چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

امروز نیازهای زیادی در جهان وجود دارد که پاسخگویی به آن، نیازمند توسعه حوزه است و این کار، تقویت ظرفیت حوزه و زیرساخت‌های موجود را می‌طلبد.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی ظهر امروز در جمع خبرنگاران در تشریح برنامه‌های معاونت آموزش حوزه‌های علمیه اظهار داشت: این معاونت در دوره اخیر، فعالیت خود را در چارچوب سیاست‌های ابلاغی شورای عالی و مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه در تقویت مدیریت‌های استانی و واگذاری حداکثری امور مربوطه به علمای بلاد متمرکز کرده است.

وی با اشاره به برنامه شورای عالی حوزه‌های علمیه مبنی بر تشکیل شوراها و مدیریت‌های استانی در تمامی استان‌های کشور اظهار داشت: ‌بر این اساس، در 27 استان کشور، شورای استانی و مدیریت‌های استانی راه‌اندازی و مشغول فعالیت شد.

سرپرست معاونت آموزش حوزه افزود: در این شورا، هفت نفر عضویت دارند که برخی از مسئولان و رؤسای مدارس علمیه استان، برخی از مدیران موفق استان و نماینده ولی فقیه در استان‌ حضور دارند و با مشورت و بررسی شورا، مدیر حوزه علمیه استان انتخاب می‌شود و مدیر با مشورت معاونت‌های حوزه‌های علمیه و تصویب شورا‌های استانی، معاونان مربوطه را انتخاب می‌کند.

* با ارائه مسئولیت‌ به علمای بلاد حوزه‌های علمیه تقویت می‌شود

وی به نقش برجسته علمای بلاد در تقویت حوزه‌های علمیه استانی اشاره کرد و گفت:‌ معاونت آموزش حوزه‌های علمیه در این راستا،‌به عنوان رکن اصلی در حوزه،‌ که از زمان ورود طلبه تا زمان اعطای مدرک تحصیلی به وی، امور محوله را در اختیار دارد، تلاش دارد که با ارائه مسئولیت‌ها به علمای بلاد، حوزه‌‌های علمیه را تقویت نماید.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی ادامه داد: مدیران ادارات مختلف، با حضور در استان‌های مختلف، تلاش دارند زمینه را برای واگذاری حداکثری امور آموزشی به استان‌ها را فراهم آورند.

وی با تأکید بر این که واگذاری امور به استان‌ها موجب توسعه بیشتر حوزه می‌شود، ادامه داد:‌ امروز نیازهای زیادی در جهان وجود دارد که پاسخگویی به این نیازها، نیازمند توسعه حوزه است و این کار، نیازمند تقویت ظرفیت حوزه و زیرساخت‌های موجود در آن می‌باشد.

* خیرین حوزه را در ساخت و ساز مدارس یاری کنند

سرپرست معاونت آموزش حوزه خاطرنشان کرد:‌ محدودیت‌های زیادی در عرصه توسعه‌ حوزه وجود دارد که برای برطرف کردن آنها، لازم است تا خیرینی که دغدغه ترویج فرهنگ تشیع دارند، وارد عمل شده و گام مهمی در توسعه حوزه‌ها بردارند.

* تغییر تاریخ آزمون ورودی حوزه

وی در ادامه به تمدید فرصت ثبت‌نام در حوزه و زمان آزمون ورودی اشاره کرد و اظهار داشت:‌ پیش‌تر، زمان آزمون ورودی حوزه، نیمه اردیبهشت‌ماه سال جاری اعلام شده بود، ‌ولی با توجه به تقارن آزمون ورودی با برگزاری دومین مرحله نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، زمان آزمون به 22 اردبیهشت‌ماه 91 تغییر یافت و زمان ثبت‌نام نیز تا یک هفته مانده به آزمون، تمدید شد.

* پذیرش 10 هزار طلبه جدید

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی با اشاره به افزایش پذیرش حوزه در سال تحصیلی 92-91 اظهار داشت:‌ سال گذشته، بیش از 8 هزار و 200 نفر در حوزه پذیرش شدند که امید است تا در سال تحصیلی جدید، این تعداد به 10 هزار نفر برسد. البته پیش‌بینی می‌شود که متقاضیان حوزه در سال تحصیلی جدید، بیش از سال گذشته باشد.

وی ادامه داد: اداره سنجش و پذیرش حوزه نیز تلاش دارد امور سنجش و پذیرش را به مدیریت‌های استانی واگذار نماید.

سرپرست معاونت آموزش حوزه در ادامه به فعالیت اداره کل اساتید معاونت آموزش حوزه‌های علمیه اشاره کرد و گفت: در سال گذشته 2000 نفر از طلاب و فضلای حوزه برای اعزام به شهرستان‌ها اعلام آمادگی کردند که پس از ثبت‌نام و شرکت در آزمون علمی،‌ 800 نفر از سوی اداره کل اساتید جهت اعزام معرفی شدند.

