یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

ششمین دور گفتگوی ادیان در حالی در ژنو پایتخت سوئیس برگزار شد که حجت الاسلام والمسملین محمدحسین مختاری به عنوان تنها روحانی شیعه در آن شرکت داشت و سخنرانی کرد.

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، در این نشست که به همت مرکز گفتگوی ادیان و شورای جهانی کلیساها برگزار شد، اندیشمندانی از آلمان، انگلیس، ایران، آمریکا، لبنان و سوئیس حضور داشتند.

حجت الاسلام مختاری رئیس موسسه بین المللی عروة الوثقی به عنوان تنها روحانی شیعه شرکت کننده در این نشست، در مقاله خود گفت: یکی از مسائل مهم در مورد گفتگوی بین ادیان، اهتمام به انتقال دستاوردهای گفتگوی بین ادیان می باشد.گذر از پوسته دین و رسیدن به مغز دین جزو اهداف اصلی انبیاءدر تبلیغ رسالت بوده است، و همه اندیشمندان واقع بین بر این نظر و اندیشه اند که سلسله ابلاغ رسالت انبیاء در طول هم قرار داشته است و حرف همه آنها یکی بوده است، انبیاء توحید را همان عمل کردن بر مبنای فطرت پاک انسانی  می دانسته اند و ما شاهدیم در جوامع بشری، ادیان مختلف که در اعتقادات خود خدا را مد نظر قرار می دهند و در عین حال دین خود را دارای کمال می دانند اما ادیان دیگر را نیز تخطئه و انکار  نمی کنند لذا بهتر است به جای پرداختن به اختلافات ادیان، به روشها و اهداف ادیان بیشتر نظر داشته باشیم تا بتوانیم با بررسی این اهداف به مطلوب مورد نظر دست یابیم.

* تاکید قرآن بر گفتگوی بین پیروان ادیان

وی با اشاره به تاکید قرآن و متون دینی بر ضرورت و حفظ گفتگوی بین ادیان اظهار داشت: در قرآن کریم گفتگوی میان ادیان تنها در بستر شناخت منطقی و عقلانی و نظری امکان پذیر می باشد. نکته مذکور اشاره صریحی به آیه«لااکراه فی الدین قد تبین الرشد من الغیّ» دارد، لذا از منظر قرآن شناخت و معرفت صحیح لازمه تعامل سازندۀ بین ادیان معرفی گردیده است. در شرح این آیه شریفه اندیشمندان اسلامی اعتقاد دارند خداوند تبارک و تعالی انسان و بشر را در نظام تکوین آزاد خلق کرد اما در نظام تشریع پذیرش دین را واجب کرده است.  

* دین اسلام با شمشیر پیشرفت نکرد

وی یادآور شد: نکته کلیدی که اندیشمندان اسلامی به آن اذعان دارند این مطلب است که «دین با شمشیر پیشرفت نکرد بلکه با برهان به پیش رفت و هدایت جامعه را رقم زد.

حجت الاسلام والمسلمین مختاری جهانی شدن و مساله گفتگوی بین ادیان و حفظ دستاوردهای آن را مورد اشاره قرار داد و ابراز داشت: باید اذعان نمود جهانی شدن مقوله ای انحصاری در زمینه خاصی از فرایند ها را شامل نمی شود بلکه همه جنبه های فرهنگی، اقتصادی،نظامی،سیاسی،ورزشی و غیره را شامل می گردد. بشر بر اساس فطرت خود که همانا جهانی بودن انسان است در مسیر انتقال و توسعه افکار و اندیشه خود در جهان تلاش می کند و باید این خصیصه انسان را یکی از آثار جهانی شدن دانست و در عین حال باید جهان شمولی ادیان را مدنظر قرار داد زیرا صلح ،عدالت،مبارزه با تبعیض،مخالفت با ظلم و... موضوعاتی است که ادیان آسمانی آن را دنبال می کنند و همه انسانها نیز به لحاظ فطری و همچنین دارا بودن عقل سلیم خواهان این مواهب می باشند.

* جهانی سازی جزو اهداف انبیاء بوده است

وی افزود: جهانی شدن در طول هدف انبیاء الهی است باید در نظر داشت که یهودیت و مسیحیت و اسلام هر کدام به دنبال تشکیل حکومت جهانی و ایجاد امت واحده بودند. مجموع آیات قرآن نشان می دهد که جهانی شدن و جهانی سازی در اصل جزو اهداف انبیاء بوده است لذا می شود از جهانی شدن به عنوان یک فرصت حیاتی برای انتقال دستاوردهای گفتگو های بین ادیان نام برد.

* جایگاه صلح در اسلام

مسئول سابق مرکز اسلامی نیوکاسل نقش ادیان در ارتقای فضای ایجاد رحمت و آرامش در جوامع را مهم ارزیابی کرد و گفت: رسالت همه ادیان آن است که بشر به کمال برسد و از جمله مهمترین جلوه هاي کمال، زندگی در صلح و آرامش البته مبتنی بر عدالت است. در اسلام  مقوله صلح داراي جایگاه مبنائی و گستردهاي است و سلام و سلم در اسلام مکرر کاربرد دارد و روزانه بارها مسلمین با این شعار همدیگر و یا دیگران را خطاب قرار میدهند، به عالیترین شکل توجه به صلح و دوستی را ترویج میدهد. سلام به مفهوم صلح یکی از نامهاي پروردگار میباشد:« هو الله  الذّي لا اله هو الملک السلام»

وی ادامه داد: قرآن، صلح جهانی را براي بشریت مژده داده و میفرماید« اي کسانی که ایمان آورده اید همگی در صلح درآیید و از پیروي شیطان بپرهیزید که او دشمن آشکار شماست »  قرآن حتی در مورد اعراب جاهلیت که به جنگ و خونریزي عادت کرده بودند میفرماید« چنانچه براي صلح آغوش گشودند تو نیز براي صلح آغوش بگشاي»  در سیره عملی پیامبر اسلام نیز نمونههاي متعددي از صلح خواهی و صلح دوستی و پیمانهاي صلح متعدد را میتوان برشمرد که هر یک براي بشر معاصر درسهاي بزرگی در بر دارد. یادآوري همین یک مورد بس که پس از فتح مکه، پیامبر اسلام در شرایطی که امکان مجازات و تنبیه بسیاري از دشمنان را داشت، میفرماید: الیوم یوم المرحمة ( امروز روز شفقت و بخشش است).

* تروریستها هرگز پیرو پیامبر رحمت نیستند

مدرس سطح عالی حوزه علمیه قم با بیان اینکه اسلام ناب با رفتار رعب آمیز و خشن و اعمال تروریستی به شدت مخالف است گفت: کسانی که با نام اسلام احیانا دست به جنایت و کشتار مردم بی گناه می زنند و با ارتکاب اعمال انتحاری دامنشان به خون افراد بی گناه آلوده است در مقابل دستورات شفاف اسلام قرار گرفته اند و هرگز مسلمان و پیرو پیامبر اسلام (ص)که پیامبر رحمت است، نیستند.

وی در ادامه به چند موضوع در باب چالشهای پیش رو در مسیر انتقال دستاوردهای بین ادیان به متن جامعه اشاره کرد و سبک زندگی غیر الهی، عرفان های وارداتی و طبیعت گرایی را از جمله این چالش ها برشمرد.

* فضای نشست، صمیمانه و دوستانه بود

خاطر نشان می شود حجت الاسلام والمسلمین مختاری در مصاحبه با سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه که پس از پایان این نشست انجام شد، فضای عمومی در این نشست را خوب ارزیابی و تصریح کرد: مهمتر از مقالات، گفتگوهای بعد از ارائه مقالات بود که عملا منجر به دیالوگ بین الادیانی میشد و به تدریج، فضای دوستی و محبت بین اندیشمندان، رهبران و نمایندگان ادیان را فراهم آورد.

وی با بیان اینکه این نشست رویکرد تقریبی داشت گفت: قبل از هرچیز، مسیحیان در این نشست، اهانت به ساحت پیامبر گرامی اسلام را محکوم کردند و در بیانیه پایانی نیز تاکید شد که توهین به اعتقادات هر یک از پیروان ادیان محکوم است. به طور کلی فضای عمومی نشست، صمیمانه و دوستانه بود.

رئیس سابق مرکز اسلامی نیوکاسل به اشاره به حضور موثر هیات ایرانی در این نشست اظهار داشت: از طرف ایران دکتر دهشیری معاون پژوهشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دکتر حلمی رئیس مرکز گفتگوی ادیان، اسقف اعظم سیبوه سرکیسیان خلیفه ارامنه ایران و تعداد دیگری از فرهیختگان حضور داشتند و مباحث خوبی در خصوص حفظ و صیانت از دستاوردهای گفتگوهای بین الادیان صورت گرفت.

وی با قدردانی از مرکز گفتگوی ادیان برای برگزاری شایسته این نشست گفت: در این نشست حدود 20 شخصیت مقالات خود را ارائه دادند . دور بعدی این نشست در ایران برگزار خواهد شد.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha