شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

با سخت کردن ازدواج، اختلاط زن و مرد در دانشگاه‌ها و ادارات و...، فراهم کردن اسباب خودنمایی در جامعه،‌ از بین بردن فرهنگ حیا و شرم در رسانه‌ها و... نمی‌توان انتظار ساماندهی روابط زن و مرد و عفاف و حجاب در جامعه داشت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، دکتر ابراهیم شفیعی سروستانی در نشست پژوهشی بازگشت به عفاف و حجاب که از سوی سازمان تبلغات اسلامی در سالن همایش‌های اداره کل تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، عفاف و حجاب را مسئله‌ای معرفی کرد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هرساله با آغاز فصل گرم با برگزاری نشست‌ها، همایش‌ها و راهپیمایی‌ها نسبت به آن توجه خاصی می‌شود.

استاد حوزه و دانشگاه بااشاره به فعالیت‌های نهاد‌ها و دستگاه‌های تبلیغی و ترویجی در حوزه محتوایی و ساختاری در عرصه عفاف و حجاب اظهار داشت:‌ همانطور که در عرصه ایجاد ارتباط، باید تمام پیام به مخاطب ارائه شود تا مخاطب نیز درک کاملی از پیام را داشته باشد، در عرصه عفاف و حجاب نیز باید به گونه‌ای پیام به مخاطب برسد که فهم کاملی و جامعی برای مخاطبان به همراه داشته باشد.

وی با بیان  این که در انتقال پیام عفاف و حجاب به مخاطبان، درست عمل نشده است،‌ به گونه‌ای که مخاطبان فهم و درک کاملی از این مسئله ندارند، افزود: آنچه در مدیریت ارتباط مهم است،‌تعیین پیام، تولید پیام و توزیع پیام می‌باشد، درهر کدام از این عرصه‌ها کوتاهی صورت گیرد و یا موانعی جلوی اجرای آن را بگیرد، نمی‌توان انتظار انتقال پیام درستی در این عرصه داشت.

دکتر شفیعی سروستانی افزود: برای فعالیت تبلیغی در عرصه عفاف وحجاب، در ابتدا باید فلسفه، چیستی،‌کارکرد و الگوی عفاف وحجاب تبیین شود تا برای مخاطب آمادگی پذیرش پیام در این عرصه فراهم گردد. در مرحله دیگر پیام عفاف وحجاب را به مخاطبان ارائه نماییم.

وی با بیان این که در عرصه عفاف و حجاب نتوانسته‌ایم مانند قرآن و روایات عمل کنیم، ادامه داد:‌قرآن نظام معنایی به هم پیوسته‌ای را در عرصه عفاف و حجاب معنی می‌کند و به دنبال تبیین آن است؛ اسلام درباره ارتباط دو جنس، یک نظریه خاص دارد و در آن امور ایجابی و سلبی را تعیین کرده و ارتباط زن و مرد را اداره می‌کند.

عضو پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود:‌ما تصور می‌کنیم که تمام ماجرای زن و مرد در جامعه به مسئله عفاف و حجاب است،‌ در حالی که رویکرد قرآن در این عرصه را دنبال نمی‌کنیم. قرآن با مسائلی چون ازدواج و عفاف و حجاب، شرم و حیا،‌ ایجاد حریم میان زن و مرد، پوشش و... ارتباط زن و مرد را مدیریت می‌کند.

* از رویکرد قرآن دوریم

وی با بیان این که دلیل عدم موفقیت در عرصه عفاف و حجاب،‌ با توجه به حجم گسترده کارهای صورت گرفته در این عرصه،‌ دور بودن از رویکرد قرآن در این عرصه است، ادامه داد: نمی‌شود که ما شرایط ازدواج را سخت کنیم، اختلاط زن و مرد در دانشگاه‌ها و سازمان‌ها و ادارات را داشته باشیم، اسباب خودنمایی و تبرج را فراهم نماییم و فرهنگ عفاف و حجاب را نادیده بگیریم و انتظار ساماندهی ارتباط زن و مرد را نیز در جامعه داشته باشیم.

* نقش صداوسیما

دکتر شفیعی سروستانی افزود: امروز سریال‌های رسانه ملی ما  این پیام را دارد که حجاب کامل را داشته باشید، از سوی دیگر هر رفتاری را می‌توانید انجام دهید. در سریال‌ها مشاهده می‌شود که دختری حجاب کامل دارد و در یک خانواده مذهبی نیز زندگی می‌کند، ولی با آسودگی با نامحرم ارتباط دارد و سخن می‌گوید و قرار ملاقات می‌گذارد.

وی افرود: تا نتوانیم دایره مفهومی و معنایی قرآن و روایات را در ساماندهی روابط زن و مرد مشخص و تبیین کنیم، نمی‌توانیم شاهد انتظار ساماندهی ارتباط زن و مردم باشیم.

این استاد حوزه و دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: البته در کنار ناکارآمدی دستگاه‌های تبلیغی و ترویجی، مسئله موانع نیز وجود دارد؛‌ در جامعه‌ای که بیش از 50 درصد مردم مخاطب شبکه‌های ماهواره‌ای که ناجوانمردانه علیه آموزه‌های اسلامی در حال تبلیغ هستند، وجود دارد، نهادینه کردن فرهنگ‌های اسلامی از جمله عفاف وحجاب نیز بسیار دشوار می‌شود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha