حجت الاسلام والمسلمین فرهاد عباسی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به این که این مرکز سال 1382 براساس تصمیم شورای عالی حوزه تاسیس شد، گفت: از آنجا که تخصصی شدن دانش های اسلامی از دغدغه های مهم عالمان اسلامی از عصر اهل بیت(ع) تا دوره اخیر بوده است، به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران این فرصت برای حوزه علمیه به وجود آمد که به شکل نظام مندتری به دانش های اسلامی بپردازد.
وی با اشاره به این که رکن رکین دانش های حوزوی، دانش اصیل فقه است، گفت: دانش فقه از دامان حدیث برخاسته و هیج گاه از حدیث جدا نبوده و یکی از شرایط اجتهاد، تسلط بر حدیث و علوم مختلف حدیثی است؛ بنابراین این مرکز به دنبال آن است که اگر طلبه ای در راستای پیمودن قله اجتهاد بخواهد دانش های حدیثی را به صورت عمیق تر و عالمانه تر فرا بگیرد، بستر این امر مهم را فراهم آورد.
حدیث؛ میراث گرانبهای اهل بیت(ع)
مدیر مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه علمیه قم با تاکید بر این که علم حدیث ظرفیت ورود به دانش های مختلف را داراست، ابراز داشت: سبک زندگی ایمانی و اسلامی را می توان از دل حدیث استخراج کرد؛ چرا که حدیث، میراث گرانبهای اهل بیت(ع) است.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی در ادامه با اشاره به روند تاسیس مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه، افزود: قبل از راه اندازی این مرکز، چند مرکز تخصصی در حوزه علمیه راه اندازی شده بود و جای مرکزی که دانش حدیث را با رویکرد شیعی آموزش دهد، خالی بود و بر همین اساس مرکز تخصصی علوم حدیث تحت اشراف حوزه علمیه قم راه اندازی شد.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی ادامه داد: این مرکز در بدو تاسیس تنها در سطح دو دانش پژوه می پذیرفت که هم اکنون در سطح سه نیز پذیرش دارد و امیدوارم در سطح چهار هم پذیرش دانش پژوه داشته باشیم
تحصیل 140 طلبه در رشته تخصصی علوم حدیث
مدیر مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: تاکنون حدود 300 نفر از این مرکز فارغ التحصیل شدند و در حال حاضر نیز در مجموع 140 دانش پژوه در مقاطع سطح دو و سه مشغول تحصیل هستند.
وی با اشاره به نحوه پذیرش در این مرکز عنوان کرد: افرادی که در مقطع سطح دو پذیرش می شوند، باید سطح یک و مقدمات را تکمیل کرده باشند و برای سطح سه نیز می بایست سطح دو و پایه نهم را به صورت کامل به اتمام رسانده باشند؛ داوطلبان در آزمون کتبی شرکت می کنند و افرادی که امتیازات لازم را کسب کرده باشند ، به مصاحبه حضوری دعوت می شوند.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی با اشاره به این که سالیانه 25 نفر در سطح دو و 20 نفر در سطح سه در مرکز تخصصی علوم حدیث پذیرش می شوند، ادامه داد: طلبه هایی که در قم پرونده تحصیلی داشته باشند می توانند در دوره های این مرکز شرکت کنند؛ البته رشته تخصصی علوم حدیث در مشهد و اصفهان هم راه اندازی شده است.
وی در پاسخ به این پرسش که فارغ التحصیلان این مرکز چه فعالیت های علمی و پژوهشی را انجام می دهند؟ عنوان کرد: دانش پژوهان فارغ التحصیل در عرصه های مختلف به فعالیت می پردازند؛ برخی از آنان جذب فعالیت های تبلیغی شده و در این عرصه از بار معنوی حدیث بیشتر استفاده می کنند، عده ای هم ادامه تحصیل می دهند، تعداد دیگری نیز به عنوان مدرس و اساتید حدیث در سطح حوزه علمیه قم و برخی دانشگاه ها مشغول به تدریس می شوند و بعضی از دانش پژوهان هم جذب مراکز پژوهشی و تحقیقی شده و به تالیف کتاب و مقاله می پردازند.
