به گزارش خبرگزاری حوزه ایشان ضمن اشاره به برخورداری اهلبیت«سلاماللهعلیهم» از والاترین مراتب و درجات اخلاص، تصریح کردند: امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» انگشتری که از نظر ظاهری قیمت کمی داشت را در رکوع نماز به فقیر بخشیدند، امّا خلوص نیّت آن امام بزرگوار در این انفاق، موجب نزول آیۀ ولایت در شأن ایشان شد که برترین و رساترین آیات در موضوع ولایت است و امتیازی منحصر به فرد برای امیرالمؤمنین«سلاماللهعلیه» به شمار میرود.
معظم له فقدان اخلاص در اعمال را مانع قبولی اعمال دانسته و تأکید کردند: اعمال انسان بدون خلوص نیّت و اعمالی که با ریا و تظاهر همراه باشد، نهتنها مقبول درگاه پروردگار نیست، بلکه در قیامت انسان را با مؤاخذۀ شدید مواجه میسازد، حتّی اگر آن اعمال کارهای ارزشمند و مقدّسی نظیر تحصیل علوم دینی، خدمت و رسیدگی به همنوعان و جهاد در راه خداوند، باشند.
حضرت آیتالله مظاهری با اشاره به تأکیدات قرآن کریم بر ضرورت رعایت اخلاص در همۀ امور و حالات خاطرنشان کردند: در حالی که سراسر قرآن کریم موعظه است امّا قرآن، تنها موعظۀ خود را «انجام عمل برای خدا» میداند و همواره به انسانها سفارش میکند که به کارهای خود، رنگ خدایی بدهند که بهترین رنگها است.
* تظاهر و ریا مصداق شرک خفی
ایشان تظاهر و ریا را مصداق روشن شرک خفی دانسته و گناه آن را در زمرۀ بزرگترینِ گناهان برشمردند و اظهار داشتند: دورویی، نفاق، تظاهر و ریا، در زندگی، خرید و فروش، امور علمی و حتّی در امور معنوی و عبادی بسیار نکوهش شده است و موجب پدید آمدن مفاسد اخلاقی و اجتماعي میشود.
رییس حوزه علمیه اصفهان ضمن ابراز نگرانی از فقدان صفا، صداقت و صمیمیّت در فضای جامعه و به ویژه در محیطهای سیاسی و کاری آلودگی افراد به رذیلت ریا و تظاهر را باعث بیبرکتی زندگی آنان دانسته و افزودند: افرادی که در مسئولیّت و شغل خود به ریا و دروغ و فریب دیگران متوسّل میشوند، درآمد خود را آلوده و ناپاک میکنند و فرزندانی شرور و لاابالی تحویل جامعه خواهند داد، خواه این افراد دارای مشاغل آزاد باشند و خواه در دوایر دولتی و مشاغل حکومتی، حضور داشته باشند.
* ابعاد مختلف خلوص
حضرت آیتالله مظاهری در ادامۀ بیانات خود به تبیین ابعاد مختلفِ خلوص پرداخته و در تشریح خلوص خانوادگی تصریح کردند: حاکمیّت روح اخلاص در نهاد خانواده و بین و زن و شوهر، پایههای نظام خانواده را تقویت کرده و افراد این نهاد مقدّس اجتماعی را از هرگونه انحراف و اختلاف مصون میدارد.
ایشان در همینباره افزودند: اگر زن در خانه و مرد در خارج از خانه به ایفای نقش و وظیفۀ اصلي خود بپردازند و در این خصوص صرفاً خداوند متعال را در نظر بگیرند و برای رضای او به ارتقاء و رشد نهاد خانواده بپردازند، علاوه بر اینکه ثواب شهادت در راه خدا در کارنامۀ اعمال آنان ثبت میشود، به یک زندگی شاد با نشاط و همراه با آرامش و امید و عاری از نگرانی و اضطراب و یأس و غم و اختلاف، دست خواهند یافت، زیرا خلوص نیّت باعث میشود که آنان از یکدیگر توقّعِ تشکّر و جبران زحمات را نداشته باشند و به معضلاتی نظیر حرص و حسرت و چشم و همچشمی نیز دچار نگردند.
* خانواده با اخلاق چه خانواده ای است
حضرت آیتالله مظاهری، جاری شدن عفو و ایثار در نهاد خانواده را ناشی از تقویت روحیّۀ خلوص در اعضای خانواده دانسته و افزودند: خانوادۀ با اخلاص و مؤفق،خانوادهای است که اعضای آن بنابر دستور قرآن کریم در مرحلۀ اول، اشتباهات یکدیگر را ببخشند و در مرحلۀ بعدی خطای همدیگر را ندیده بگیرند و در مرتبۀ والاتر، در مقابل خطا و حتّی ظلم طرف مقابل، رفتاری نیکو و همراه با مهربانی از خود نشان دهند و این طرز رفتار که موجب تقویت بنیان خانواده است، تنها با حاکمیّت روح اخلاص در خانه، پدید میآید.
معظم له در ادامۀ بیانات خود، اخلاص اجتماعی را قسم دیگری از اقسام اخلاص دانسته و تأکید کردند: جامعۀ مخلص، جامعهای است که افراد آن هرچه برای خود میپسندند برای دیگران هم بپسندند و هرچه مورد پسند و خشنودی آنان نیست، برای دیگران هم نخواهند.
* ثمرات اخلاص اجتماعی
ایشان ادامه دادند: اخلاص اجتماعی باعث وحدت، یکرنگی، صفا و صمیمیّت در جامعه خواهد بود و افراد این جامعه در همۀ مقاطع و مسائل يار و ياور همديگر بوده و در برابر بيگانگان و بدخواهان، يکصدا و مقتدر خواهند بود.
حضرت آیتالله مظاهری با تأکيد بر ضرورت توجه بیشتر به عنصر اخلاص در جامعه و نقش سازنده و تعيين کنندۀ اين فضيلت فراموش شده در همۀ عرصههای اجتماعی، خاطر نشان ساختند: مفاسد اخلاقی، مفاسد اداری و مفاسد اقتصادی که در جامعۀ فعلی به معضلات اصلي و اساسی کشور ما تبدیل شده است، از عدم توجّه کافی به خلوص نیّت و اخلاص اجتماعی نشأت گرفته است.
ایشان در این زمینه ادامه دادند: جامعهای که به اخلاص در عمل توجّه کافی داشته باشد، از ناامنیهای اقتصادی و اجتماعی، خیانت در امانت، دروغ، غیبت، شایعهپراکنی و اهانت به انسانها و سایر گناهان زبانی و نیز از معضلاتی نظیر گرانفروشی، غشّ در معامله و رباخواری تهی میگردد.
معظم له با اشاره به آثار زیانبار و خسارات ناشی از سهلانگاری در امور همانند کوتاهی در مقاومسازی ساختمانها، تأکید کردند: عدم رعایت اخلاص در کاری مانند ساخت یک ساختمان، باعث ویرانی زود هنگام آن و به خصوص در اثر وقوع بلایای طبیعی نظیر زلزله میشود و این در حالی است که تعالیم قرآن و عترت بر ضرورت محکمکاری در همۀ امور تأکید فراوانی دارد.
* نقش خلوص نیت در امور سیاسی
حضرت آیتالله مظاهری در ادامۀ سخنان خود، از اخلاص سیاسی به عنوان یکیدیگر از ابعاد و اقسام فضیلت فراموش شدۀ اخلاص نام برده و با مهم توصیف کردن نقش خلوص نیّت در امور سیاسی و در بین اشخاص و گروههای سیاسی، اظهار داشتند: سیاستمداران یک جامعه وقتی میتوانند مدّعی شوند که سیاست آنها عین دیانت آنها و دیانت آنها عین سایست آنها است که برخوردها و موضعگیریهای سیاسی آنان، در کمال اخلاص و برای جلب رضای خداوند متعال باشد.
ایشان در اینباره اضافه کردند: در وضعیّتی که به نام انقلاب و نظام و به عنوان دفاع از ولایتفقیه، به شخصیتها و سرمایههای نظام و انقلاب و سایر افراد و گروهها اهانت میشود نمیتوان ادعای وجود اخلاص و دیانت را در سیاست داشت.
آیتالله العظمی مظاهری در این زمینه افزودند: برخی از افراد و گروهها با آبروریزی و هتّاکی و ناسزاگویی و تهمت به دیگران قصد تحمیل نظر و سلیقۀ خود را دارند و معلوم است که چنین روحیّۀ متکبّرانه و خودخواهانهای با اخلاص و خلوص در سیاست، نسبتی ندارد.