به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام علی اکبر حصاری با اشاره به شرایط متغیر جهانی که تحولات زیادی را در پی دارد، اظهار کرد:اسلام به عنوان قدرت بزرگ در تغییر موازنه های جهانی هر روز خودنمایی بیشتری می کند و انتظار همگان این است که اسلام مدل خود را در اداره جهان ارائه کند.
وی از تولید علم به عنوان یک نیاز بزرگ یاد کرد و افزود: در راستای تبیین و تعریف تمدن نوین اسلامی باید از طریق تولید علم ،راهکارهای اسلام را برای اداره جهان عرضه کنیم.
مدیر دفتر برنامه ریزی پژوهشی حوزه های علمیه خواهران، رسالت حوزه های علمیه در تولید علم را استراتژیک و با
قابلیت بالا توصیف کرد و گفت: حوزه باید تمام توان خود را در این مسیر به کار گیرد.
وی، مسیر تولید علم دینی و فرآوری و بازآفرینی گزاره های دینی در عرصه جهانی را نظریه پردازی دانست و ادامه داد: نظریه پردازی چه در عرصه فرهنگی و چه در عرصه علمی پژوهشی به بسترسازی نیاز دارد تا زایش های علمی در ذهن نخبگان رخ دهد. این بسترسازی همان کرسی های آزاداندیشی است.
حجت الاسلام حصاری افزود: در این راستا باید فضای بازی فراهم کنیم تا برای کسانی که در ذهن های خود زمینه ای برای عرضه نوآوری در اندیشه و نظریه دارند، فضایی برای بحث و بررسی و نقد آن فراهم شود.
وی، کرسی آزاداندیشی را مسندی در فضای باز برای ارائه آزادانه اندیشه دانست و افزود: این فضا به گونه ای است که باید هیچ حائلی برای عرضه اندیشه در محیط علمی و در میان نخبگان وجود نداشته باشد و در مقابل کرسی آزاد اندیشی تنها یک کرسی نقد قرار می گیرد.
مدیر دفتر برنامه ریزی پژوهشی حوزه های علمیه خواهران با بیان اینکه نباید نظریات ناپخته به مراکز عمومی راه یابد، اضافه کرد:کسانی که نظریات علمی را قبل از بررسی واتقان، به عرصه های عمومی می برند بی تقوایی می کنند.
وی، رسیدن به فضای لازم برای فعال ساختن کرسی های نظریه پردازی را مستلزم بسترسازی و آماده سازی ذهنیت ها دانست و افزود: اگر بخواهیم با آزاداندیشی سالم به نظریه پردازی و از نظریه پردازی به تولید علم دست یابیم به تقوای علمی و ادب علمی نیاز داریم.
حجت الاسلام حصاری با بیان اینکه هر کس اهل نظر است باید نظر را به اهل آن ارائه دهد، وقتی اندیشه ای که هنوز از پختگی لازم برخوردار نیست در محیط عمومی ارائه می شود، جامعه دچار تردید، تزلزل وسرگشتگی می شود.
وی ادامه داد: اقتضای ادب علمی این است که اگر اهل اندیشه، نظریه ای متفاوت از باورهای رایج عرضه کردند با سعه صدر و بزرگواری با آنها برخورد شود، تا به صحت یا بطلان نظریه خود برسند.
حجت الاسلام حصاری اضافه کرد: ادب علمی اقتضا می کند که اگر یک نظریه خلاف عرف رایج علمی ارائه شد، سریعا نظریه پرداز را متهم و ناامید نکنیم و او را به انزوا نکشانیم.
مدیر دفتر برنامه ریزی پژوهشی حوزه های علمیه خواهران با اشاره به اینکه از سال تحصیلی آینده تعدادی از کرسی های نظریه پردازی در استان های مختلف برگزار خواهد شد، گفت: این طرح در هر استان در یکی از مدارس به عنوان مدرسه نمونه با اشراف معاونت پژوهش مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران اجرا خواهد شد.
وی، محور فعالیت این کرسی ها را موضوعات قرآنی برشمرد و تصریح کرد: پس از بازخوردگیری از فعالیت این
کرسی ها، مسیر برای فعالیت سایر مدارس علمیه در این عرصه باز خواهد شد و این کار توسعه خواهد یافت تا در همه زمینه های علمی مورد نیاز به نظریه پردازی و تولید علم دست یابیم.
حجت الاسلام حصاری، تولید علم را به تولید کشاورزی تشبیه کرد و گفت: این کار به تولید کشاورزی شبیه است و نه تولید صنعتی؛ در تولید علم نمی توان یک خط تولید نصب کرد که در انتها پس از صرف زمان و فرآیند ازپیش تعریف شده ،از آن علم به دست آید، بلکه باید مانند کشاورزی، زمین را آماده کرد، آلودگی ها و سنگلاخ ها و علف های هرز را ازمیان برداشت و با آبیاری درست از این بستر به علم جدید و نافع از ذهن های بارورشده دست یافت.
وی خاطرنشان کرد: در کرسی های آزاداندیشی نیز باید این بستر را فراهم کنیم تا در میان طلاب تیزهوش، جرقه های علمی مناسب زده شود و هر کدام مبدا تولید علمی باشند.
مدیر دفتر برنامه ریزی پژوهشی حوزه های علمیه خواهران با اشاره به ارسال بخشنامه ای به مدیریت های استانی حوزه های علمیه خواهران با هدف شناسایی مدارس علمیه ای که شرایط لازم به منظور برپایی کرسی های آزاداندیشی را دارند، افزود: از ابتدای سال تحصیلی آینده شاهد برپایی کرسی های آزاداندیشی در مدارس علمیه خواهران منتخب خواهیم بود.
بر اساس اعلام روابط عمومی حوزه های علمیه خوهران وی یادآور شد: گروهی منتخب از سوی معاونت پژوهش حوزه های علمیه خواهران در حال تهیه شیوه نامه برگزاری کرسی های آزاداندیشی هستند تا این شیوه نامه در اختیار مدارس علمیه خواهران قرار گیرد و ضمن فرهنگ سازی، اطلاعات لازم در این زمینه در اختیار مدارس عملیه خواهران قرار گیرد.