مدیر مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه علمیه قم با بیان این که البته برخی از دانش پژوهان برتر در پایان دوره تحصیل، در این مرکز به تدریس می پردازند، خاطرنشان کرد: در طول هر ترم به طور متوسط بین 35 تا 40 استاد با این مرکز همکاری می کنند.
برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت
حجت الاسلام والمسلمین عباسی با اشاره به دیگر فعالیت های مرکز تخصصی علوم حدیث، گفت: دوره های آموزش کوتاه مدت علوم حدیث برای قشرهای مختلف مردم راه اندازی شده است که دانش پژوهانی از این مرکز مدیریت این دوره ها را بر عهده دارند.
مدیر مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه علمیه قم با اشاره به این که فعالیت های این مرکز طی دو یا سه سال گذشته صرفا آموزشی بوده است، ابراز داشت: اخیرا یک گروه پژوهشی راه اندازی و پروژه های پژوهشی برای آنها تعریف شده است که با نگارش مقالات علمی ترویجی و علمی پژوهشی کار را آغاز کردند وخروجی آنها مقالاتی است که در مجله این مرکز بنام "حدیث حوزه" منتشر می شود و در اختیار مراکز و موسسات دیگر قرار می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: عمق فعالیت های پژوهشی طلاب فراتر از کارهایی است که دیگران در مراکز علمی و پژوهشی دیگر و بسیار با آب و تاب فراوان مطرح می کنند.
جمع آوری احادیث متناسب با تولید ملی
حجت الاسلام والمسلمین عباسی ادامه داد: تالیف چند کتاب نیز در دستور کار قرار گرفته است، همچنین احادیث متناسب با تولید ملی نیز در حال بررسی و جمع آوری است.
وی در ادامه با اعلام آمادگی این مرکز جهت برگزاری دوره های آموزشی ویژه حوزه عملیه خواهران، تاکید کرد: هرچند حوزه فعالیت های حوزه های علمیه برادران و خواهران جداست، اما آمادگی داریم که این رشته در حوزه علمیه خواهران نیز راه اندازی شود؛ البته در حال حاضر در قالب برپایی کارگاه ها و جلسات آموزشی و برگزاری دوره های کوتاه مدت با آنان همکاری داریم.
راه اندازی کتابخانه تخصصی حدیث
حجت الاسلام والمسلمین عباسی همچنین از راه اندازی کتابخانه تخصصی حدیث خبر داد و گفت: کتابخانه تخصصی حدیث به کمک مسئولان حوزه و با تلاش همکاران و دانش پژوهان راه اندازی شده است؛ این کتابخانه در حال حاضر سومین کتابخانه تخصصی دانش حدیث در حوزه علمیه است که دارای حدود 5 هزار عنوان کتاب تخصصی دانش حدیث می باشد، اما در فضای محدودی جای گرفته و چندان قابل استفاده نیست.
وی با اشاره به این که علم حدیث هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است، گفت: در حوزه علمیه و جامعه نیازمند اهتمام جدی به حدیث هستیم و در این راستا فراهم سازی امکانات لازم سخت افزاری و نرم افزاری، به بهتر شدن فرایند آموزش علم حدیث کمک می کند.
مدیر مرکز تخصصی علوم حدیث حوزه در پایان با اشاره به این که آنچه شایسته دانش حدیث است، خیلی بیشتر از اینهاست، گفت: با توجه به امکانات موجود، شرایط در مقایسه با سال های گذشته بهتر شده است و باید از مدیریت حوزه علمیه استان قم تقدیر کنیم که نسبت به فراهم سازی امکانات مورد نیاز حداکثر سعی خود را انجام می دهند.
انتهای پیام/