شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
کد خبر: 283131
۲۲ تیر ۱۳۹۱ - ۰۸:۴۸

انسان به عنوان موجود برتر در نظام آفرینش، هدف و فلسفه وجود خود را در این هستی دنبال و این پرسش ها را مطرح می کند:

آیا از نظر قرآن و روایات، خلقت انسان هدف دار است؟

اگر هست، آن اهداف چیست؟

بر آن اهداف، چه آثاری مترتب است؟

کتاب فلسفه خلقت انسان اثر دکتر اسماعیل غفاری قمی تلاش دارد با بهره گیری از قرآن و روایات به پرسش های فوق در فصل های مختلف به تفصیل پاسخ دهد.

در واقع در این اثر ارجمند تلاش شده است تا مقوله آفرینش انسان از منظر وحی و با زمینه و صبغه ای مذهبی مورد واکاوی و افق یابی قرار گیرد و پهنای ساختار و فحوای معنوی این آفرینش از پایگاه دین و منظر آیین، مورد توجه و تمرکز واقع شود.

کتاب هم مایه های فلسفی این موضوع را مورد اشاره قرار می دهد و هم بنیانهای وحیانی و نقلی بحث را به مداقه می کشاند.

کتاب فلسفه خلقت انسان ( در قرآن و روایات) در سه بخش و هر بخش در چند فصل، با نظمی درخور و منطقی و گام به گام تصنیف و تدوین و تنظیم گردیده و مطالب خود را در منظومه ای منتظم به مخاطب عرضه نموده است.

بخش کلیات که در فصل اول آن به تبیین واژه های کلیدی مفهوم خلقت پرداخته شده و در فصلهای بعدی به انواع اهداف فاعلی و فعلی و سپس به دیدگاه هایی که درباره افعال الهی وجود دراد می پردازد.

در بخش دوم کتاب، ذیل عنوان اهداف مقدماتی به موضوعاتی نظیر امتحان الهی، علم و معرفت و عبادات توجه شده است.

و بالاخره در بخش سوم تحت عنوان اهداف نهایی در سه فصل به موضوع بندگی خدا، تکامل و قرب الهی و نیل به مقام انسان کامل و خلیفه اللهی تمرکز شده است.

کتاب در تمام موضوعات و عناوین و فصولش تلاش کرده تا بحث را به شیوه ای جامعغ و مانع ارائه دهد و همین امر هم بر اتقان واکمال آن کمک شایانی کرده است.

گرچه بحث در چنین حوزه ای چه به لحاظ فلسفی و چه کلامی خاصه وقتی بن مایه مباحث آیات و روایات است، قدری مفصل و کران ناپذیر می گردد و اقسام و شقوقی متنوع و متکثر می یابد اما با در نظر داشتن این موضوع هم باید گفت مصنف و نویسنده محترم تلاش کرده است تا آنجا که مقدور است در یک انتظام قابل قبول و اصولی به تنظیم بحث پرداخته و برای آن ساختار خوبی تعریف کند و مطالبش را در قالب آن ارائه دهد.

در این اثر با پژوهش و تتبعی که انجام شده این نتیجه به دست آمده است که از منظر قرآن و روایات، آفرینش انسان هدف دارد بوده است؛ زیرا در صورتی که آفرینش انسان بدون غرض و هدف باشد، پوچ گرایی و سرگردانی نتیجه آن خواهد بود و این با حکمت و مصلحت خداوند متعال و غرض حلقت آدمی در تعارض است.

کتاب فلسفه خلقت انسان ( در قرآن و روایات) نوشته دکتر اسماعیل غفاری قمی توسط انتشارات بوستان کتاب منتشر شده است.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha