دکتر محمد جواد احمدیلو در گفتگو با خبرگزاری حوزه با اشاره به فعالیت های مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه، گفت: این مرکز در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری مبنی بر الکترونیکی شدن خدمات دهی، چابک سازی امور، چالاک سازی فعالیتها، رفع نقاط ضعف، ارائه راه حل مناسب نیروسازی و کادرسازی راه اندازی شده است.
وی ادامه داد: فعالیتهای این مرکز در سه بخش جمعآوری بانکها و اطلاعات، تبادل (تمامی تراکنشهای اتوماسیونی و اطلاعات مربوط به ستاد، صف، مدارس و طلاب) و دسترسی به اطلاعات میباشد.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه با اشاره به طبقه بندی اطلاعات، خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه و سیاستهای موجود، دسترسی هر فرد به اطلاعات جمع آوری شده، به تناسب جایگاه و حیطه مسئولیت او میباشد.
توسعه چشمگیر فناوری اطلاعات
این کارشناس IT ادامه داد: با گذشت سه سال از فعالیت متخصصان و صاحب نظران فناوری اطلاعات در این مرکز، امروز شاهد رشد و توسعه در این عرصه هستیم؛ به گونهای که در حال حاضر بیش از 70 درصد فعالیتهای حوزه الکترونیکی شده و یا در حال الکترونیکی و مکانیزه شدن است.
وی، بومیسازی تکنولوژی را مهمترین شاکله فعالیتهای مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه برشمرد و تصریح کرد: آنچه امروز به آن افتخار میکنیم، بومیسازی هر گونه فعالیت و عملیات در فضای سایبری، برای اهداف حوزه های علمیه است؛ فضایی که به واسطه این بومیسازی و خدمت متعهدانه طلاب متخصص، چندین هزار حمله سایبری را دفع شده است.
راهاندازی سامانههای مختلف الکترونیکی
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه با بیان این که تاکنون برنامهها و سامانههای الکترونیکی فراوانی به منظور تسهیل در انجام امور مدیریتی، برنامهریزی و خدماتی طلاب راه اندازی شده است، خاطرنشان کرد: سامانههای "نجاح" و "نجما"، "نرم افزار مدیریت کنترل پروژه (مکپرو )"، "سامانه ارتباطی طلاب" و "سامانه بایگانی اسناد دیجیتال" از فعالیتهای بومی و شاخص مرکز فنآوری اطلاعات حوزه میباشد.
احمدیلو، خدمات رسانی به مراکز تخصصی و معاونت های حوزه و مراکز حوزوی را از دیگر فعالیتهای این مرکز عنوان کرد و ابراز داشت: اختصاصی و غیر تکراری بودن از جمله ویژگی مهم این خدمات میباشد؛ به طوری که اگر مراکز تخصصی حوزه سامانه الکترونیکی تعریف شد، مدل متفاوت با خدماتدهی انحصاری برنامه نویسی و در اختیار آن مراکز قرار داده شده است.
"نجما"؛ نرمافزار جامع معاونت امور طلاب
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه در ادامه به معرفی سامانههای "نجما" و "نجاح" پرداخت و گفت: سامانه "نجما" به منظور سهولت سرویس دهی هر چه بهتر و بیشتر به طلاب برنامهریزی شده است، چرا که پیش از این، چنین خدماتی به صورت دستی، کُند و با ضریب خطای بالا انجام میشد؛ ولی با راهاندازی این سامانه، تمامی خدمات در حداقل زمان و با سرعتی بیشتر به طلاب ارائه می شود.
وی به خدمات ارائه شده از طریق این سامانه اشاره و بیان کرد: آنچه را که سامانه "نجما" ارائه می دهد، بیشتر جنبه خدماتی و رفاهی دارد و شامل برنامههای رفاهی، ورزشی، امور مشمولین، شهریه، ثبتنامهای مختلف (حجرهها، حج و زیارت و....) و جمعآوری اطلاعات(تغذیه، شهریه و...) میشود و تمامی ادارت کل و بخشهای معاونت امور طلاب را تحت پوشش قرار داده است.
احمدی لو ادامه داد: "نجما" از در دو بخش مدیریت و طلبه طراحی شده است که در قسمت طلبه امکاناتی از جمله؛ اطلاعات کاربر، تغییر رمز، ثبتنام خدمات مختلف (مشهد مقدس، عمره مفرده، عتبات عالیات، راهیان نور و....)، نظام وظیفه، حجرهها (ویژه استان قم)، قوانین و مقررات، دانش آموختگان و... قرار دارد.
وی به دسترسی ویژه مدیران در این سامانه اشاره و اظهار داشت: در بخش دسترسی مدیران، کاربر امکاناتی از جمله؛ مشاهده بخشهای مختلف پرونده طلبه، بررسی وضعیت مشمولین، شهریه (ثبت حکم شهریه و وضعیت شهریه)، سوابق قبل از سال 63 و... را در اختیار دارد.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه، دسترسی به سیستم مدارس علمیه را از دیگر قابلیتهای این بخش دانسته و گفت: جستجوی پرونده، ثبت اطلاعات شهریه اساتید و کارکنان، اطلاعات شهریه طلاب مدارس علمیه، اطلاعات تغذیه طلاب، اعلام پایان ثبت اطلاعات و... در این سیستم در دسترس میباشد.
"نجاح"؛ سامانه جامع آموزشی حوزه های علمیه
وی در ادامه به ارائه توضیحاتی در بار سامانه آموزشی "نجاح" پرداخت و گفت: این سامانه به منظور سهولت در سرویس دهی آموزشی به طلاب راه اندازی شده است.
احمدی با اشاره به این که "نجاح" در دوسطح کلی تخصصی و عمومی و در دو بخش مدیریتی و طلبه طراحی شده است، اضافه کرد: پذیرش حوزه های علمیه از طریق این سامانه انجام می گیرد و داوطلبان در هر نقطه از جهان می توانند به راحتی برای ورود به حوزه علمیه اقدام نمایند.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه خاطر نشان کرد: امکاناتی که در "نجاح" موجود است، همانند سیستم های آموزشی مشابه در آموزش عالی کشور بوده و اکثر نیازهای طلاب و مدارس و مراکز را در زمینه آموزشی اعم از انتخاب واحد، ثبت و رویت نمرات، ثبیت و رویت غیبت ها، پرونده آموزشی طلبه و ... از طریق این سامانه انجام می شود و در این موارد هیچ گونه نیازی به حضور فیزیکی طلبه وجود ندارد.
وی یادآور شد: سامانه "نجاح" کاملا ارتباط بین معاونت های مرکز مدیریت حوزه های علمیه را سامان بخشیده و از فعالیت های موازی جلوگیری به عمل آورده است .
احمدی، پویایی این سامانه را از جمله ویژگی های آن برشمرد و تاکید کرد: "نجاح" هر روز دارای نمودار رو به رشد می باشد و هر لحظه بر کاربران این سامانه افزوده می شود .
سامانه اتوماسیون اداری
احمدی لو در ادامه به معرفی سامانه اتوماسیون پرداخت و افزود: این سیستم به منظور انجام امور اداری و چرخه مکاتبات و نیز ابزاری کارا جهت نظارت بر گردش کار در سازمان میباشد؛ به طوری که تمام اعمال همانند ورود، ثبت، رونوشتها، تاریخچه نامهها و... در این سیستم ثبت و کنترل میگردد.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه اضافه کرد: نرم افزار اتوماسیون اداری، نرم افزاری در راستای مکانیزه کردن کلیه مکاتبات اداری اعم از درون سازمانی و بیرون سازمانی است؛ در این نرمافزار، علاوه بر گردش مکانیزه مکاتبات، امکان "به کارگیری گردش کار" ارائه شده است که با تعریف روندهای خاص برای مکاتبات اداری مختلف، پروسه گردش نامههای مختلف را به صورت کاملا مکانیزه در سازمان کنترل می کند تا نامه از مسیر تعریف شده برای آن خارج نشود و پس از طی مسیر مربوطه و انجام اقدامات لازم بر روی آن، به فراخور وارده یا صادره بودن آن، بایگانی و یا از سازمان خارج شود.
استفاده مراکز و نهادهای حوزوی از اتوماسیون اداری
وی، توسعه و گسترش اتوماسیون اداری در بدنه حوزه را پرشتاب ارزیابی و بیان کرد: در حال حاضر بیش از 20 نهاد و مرکز تخصصی حوزه علمیه از این سیستم یکپارچه بهره میبرند که از جمله می توان به تمامی معاونتها و مراکز اشاره کرد.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه با اشاره به فعال بودن اتوماسیون اداری در حوزه های علمیه استان ها، خاطرنشان کرد: استان های قم، همدان، خوزستان و البرز فعالترین مراکز حوزوی بهرهمند از سامانه اتوماسیون اداری می باشند.
احمدی لو در ادامه به سامانه مستندات "مک پرو" (مرکز کنترل پروژه) اشاره کرد و گفت: نرم افزار "مک پرو" جهت کنترل، تحلیل، یکپارچهسازی و مستندسازی فرایندهای مبتنی بر فرد و سیستم است که ثبت و کنترل شروع کار، زمانبندی و تاریخچه کار، در این سیستم انجام میشود.
این کارشناس IT ادامه داد: با این سامانه میتوان گزارشهای ویژهای را تهیه کرد تا راندمان کاری افراد و کارکرد کارکنان برای مدیران مشخص شود.
وی، درباره خدمات این سامانه گفت: نرمافزار کنترل پروژه، نرمافزاری برای مکانیزه کردن کلیه وظایف محوله درونسازمانی و بیرونسازمانی، است که با آن میتوان علاوه بر گردش مکانیزه کار، استخراج گزارشات و نمودارها را جهت اطلاع از پیشرفت کار و ارسال پیامک و پست الکترونیکی جهت اطلاع رسانی کارها به کاربران عضو هر پروژه و... را انجام داد.
احمدیلو در تبیین دیگر امکانات سامانه مستندات "مک پرو" ابراز داشت: ایجاد پروژه، ثبت پیآمد، ثبت تاریخچه کاربر، ثبت پشتیبان، گزارشات، اختصاص نقشها و دسترسی ها به افراد، ثبت خبر برای هر پروژه، ایجاد پنل شخصی برای هر کاربر، اتصال به نرمافزارهای جامع مرکز مدیریت حوزههای علمیه، قابلیت ایجاد پانل شخصی برای هر کاربر و بومی بودن آن از جمله امکانات و قابلیت های این سامانه می باشد.
سامانه "مستندات پیام کوتاه"
وی در ادامه به معرفی سامانه "مستندات پیام کوتاه" پرداخت و افزود: این سامانه جهت انجام امور اطلاع رسانی و چرخه پشتیبانی و نیز ابزاری کارآمد جهت تبلیغات در سازمان میباشد که از طریق آن کارهایی چون ارسال و دریافت پیامک، بایگانی، دفترچه تلفن، تأیید ارسال و ... توسط سیستم، ثبت و کنترل میشود.
رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه بیان داشت: نرم افزار پیامک، نرم افزاری جهت مکانیزه کردن کلیه امور اطلاعرسانی درون سازمانی و بیرون سازمانی که در سطوح مختلف مدیر سیستم، مدیر و عضو عادی قابل دسترسی است.
احمدی لو همچنین با بیان این که فعالیت مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات حوزه، همسو و همگام با رشد فناوریهای نوین در جامعه جهانی میباشد، تصریح کرد: حرکتی که در راستای سهولت کار طلاب و مدیران آغاز شده، رو به تکامل و پیشرفت است.
بومیسازی فناوریها
وی در پایان تاکید کرد: بومیسازی این فناوری در حوزه و تدوین قوانین خاص مجموعههای حوزوی، ضریب خطای فعالیتهای این مرکز را قریب به صفر کرده و این موفقیتی بزرگ برای حوزه می باشد.