت:‌ کارهایی که امروزه در این عرصه صورت می‌گیرد،  کارهای آرتیستی و کانگستری غربی‌های بی‌هویت است که تنها موجب آزار و اذیت مردم می‌شود.

وی در ادامه به اهمیت نوروز و فرهنگ‌های درست آن اشاره کرد و گفت: فرهنگ‌هایی چون صله ارحام، دید و بازدید و جویاشدن احوال یکدیگر، مسئله‌ای است که از سوی اسلام مورد تأیید است که در این باره سخنان زیادی وجود دارد.

* از آسیب‌های نوروز غافل نشویم

مدیرگروه فقه و اصول مدرسه عالی معصومیه(س) با بیان اینکه در کنار محاسن نوروز، نباید از آسیب‌های آن غافل بمانیم، اذعان داشت: از جمله آسیب‌هایی که دراین عرصه وجود دارد، آسیب‌های اقتصادی چون اسراف است. اسراف و چشم و هم چشمی، چالش‌هایی را میان زن و شوهر و کودک و والدین به وجود می‌آورد؛ در این شرایط، نوروز، به جای این که دل‌ها را به هم نزدیک کند، موجب دوری خانواده از هم می‌شود.

وی ادامه داد: اصل صله ارحام، امری پسندیده است،‌ ولی این دید و بازدید، نباید موجب نادیده گرفتن آموزه‌های اسلامی چون محرم و نامحرم شود. این گونه مسائل، مقایسه‌ای به وجود می‌آورد که موجب نگاه منفی خانواده‌ به هم و نتیجه‌گیری‌های نادرست درباره یکدیگر می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین غفاری‌فر افزود: اگر چنین مشکلی در میان زن و شوهر به وجود آید، همسران، برای جبران کاستی‌ها، ممکن است دچار انحراف شده و در مسیر‌های خلاف اسلام بیافتند و سرانجام خانواده‌ها را به سوی گسستگی سوق می‌دهد.

عضو هیئت علمی موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا (ع) وی در پایان خاطرنشان کرد: باید مراقب باشیم ایام نوروز، که فرصتی برای رشد اخلاق و صله ارحام است، به‌ خطری برای نابودی کانون خانواده‌ها تبدیل نشود.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha