اشاره: رهبر معظم انقلاب، همه ساله با اطلاعات و گزارشهایی که از سراسر کشور دریافت میکنند و بررسی برخی پارامترهای اجتماعی، دینی، فرهنگی و... ، توجه مردم و مسئولان را نسبت به موضوع خاصی هدایت میکنند! البته این نامگذاریها ارتباط مستقیمی با تعالیم اسلامی و قرآنی دارد و هرآنچه از سوی معظمله انتخاب میشود، با بهرهگیری از معارف قرآن و آموزههای الهی است.
حجتالاسلام والمسلمین محمد صادق یوسفی مقدم، مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن در گفتوگو با خبرنگار حوزه نیوز به بررسی شعار مقام معظم رهبری در سال 91 با عنوان «سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی» بر اساس آموزههای قرآنی پرداخته است.
وی، در آغاز این گفتگو، اظهار داشت: مقام معظم رهبری، هر ساله، عنوانی را برای سال جدید انتخاب میکنند و مسئولان، برنامهریزان و سیاستگذاران کشور را به سوی آن هدایت میکند تا به وسیله آن نیازهای ضروری جامعه اسلامی برطرف شود.
این کارشناس علوم قرآنی افزود: امروز با توجه به شرایطی که در جامعه وجود دارد، لازم است تا برای حفظ و تثبیت نظام اسلامی، حرکتی گروهی به سوی هدفی خاص انجام شود؛ از این رو، نامگذاری هر سال از سوی رهبری، مسیر را مشخص مینماید.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن با اشاره به نامگذاری امسال با عنوان «تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی» ادامه داد: این نامگذاری، نشان میدهد که مقام معظم رهبری به شرایط امروز جامعه که دشمن به صورت یکپارچه به دنبال نابودی و ضربه زدن به نظام اسلامی در عرصههای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و ... است، اشراف کامل دارند.
وی با بیان این که ایران اسلامی به سوی تبدیل شدن به قدرتی جهانی حرکت میکند، اظهار داشت: در این مسیر، کشور باید از نظر تولید ملی و کار و سرمایه در حد قابل قبولی باشد تا تصمیمات خارج از مرزهای جغرافیایی ایران اسلامی، تأثیر منفی بر اقتدار نظام نگذارد؛ بنابراین رهبری، این نام را برای سال 91 انتخاب نمودند.
این محقق و پژوهشگر حوزوی خاطرنشان ساخت: وقتی که نظام بتواند در عرصه بینالمللی اقتدار داشته باشد و از نظر اقتصادی خودکفا باشد، نیازهای اقتصادی دولت و مردم را تحت فشار قرار نمیدهد و مردم به امتیازات سیاسی و دیپلماتیکی نظام استکباری تن نمیدهند.
* توجه به مسئله کار و تلاش در قرآن
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم با اشاره به آیات قرآن درباره حمایت از کار و سرمایه از دیدگاه قرآن، اظهار داشت: از نظر قرآن، مسئله کار و تلاش مورد توجه قرار گرفته و در بسیاری از آیات، خداوند مسلمانان را به کار و تولید سرمایه در زمین دعوت میکند.
وی با قرائت آیه «وَإِلَى ثَمُودَ أَخَاهُمْ صَالِحًا قَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الأرْضِ وَاسْتَعْمَرَكُمْ فِيهَا فَاسْتَغْفِرُوهُ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ إِنَّ رَبِّي قَرِيبٌ مُجِيبٌ» (هود آیه ٦١) ادامه داد: خداوند در این آیه عمران و آبادانی زمین را از مردم مطالبه میکند و تمام مردم را مخاطب خود قرار داده است.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن اضافه کرد: در این آیه، «وَاسْتَعْمَرَكُمْ» به معنی عمران و آبادانی است؛ البته به توجه به این که برخی دولتهای ظالم، با نام عمران و آبادی به کشورهای مختلف آمده و اموال و داراییهای آنها را با غارت بردهاند، از این رو استعمار دارای معنای مذمومی شده است؛ بنابراین ما متوجه میشویم که دربرابر آبادانی زمین، مسئولیم.
وی در ادامه با اشاره به آیه «هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأرْضَ ذَلُولا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِنْ رِزْقِهِ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ»(ملک آیه ١٥) که در آن خداوند انسانها را به عمران و آبادانی زمین ملزم میکند، گفت: رزق، تنها مربوط امور کشاورزی نمیشود، بلکه معادن، دریاها، منابع نفتی و... نیز میشود و خداوند به انسان ها هشدار میدهد که رفتار شما نسبت به این ارزاق نامناسب نباشد و در استفاده از آن به حقوق دیگران متعرض نشوید.
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم خاطرنشان کرد: این آیه ما را ملزم به عمران و آبادانی در زمین و استفاده از آن میکند.
این کارشناس قرآنی به آیه «لَقَدْ كَانَ لِسَبَإٍ فِي مَسْكَنِهِمْ آيَةٌ جَنَّتَانِ عَنْ يَمِينٍ وَشِمَالٍ كُلُوا مِنْ رِزْقِ رَبِّكُمْ وَاشْكُرُوا لَهُ بَلْدَةٌ طَيِّبَةٌ وَرَبٌّ غَفُورٌ» (سبا آیه ١٥) و این که خداوند ما را به تولید سرمایه دعوت میکند، اشاره و بیان کرد: در این آیه، خداوند سرزمین برخوردار را ترسیم میکند و میگوید که خداوند ازاین سرزمین خرسند است، چرا که این سرزمین افزون بر آبادانی، سپاسگزار نعمتهای الهی هستند.
* شکر زبانی کافی نیست
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن با بیان این که شکرگزاری نعمتهای الهی، تنها با زبان کافی نیست، گفت: افراد شاکر، علاوه بر شکر زبانی، باید در مقام عمل نیز سپاس نعمتهای الهی را به جای آورند و آن را در جای خود استفاده نمایند.
وی با اشاره به این که آیه فوق، بیانگر توجه مردم به تولید و توجه به حفظ سرمایههایی است که از تولید و کارشان به دست میآید، افزود: در این آیه،مسئله تولید ملی و خودکفایی مورد توجه قرار گرفته است تا کشورها را از چنگال استکبار که به دنبال وابسته نگه داشتن ملتها به خود هستند، نجات دهد.
* فشار اقتصادی؛حربه دشمن برای تضعیف ملتها
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم یادآورشد: دشمن میخواهد علاوه بر تضعیف علمی کشورهای اسلامی،با تعضیف اقتصادی آنها، هر موقع در این کشورها، نسبت به سیاستها و برنامههای شوم و غیر انسانی آنها اعتراضی صورت گرفت، با تحت فشار قرار دادن اقتصادی، آنان را سرکوب کند.
وی در ادامه با بیان این که حمایت از سیاستهای استکباری، از ویژگیهای منافقان است، ادامه داد: در آیه «هُمُ الَّذِينَ يَقُولُونَ لا تُنْفِقُوا عَلَى مَنْ عِنْدَ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى يَنْفَضُّوا وَلِلَّهِ خَزَائِنُ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ وَلَكِنَّ الْمُنَافِقِينَ لا يَفْقَهُونَ»(منافقین، آیه ٧) خداوند بیان میدارد که برنامهریزی برای وابستگی اقتصادی در ورای مرزها است و مجریان آن نیز منافقان هستند. آنها تلاش دارند که مسلمانان را از نظر اقتصادی در مضیقه بگذارند که اطرافیان پیامبر(ص) از اطراف او پراکنده شوند.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن با تأکید بر این که این مسئله،تنها متختص دوران رسول اکرم(ص) نیست، اذعان داشت: خداوند به مسلمانان هشدار میدهد که شما هم برنامه ریزی کنید و بدانید که همه خزائن آسمانها و زمین از آن خداست و اگر همت کنید و بر تولیدات خود اتکا کرده و از سرمایهها حفاظت کنید، میتوانید در مقابل دشمنان ایستادگی کنید.
* کار و تلاش؛ زمینه ساز دستیابی به خزائن الهی
وی خاطرنشان کرد: از این آیه میتوان نتیجه گرفت که با اتکا به خداوند و تلاش و کوشش، میتوان به خزائن الهی دست یافت، حال هرچه دشمن و منافقان که مجریان استکبار هستند، تلاش کنند.
