چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

اگر روزی علمای ما از ملی ‌شدن صنعت نفت دفاع کردند، قطعا بر اساس یک مبنای صحیح بوده است و اگر روزی از سلطنت مشروطه مشروعه دفاع کردند بر اساس همین نگاه فلسفه‌ای تاریخی بوده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام‌ و المسلمین مهدی میرباقری، پیش از ظهر امروز در همایش بزرگداشت حجت‌الاسلام‌ و المسلمین ابوالحسنی (منذر) با اشاره به منش اخلاقی و علمی این عالم فقید، گفت: یکی از خصوصیات بارز علمی ایشان تلاش و مقابله با هجمه‌های شبهه ‌افکنانه به دین بود.

وی افزود: از جمله خصوصیات بارز علمی این استاد فقید تلاش در جهت دانش‌افزایی و توانمند‌سازی شاگردان بود و در این رابطه حتی آثار گرانمایه خود را نیز به نام شاگردان منتشر می‌کردتا  آنان را نسبت به این کار ترغیب کنند.

حجت الاسلام والمسلمین میرباقری در ادامه تصریح کرد: این استاد فقید همیشه به دنبال پاسخ‌گویی به شبهات دینی بود و در این راه تلاش پیگیر و وافر داشت؛ تحقیق ایشان همیشه در راستای دفاع از حریم دین بود.

رییس فرهنگستان علوم اسلامی خاطرنشان کرد: یکی از نکات خاص در خصوص تحقیقات، تحقیق پیرامون تاریخ مشروطه و تمدن غرب بود؛ تمدن غرب پس از آن که دانش خود را بر اساس ایدئولوژی مبنایی خود تبیین کرد به تبیین فلسفه پرداخت و با عبور از مرز‌ها این فلسفه را در قالب محصولات به کشورهای مختلف صادر کرد.

وی افزود: پس از صدور محصولات، دانش و پس از آن تحولات ساختاری بین کشورها به وجود آورد که تاسیس دارالفنون‌ها از جمله ایران  محصول چنین تحولات ساختاری بود.

حجت الاسلام والمسلمین میرباقری ادامه داد: انقلاب مشروطه در واقع حاصل تحول ساختاری در جامعه ایران بود که با سه رویکرد در ایران مواجه شد؛ نخستین آن رویکرد انزوایی و یک طرفه بود؛ رویکرد دیگر، رویکرد افراد تحول‌خواه و دینی بود که از آن جمله می‌توان به روحانیون و علمای عصر شیخ فضل‌الله نوری و... اشاره کرد؛ گروه سوم تحول‌خواهان سکولارکه به دنبال مدرن سازی کشور بودند و کاری به مذهب نداشتند.

وی عنوان کرد: اگر روزی علمای ما از ملی‌شدن صنعت نفت دفاع کردند، قطعا بر اساس یک مبنای صحیح بوده است و اگر روزی از سلطنت مشروطه مشروعه دفاع کردند بر اساس همین نگاه فلسفه‌ای تاریخی بوده است.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین میرباقری با ذکر این مطلب که تاریخ معاصر ما عمدتا توسط طرفداران مدرنیته نوشته شده است، ابراز داشت: چینشی که محققان سکولار دارند به گونه‌ای بود که سعی می‌کردند رفتار علمای شیعه را نامتناسب جلوه دهند؛ در حالی که افرادی چون مرحوم منذر سعی می‌کردند، مسیر روشن حرکت علمای دین را به شکل دقیق و علمی بیان کنند و در مقابل این جریان ایستادند؛ ایشان افرادی مثل فردوسی را نیز که مورد هجمه ناسیونالیست‌ها و افراد ضد دین قرار گرفته را نیز در ششصد صفحه با استفاده از منابع بسیار دقیق دفاع کردند و ثابت کردند که سرچشمه مباحث او از یک منبع دینی و شیعی می‌جوشد.

رییس فرهنگستان علوم اسلامی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم در این رابطه نگاهی دقیق و الهی داشته باشیم باید با توجه به فلسفه تاریخ این کار را انجام دهیم و تاریخ‌نگاری معاصر و همچنین بررسی حوادث معاصر را در چارچوب تفکر و اندیشه و سیاست اسلامی تنظیم کنیم؛ این همان کاری است که غربی‌ها برای سلطه بر کشورهای دیگر و مرعوب ساختن مردم ملت‌های مختلف انجام می‌دهند و به همین دلیل است که گاهی گوش کردن به اخلاق آنان حرام‌تر از مشاهده کردن فیلم‌های مستهجن آنها است؛ زیرا آنان در این اخبار به نحوی دروغ می‌گویند و مردم ملت‌ها را به نحوی دلسرد می‌کنند که به آنها القا می‌شود که راهی به جز بردگی فرهنگ غرب ندارند.

وی، مرحوم منذر را همراه مرحوم دوانی و مهدوی اصفهانی از معدود افرادی ذکر کرد که این طلسم را با یک فلسفه و تئوری تاریخی روشن و مبتنی بر اندیشه پاک و سالم و عالمانه شکستند.

حجت الاسلام والمسلمین میرباقری در پایان تصریح کرد: مرحوم منذر هجم وسیعی از اطلاعات تاریخی را گردآوری کرد که باید توجه شاگردان ایشان را به یک انگیزه و فلسفه تاریخی روشن متصل کرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha