به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید ظهر امروز در ادامه تفسیر خود در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به وضع منافقان و گروههای مختلف مردم در جنگ احزاب پرداختند.
ایشان با بیان این که در قرآن درباره منافقان سخنان زیادی بیان شده گفتند: خطرناکترین دشمنان اسلام،منافقان هستند که لابهلای مؤمنان هستند و شاید شناخته نشوند. افرادی دو چهره و ظاهری با ایمان، با باطنی بی ایمان هستند که در میان مردم زندگی میکنند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در تبیین نشانههای منافقان، اظهار داشتند: دوستان و دشمنان واقعی نشانه نمیخواهند، ولی منافقان را باید با نشانههایی شناخت؛ در سوره احزاب چهار نشانه وجود دارد. نخست این که اهل مبارزه نیستند و قبل از آن حرفهای داغ و سوزانی میدهند ولی در موقع حضور در میدان، بهانه میآورند و فرار از مبارزه میکنند.
ایشان، نبود ایثار را ویژگی دیگر منافقان بر شمردند و گفتند: منافقان در لحظههای طوفانی و بحرانی، خیلی دستپاچه می شوند؛ در حالی که مؤمنان واقعی، همواره آرامش دارند.
این مرجع تقلید افزودند: همچنین منافقان، به هنگام پیروزی سهمخواهی زیادی دارند؛ اگر لشکر اسلام شکست بخورد، آنها را ملامت میکنند که چرا به میدان رفتید و...، ولی اگر پیروز شود، میگویند که ما تشویق کردیم و سهم خود را نیز از این پیروزی مطالبه میکنند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی درباره مجازات خداوند برای منافقان گفتند: بر اساس قرآن، اگر کار خیری داشته باشند، به واسطه این نفاق، نابود میشود و آثار آن نیز از بین میرود.
ایشان با اشاره به قاعده «احباط» و «تکفیر» در میان علما و دانشمندان و مفسران و علمای علم عقاید، گفتند: بر اساس این قاعده، ما معتقدیم که برخی اعمال خوب، گناهان را از بین میبرد و برخی اعمال بد، حسنات را نابود میکند.
معظمله با بیان این که برخی با تکیه بر دو آیه: «فمن یعمل مثقال ذره خیرا یره، و من یعمل مثقال ذره شراً یره»، این مسئله را رد میکنند، اظهار داشتند: آنها میگویندکه اعمال خوب، در جایی و اعمال بد در جایی دیگر ثبت میشود و ارتباطی با هم ندارد؛ این در حالی است که بر اساس آیات و روایات فراوانی تأکید شده است که گاهی انسان اعمال صالحی انجام میدهد و گناهان چندین سال را از بین میبرد و گاهی هم گناهانی انجام می دهد که ثواب چند سال او را نابود میسازد.
ایشان به آیات و روایات موجود در باره اعمال بدی که اعمال خوب انسان را از بین میبرد اشاره کردند و گفتند: بر اساس روایت، که میفرماید: ان الحسد یأکل الحسنات، کما یأکل النار حطب؛ همانطور که آتش هیزمها را میسوزاند، حسد نیز حسنات را نابود میسازد. انسان حسود موجب جلوگیری از پیشرفت دیگران میشود که بر اثر این عمل زشت، حسناتش نیز سوزانده میشود.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی با استناد به روایتی از پیامبر اسلام(ص) درباره غیبت گفتند: بر اساس این روایت، در روز قیامت نامه اعمال را به دست انسان میدهند و میگوید که خدایا حسنات من در این نامه نیست، در حالی که من فلان کارهای خیر را انجام دادهام. گفته میشود؛ این اعمال خیر به واسطه غیبتی که کردی، محو و از نامه اعمالت برداشته شد.
این مرجع تقلید ادامه دادند: غیبت آبروی مردم را میبرد؛ آبرویی که برای افراد اهمیت زیادی دارد، از این رو خداوند اعمال نیک را از نامه اعمال انسان محو میکند.
* افرادی بعد از انقلاب، خطشان را عوض کردند
ایشان با بیان این که بر اساس قرآن، اگر شخصی هزاران اعمال نیک انجام داده، ولی بی ایمان از دنیا برود، تمام اعمال خوب او از بین میرود؛ گفتند: کسانی در دوران انقلاب بودند که شهامتها، شجاعتها و مبازراتی داشتند ولی آهسته آهسته خطشان عوض شد و عاقبت به شر شدند.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی یادآور شدند: در دوران رسولالله(ص) نیز طلحه و زبیر که مایه دلگرمی پیامبر(ص) بودند و در جهاد میدرخشند؛ در جنگ جمل، شمشیر بر روی جانشین پیامبر(ص) کشیدند و 17 هزار نفر از مسلمانان را به کشتن دادند و خودشان نیز کشته شدند.
ایشان در ادامه به تبیین نمونههایی از کارهای خیری که موجب بخشوده شدن گناهان چندین ساله میشود، پرداختند و گفتند: «فَالَّذِينَ هَاجَرُوا وَأُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ وَأُوذُوا فِي سَبِيلِي وَقَاتَلُوا وَقُتِلُوا لأكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلأدْخِلَنَّهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ ثَوَابًا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ (آل عمران، آیه ١٩٥) کسانی که هجرت کنند و در راه خدا از خانههایشان جدا شوند و در راه من سختی ببینند و با دشمن مبارزه کنند و یا شهید شوند، تمام گناهانشان را با این عمل نیکشان میبخشیم.
معظمله همچنین به آیه 70 سوره فرقان نیز اشاره کردند و گفتند: خداوند در این آیه، بعد از این که جمعی از گناهکاران را میشمارد، بیان میدارد که آنهایی که توبه کنند و ایمان آورند، گناهانشان را میبخشیم و به حسنات تبدیل میکنیم. البته منظور از توبه، تنها لفظ «استغفرالله» نیست، بلکه باید با عمل صالح، جبران گناهان را کرد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: در آیه 114 سوره مبارکه نور نیز آمده است: حسنات، سیئات را میپوشاند.
ایشان با بیان این نباید کارهای خیر را از بین برد، افزودند: ممکن است شخصی برای نیازمندی خانهای تهیه کند که این کار، کار خوبی است؛ ولی بعد با سخنانی که میگوید، موجب از بین بردن آبروی شخص نیازمند شود، این کار موجب از بین رفتن عمل خیر میشود.
این مرجع تقلید تصریح کردند: امروز مسئله مسکن، به یک معنا، مهمترین مسئله جامعه است و بسیاری درگیر آن هستند.
ایشان در پایان خاطرنشان کردند: افراد باید از فرصتهای شب قدر و ایام ماه مبارک استفاده کنند و از خدا بخواهند که عاقبت به خیر شوند.
15/313