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم در ادامه، به آیه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَذَا وَإِنْ خِفْتُمْ عَيْلَةً فَسَوْفَ يُغْنِيكُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شَاءَ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ» (توبه آیه ٢٨) اشاره کرد و گفت: در این آیه خداوند به مرزبانان دینی تأکید میکند که مرزهای میان مسلمانان و غیر مسلمانان شفاف باشد.
وی تصریح کرد: در آیه فوق بیان میشود که اگر در ایجاد این مرزها میان شما و مشرکان از نظر اقتصادی تضعیف میشوید، نترسید و این مرزها را حفظ کنید که خداوند به زودی، شما را از فضل خود بینیاز میکند. به این معنی که با وجود فاصله میان مسلمانان و مشرکان، لطف خداوند را شامل حال ما میکند.
* سخن رهبری در عمق آموزههای قرآنی وجود دارد.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن سخن رهبری، مبنی بر توجه به تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی را یادآور شد و گفت: این سخن، در عمق آموزههای اسلامی و مفاهیم قرآنی وجود دارد.
وی با بیان این که در اسلام، توجه به دنیا، مذموم نشده است، اظهار داشت: زمانی توجه به دنیا مذموم میشود که در آن خدا در نظر گرفته نشود. اگر رضای خدا در کار انسان باشد، میتواند با کار دنیا، به کمال برسد.
* بایستههای عملی شدن مطالبه رهبری در سال91
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم در ادامه، درباره عوامل ضروری در تحقق شعار مقام معظم رهبری، اظهار داشت: مهمترین مسئلهای که در تحقق این شعار مهم است، اجرای عدالت در جامعه است؛ اگر در جامعهای عدالت وجود نداشته باشد،رشد اقتصادی، وبالی بر گردن مردم است.
وی باتأکید بر این که رشد اقتصادی در پرتو عدالت اجتماعی، معنای الهی مییابد، خاطرنشان کرد: خداوند در آیه 25 سوره مبارکه حدید میفرماید: «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ»؛ به این معنی که یکی از مهمترین مأموریتهای پیامبران الهی، ایجاد عدل و قسط در جامعه معرفی شده است و این نشان دهنده اهمیت آن میباشد.
* توزیع عادلانه امکانات به ارتقای تولید کمک میکند
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن خاطرنشان کرد: توزیع عادلانه امکانات برای ارتقای تولید ملی و ایجاد کار و اشتغال و...، اهمیت زیادی دارد و مسئولان باید توجه بیشتری به آن داشته باشند تا مردم بتوانند در سایه عدالت، به رفاه اجتماعی دست یابند.
وی، مدیریتهای اقتصادی را مسئله مهم دیگری در راستای تحقق شعار امسال مقام معظم رهبری دانسته و عنوان کرد: در این عرصه،باید مدیریتها را به افراد کاردانی سپرد که در کنار تخصص، امانتدار نیز باشند! مدیری هر چه هم متخصص باشد، در صورتی که امانتدار نباشد، نمیتواند انتظار موفقیت در تولید ملی و حفظ سرمایه ملی را از او داشت.
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم ادامه داد: در آیه 5 سوره مبارکه نساء خداوند میفرماید: «وَلا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلا مَعْرُوفًا»، که مؤمنان نباید اموال خود را به افرادی که نه علم دارند و نه امانتدارند، بسپارند؛ چون خدا قوام انسانها را در آن گذاشته است.
وی، مسائل اقتصادی را موجب قوام انسانها معرفی و بیان کرد: با توجه به این اهمیت، باید اموال خود را در اختیار اهل تقوا و دیندار قرار داد.
مدیر مرکز فرهنگ و معارف قرآن با بیان این که خداوند در جای جای قرآن، مسائل اقتصادی را در کنار مسائل اعتقادی بیان داشته است، گفت: در جای جای قرآن،در کنار بیان مسائل اعتقادی، مسائلی چون زکات، انفاق، رسیدگی به حال مستمندان و... بیان شده است که نشان دهنده اهمیت این مسائل در اسلام است.
* همه برای تحقق شعار رهبری تلاش میکنند
حجتالاسلام والمسلمین یوسفی مقدم در پایان خاطرنشان کرد: امید است مسئولان ملت ایران، باتلاش و کوشش بتوانند مطالبه رهبری را در سال 91 عملیاتی نمایند و تولید ملی را ارتقا دهند.