معاون پژوهش جامعةالمصطفی؛ دشمن به دنبال کمرنگ کردن ارتباط مردم با قرآن است
دشمن میداند که بسیاری از مشکلات او به دلیل تبعیت مردم از قرآن است، از این رو تلاش دارد که ارتباط مسلمانان را با قرآن و تأثیرپذیری آن را کم رنگ کند.
به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین علمی، معاون پژوهش جامعةالمصطفی در پیش نشست همایش قرآن ومستشرقان که پیش از ظهر امروز در سالن اجتماعات شهید عارفالحسینی مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) قم برگزار شد، درباره رویکردهای قرآن پژوهی مستشرقان به ایراد سخن پرداخت.
وی، رویکرد تاریخی را از جمله رویکردهای موجود در قرآن پژوهی مستشرقان معرفی کرد و گفت: یک رویکرد در این عرصه، رویکرد تاریخی و نقد تاریخی قرآن است، مانند «تاریخ قرآن نولدکه»، که مباحث مربوط به جمع، تدوین تحریف قرآن و شرایط فرهنگی عصر نزول قرآن آورده است. همان کاری که برای کتاب مقدس انجام دادند.
معاون پژوهش جامعةالمصطفی افزود: بخش دیگر کارهای قرآن پژوهان مستشرقان، رویکرد تحلیل متنی قرآن است؛ آنها صرف نظر از این که پدیدآوردنده قرآن کیست، با نگاهی غیر مؤمنانه در مباحث تفسیری، ساختار قرآن کریم، تحلیل سور قرآنی، تفاسیر قرآنی و... وارد میشوند.
وی ادامه داد: رویکرد زبان شناسانه، رویکرد معناشناسانه و رویکرد اسطورهای یا اسطورهزدایی نیز از دیگر رویکردهای موجود در این عرصه است.
حجت الاسلام والمسلمین علمی در ادامه درباره مباحث روشی مستشرقان، اظهار داشت: مباحث روشی نظیر روش «جان ونزبورو» و «پاتریشیا کرون» و «مایکل کوک» و در ادامه «ریپین» که مبتنی بر انکار وثاقت روایات اسلامی است که در گروه تجدیدنظرطلبان هستند و در طرف دیگر، سنت گرایان هستند که روش معمول قرآن پژوهان آن تحلیل انتقادی این متون و روایات است.
وی با بیان این که قرآن پژوهی در غرب، در کنار روش پیشرفته و سیستماتیک دارای مشکلاتی هستند، گفت: نبود متن با یک تحقیق انتقادی از قرآن و عدم دسترسی آزاد به تمامی نسخ خطی مربوط و نبود درک شفاف از نمای فرهنگی و زبانی جامعهای که قرآن در آن به وجود آمده است از جمله این مشکلات است .
معاون پژوهش جامعةالمصطفی افزود: نبود اجماع در مسائل مبنایی روش تحقیق درباره قرآن، عدم اعتماد و اطمینان در میان محققان مسلمان و غیر مسلمان و یا خود غیر مسلمانان، نبود برنامه آموزشی درخور برای دانشجویان مطالعات قرآنی پیرامون زبان، ادبیات و سنتهای فرهنگهای جوامع دیگر، از دیگر مشکلات مستشرقان غربی میباشد.
وی در ادامه درباره فعالیتهای مستشرقان، گفت: مستشرقان دو کار را در دنیا انجام میدهند. یکی نقد نسخ قرآنی و دیگری بریدن رابطه مسلمانان و تأثیرپذیری از قرآن است؛ آنها میدانند که مشکلات زیادی برای آنها به وجود آمده و مبارزات اسلامی مردم، بر اساس قرآن است؛ از این رو تلاش زیادی در این عرصه انجام میدهند.
حجت الاسلام علمی در پایان در توصیه به پژوهشگرانی که در شناسایی مستشرقان کار علمی میکنند، گفت: برای حضور فعال در این عرصه، باید مکاتب مختلف مستشرقان را شناسایی کنیم و در کنار آن خود را در زبانهای خارجه اصلی تقویت نماییم.
معاون پژوهش جامعةالمصطفی اضافه کرد: رصد کردن فعالیتهای مستشرقان غربی از نزدیک و به صورت میدانی و ایجاد رشتههای تخصصی دراین عرصه و انتخاب موضوعات پایاننامهها، از جمله دیگر کارهایی اس که در این عرصه لازم است.
حجت الاسلام والمسلمین علمی در پایان یادآور شد: دشمن میداند که بسیاری از مشکلات او به دلیل تبعیت مردم از قرآن است، از این رو تلاش دارد که ارتباط مسلمانان را با قرآن و تأثیرپذیری آن را کم رنگ کند.