به گزارش خبرگزاری حوزه، در این جلسه، حجج اسلام والمسلمین رضایی جواهریان، ترابی شهرضایی ونجفی به عنوان استاد مشاور و داور و راهنما، بعد از ارائه مباحث از سوی حجت الاسلام ملایی ارایه دهنده نظریه، به ذکر مباحثی پیرامون نقد و بررسی این نظریه پرداختند.
در ابتدا حجتالاسلام والمسلمین نجفی به عنوان داور ناقد این رساله، یادآورشد: نباید اقسام تقسیم بندی این قدر شفاف بیان شود، زیرا تقسیم بندی رسمی نشده است؛بحث از اساس دین باید از اصول مشخص باشد که آیا منظور همان است یاخیر؟
وی افزود: اهانت به اصول دین، جزو دومین تقسیمات این رساله است، برخی از موارد آمده است که نشان دهنده مساله شفافی است؛ در تقسیم بندی سوم بحث نماز مطرح شده است که در قسم اول نیز ذکر شده است و تکرار آن درست نیست.
حجت الاسلام والمسلمین نجفی گفت: در بحث ضروریات دین چند مطلب آورده شده است و بعد به اقسام پرداخته شده ولی در همان بحث ضروریات آمده است و در بحث تعریف نیز همین نقش دیده می شود که باید از هم منفک باشد.
این استاد حوزه، تصریح کرد: برخی از ادعاها در این رساله اساس ندارد؛ مثلا این که بیان شده اصطلاح «مقدس» در قرآن نیامده است در حالی که در سه جای قرآن لفظ «مقدس» بیان شده است.
وی اظهارداشت: بیان شده که ذاتی و اصلی مانند، تبعی یکی است همه اینها را یکی آورده که چون این دو را یکی دانسته، وقتی به بحث پیامبر (ص) و خداوند رسیده این دو ذاتی و عرضی را یکی دانسته که اشتباه است.
داور ناقد این رساله، خاطرنشان کرد: در این مجموعه «رساله حرمت هتک مقدسات» و وجوب تعظیم آمده است که ربطی به هم ندارد در اینجا؛ تعظیم مقدسات واجب نیست بلکه مستحب است که باید از هم.تفکیک شود .
در ادامه حجت الاسلام ملایی در دفاع از نظریه خود اظهارکرد: چند بار این مباحث با اساتید مطرح شده است که پس از چندین پیرایش دوباره این مطالب جمع آوری شد؛ هتک حرمت به پیامبر(ص) زمینه این کار شد و به دلیل که این پژوهش بسیار نو بود در این هجده ما این بحث را جمع آوری کردیم ولی واقعا در این حوزه کم کار شده است که باید این نقصان ها جبران شود.
حجت الاسلام والمسلمین رضایی جواهریان به عنوان استاد راهنمای رساله نیز در ادامه جلسه، با ذکر این مطلب که این بحث دارای وسعت و گستردگی بسیار زیادی است، اظهارکرد: یکی از مشکلات این پژوهش این است که منابع کمی در این عرصه وجود دارد و مقدمه این رساله از نظر نسبتی، بیشتری از متن است.
وی افزود: یکی دیگر از مشکلات این رساله کثرت نقل اقوال است؛ در ضمن پژوهشگر، ادله و نقد خاصی به وجوه مختلفی که نقل کرده است وارد نکرده است.
این استاد حوزه با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات این رساله آن است که این ادله باید مشخص باشد و مخاطب بتواند استفاده کند عنوان کرد: برخی از منابعی که ذکر شده است با آن عنوانی که آمده است قابل تطبیق نیست و این رساله را با مشکل مواجه ساخته است.
استاد راهنمای این رساله گفت: معنای بسیاری از واژه ها، نقل اقوال، ذکر مجموعه ای از روایت، ارایه پاسخ به شبهات، بررسی مساله سب النبی، ارایه تاریخچه وهابیت، از جمله محاسن این رساله است.