* تحصیل 1200 طلبه به صورت غیر حضوری

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی یادآور شد: معاونت آموزش حوزه‌های علمیه درباره آموزش‌های مجازی کارهای ارزشمندی انجام داده که تولید و ارائه محتوای الکترونیکی و تدریس اساتید در کنار ارسال کتب و لوح‌های فشرده از جمله آن است که در سال گذشته نیز 1200 طلبه به صورت غیر حضوری تحصیل کردند.

وی ادامه داد: در سال گذشته آزمون میان‌نیم‌سال نیز برای 600 طلبه به صورت غیر حضوری برگزار شد که امید است این سیستم آموزشی در استان‌های مختلف نیز برگزار شود.

سرپرست معاونت آموزش حوزه‌های علمیه درباره اهداف برگزاری آموزش مجازی و غیر حضوری گفت:‌ بسیاری از طلاب و فضلای حوزه که در حال فعالیت و انجام وظیفه طلبگی خود هستند، مانند طلاب طرح هجرت، به دلیل مشغله زیاد و دوری آنها از حوزه، فرصت حضور در کلاس‌های حوزه وجود ندارد، در این راستا، تلاش می‌شود با فراهم آوردن این فرصت، ارتباط آنها را با حوزه حفظ نمایند.

* سیستم آموزش غیر حضوری گسترده‌تر می‌شود

معاون امور حوزه‌های علمیه افزود: وجود ارتباط مستمر طلاب با حوزه،‌ در دانش‌افزایی و تقویت سطح علمی طلاب و فضلا در سراسر کشور مؤثر است؛ از این رو، قرار است که این سیستم آموزشی در آینده گسترده‌تر گردد.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی در ادامه به فعالیت این اداره کل در واگذاری امور آموزشی به مدیریت‌های استانی اظهار داشت: در این اداره، ضمن این که کلیه کارهای اجرایی به استان‌ها محول شده است، برخی کارهای علمی نیز که شرایط اجرای آن در استان‌ها وجود ندارد به گونه‌ای غیر مستقیم، به استان‌ها واگذار شده است.

وی ادامه داد:‌ از جمله این اقدامات واگذاری برگزاری امتحانات شفاهی به استان‌ها است که در این عرصه، هیأت‌هایی برای برگزاری امتحانات شفاهی به مراکز استان‌ها اعزام شده‌اند.

سرپرست معاونت آموزش حوزه‌های علمیه افزود: در سال گذشته 15 هیئت به استان‌های مختلف اعزام شده‌اند و از از 900 طلبه آزمون شفاهی گرفته شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی با بیان این که واگذاری امتحانات شفاهی به مدیریت‌های استانی در دو مرحله انجام می‌شود، گفت: در مرحله نخست، امتحان به صورت ویدئو کنفرانس می‌‌باشد که در ایام مختلف هفته برگزار می‌شود. در این برنامه، یک استاد از شهرستان و یک استاد از قم به صورت آنلاین در ارتباط هستند و امتحان را برگزار می‌کنند که برای مرحله دوم،‌ امید است در آینده‌ای نزدیک، کلیه امور برگزاری امتحاب شفاهی در شهرستان انجام شود.

* برگزاری 400 آزمون به صورت ویدئو کنفرانس

وی با اشاره به برگزاری 400 آزمون شفاهی به صورت ویدئو کنفرانس افزود: در سال گذشته 40 جلسه آزمون شفاهی حوزه به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد که به صورت میانگین در هر جلسه از 10 نفر آزمون شفاهی گرفته شد.

* دوره‌های آموزش پودمانی اساتید برگزار می‌شود

سرپرست معاونت آموزش حوزه افزود: بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته قرار است برای تقویت سطح علمی و آگاهی اساتید، دوره‌های آموزشی پودمانی برگزار شود.

وی درباره اداره کل مراکز تخصصی حوزه گفت:‌ یکی از اقداماتی که در توسعه حوزه باید در نظر گرفته شود، تقویت و توسعه رشته‌های تخصصی است که اداره کل مراکز تخصصی عهده‌دار این مسئولیت است. رشته‌های تخصصی اهمیت زیادی برای حوزه دارد که یکی از مطالبات جدی مقام معظم رهبری وجامعه است.

* 27 رشته تخصصی در سطوح مختلف حوزه

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی ادامه داد: در حال حاضر 7 رشته تخصصی در سطح2 (کارشناسی)،‌ 15 رشته در سطح3 (کارشناسی ارشد) و 5 رشته در سطح4 (دکتری) در حوزه فعال است که در 7 استان و 9 شهرستان برگزار می‌شود.

وی افزود: حوزه‌های استان‌های قم، تهران، اصفهان، آذربایجان شرقی، فارس، خوزستان و مازندران، استانی‌هایی هستند که دارای مؤسسات و مراکز تخصصی می‌باشند.

سرپرست معاونت آموزش حوزه همچنین درباره اداره کل مدارک حوزوی گفت:‌ بر اساس مصوبه شورای عالی حوزه‌های علمیه و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی،‌مدارک حوزوی دارای اعتبار علمی می‌باشد. این اداره در ارائه مدارک سطح 1 و سطح 2 مشکلی ندارد و برای بر طرف کردن مشکل در ارائه مدرک سطح 3 و سطح 4، کمیته‌های تخصصی را تشکیل داد.

وی افزود: این کمیته‌ها در رشته‌های اصول فقه، فقه‌‌العبادة، فقه‌ المعاملة، تبلیغ و معارف، حقوق و قضا، فلسفه و کلام، تفسیر و علوم قرآنی، ادبیات عرب، علوم حدیث، تاریخ اسلام و اخلاق و تربیت فعالیت می‌کنند که روال ارائه مدارک به طلاب را تسهیل بخشیده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی خاطرنشان کرد:‌ این کمیته‌ها از 5 تا 6 نفر از اساتید مبرز در رشته‌های مربوطه هستند که بررسی پرونده‌ها، تصویب موضوع پایان‌نامه‌ها، انتخاب استاد مشاور و راهنما، انتخاب استاد داور و... را عهده‌دار می‌باشد.

* اعطای 30 هزار مدرک به طلاب

معاون امور حوزه‌های علمیه با اشاره به اعطای نزدیک به 30هزار مدرک حوزوی تا کنون، اظهار داشت: از این تعداد، 14175 مدرک تحصیلی در سطح1، 13650مدرک تحصیلی در سطح2، 1073 مدرک تحصیلی در سطح3 و 516 مدرک تحصیلی در سطح4 حوزه می‌باشد.

* کمیته‌های تخصصی استان‌ها تشکیل می‌شود

وی با اشاره به تلاش معاونت آموزش حوزه‌های علمیه در تشکیل کمیته‌های تخصصی در استان‌ها گفت: شاخص‌های تشکیل کمیته‌های استانی تدوین و به شورای عالی حوزه‌های علمیه ارسال شده است که در صورت تصویب، امید است در آینده‌ای نزدیک، شاهد تشکیل این کمیته‌های تخصصی در استان‌های دیگر کشور نیز باشیم.

معاون امور حوزه‌ها با بیان این که تاکنون در استان خوزستان، کمیته تخصصی فقه و اصول راه‌اندازی شده است ادامه داد:‌ اگر همزمان با توسعه رشته‌های تخصصی در استان‌ها، ‌کمیته‌های تخصصی نیز تشکیل شود، واگذاری امور حوزه به استان‌ها در مرحله نهایی قرار می‌گیرد.

* فعالیت‌های اداره کل برنامه‌ریزی و ارزیابی

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی در ادامه به تبیین فعالیت‌های اداره کل برنامه‌ریزی و ارزیابی پرداخت و گفت:‌ معاونت آموزش حوزه‌، در کنار حفظ و تقویت سیاست‌های آموزشی، باید برنامه‌ریزی آینده آن را نیز تدوین نماید که در این راستا، اداره کل برنامه ریزی و ارزیابی، با تشکیل گروه‌های علمی مختلف، این کار را دنبال می‌کند.

* کارگروه‌های اصلاح برنامه‌های آموزشی تشکیل شده است

وی گفت: در این راستا، کارگروه اصلاح وضع وجود در نظام آموزشی حوزه در سطح1،‌ کارگروه اصلاح وضع موجود در نظام آموزشی حوزه در سطح2، کارگروه بررسی برنامه‌های آموزشی مدارس علمیه سفیران هدایت و کارگروه ارائه نظام ایده‌آل حوزه در چشم‌انداز 20ساله تشکیل شده و امور مربوطه را دنبال می‌کنند.

سرپرست معاونت آموزش حوزه ادامه داد: برای اصلاح وضع موجود، برنامه‌ریزی شده تا برنامه آموزشی ورودی‌های سیکل نسبت به ورودی‌های دیپلم و بالاتر در حوزه متفاوت باشد. این برنامه در 14 جلسه شورای عالی به تصویب رسید و قرار شد تا در هر استان، ‌در یکی از مدارس علمیه به صورت آزمایشی اجرا شود.

* اصلاح برنامه آموزشی سطح سه در حال تدوین است

وی درباره دیگر مصوبات در خصوص اصلاح وضع موجود برنامه‌های آموزشی حوزه گفت: طرح تغییر برنامه آموزشی در سطح1 برای ورودی‌های دیپلم و مدارک دانشگاهی و اصلاح سطح2 حوزه نیز برای تصویب به شورای عالی به دبیرخانه شورای عالی ارسال شده و اصلاح برنامه آموزشی سطح3 نیز در حال تدوین می‌باشد.

* تشیکل کارگروه همکاری‌ها در حوزه

سرپرست معاونت آموزش حوزه ادامه داد:‌ حوزه علمیه در راستای همکاری با نهاد‌های مختلف،‌ کارگروه همکاری‌ها را تشکیل داده است. در این راستا، تعاملات ارزشمندی میان حوزه با وزارت علوم،‌تحقیقات و فن‌آوری، وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفته است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرحانی در پایان خاطرنشان کرد:‌ تمامی این اقدامات که در حوزه انجام شده است،‌در راستای تحقق منویات رهبری در سفر اخیرشان به قم می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha