به گزارش خبرگزاری حوزه، معظمله عصر امروز در دیدار رییس و شورای مرکزی سازمان بسیج هنرمندان کشور اظهار داشتند: مسئولیت هنرمندان در ایجاد انگیزههای معنوی در مردم بسیار بالاست.
حضرت آیتالله جوادیآملی افزودند: بخشی از شخصیت انسانها با اندیشه و فکر اداره میشود که مسئولیت آن مربوط به حوزه و دانشگاه و بخشی نیز با انگیزه اداره میشود که برانگیختن و سمت و سو دادن به آن مربوط به عرصه هنر و فعالیت هنرمندان است.
این مرجع تقلید اضافه کردند: انگیزه را با فکر نمیشود مدیریت کرد کما اینکه اندیشه را نیز نمیتوان با انگیزه بالا برد.
ایشان با تاکید بر ا ینکه باید برای شناخت بیرون و درون خود دو مقوله جدا را قائل باشیم گفتند: در قلمرو تن انسان دو بخش ادراک و تحریک وجود دارد که مسئول ادراک چشم و گوش و مسئول تحریک دست و پای انسان است و هر انسانی از نظر این دو قلمرو به چهار گروه مختلف تقسیم میشوند.
حضرت آیتالله جوادیآملی تصریح کردند: برخی افراد هم مجاری ادراکی قوی و هم جوارح تحریکی وجودیشان فعال است و همین افرادند که حقیقت را دیده و آن را جذب میکنند؛ گروه دیگری نیز هستند که مجاری ادراکیشان باز بوده، اما از نظر تحریک دچار مشکل بوده و دست و پایشان بسته است، برای مثال زشتی ها و بدیها را میبینند و میفهمند اما توانایی گریز از آن را ندارند و از همین جاست که مشخص میشود علم به تنهایی مشکلی را حل نمیکند بلکه باید متولی هر کاری مشخص شود.
معظمله اضافه کردند: گروه دیگری نیز هستند که مجاری ادراکیشان ضعیف یا بسته، اما مجاری تحریکی و دست و پای آنها باز است و این افراد همچون مقدسان کم درکند که هر چه به آنها بگوییم عمل میکنند اما نمیدانند چه میکنند.
این مفسر قرآن کریم اضافه کردند: گروه چهارم از انسانها نیز کسانی هستند که از هر دو قوه ادراکی و تحریکی محرومند.
این مرجع تقلید در ادامه سخنان خود با تاکید بر این که افرادی که از هر دو قوه ادراکی و تحریکی در سطح خوبی برخوردارند در مبارزه با هوای نفس بسیار موفقند گفتند: بر چنین انسانهایی سخت نیست که نامحرم را ندیده و یا رشوه نگیرند اما افرادی هستند که آسیبهای گناه را میدانند اما باز هم به سراغ آن میروند.
*در مواجهه با هوای نفس علم تنها کافی نیست
ایشان با تاکید بر اینکه در مواجهه با هوای نفس علم به تنهایی نمیتواند تصمیم بگیرد افزودند: اگر میبینیم بسیاری از انسانها با وجود این که نسبت به مضرات کار بد اطلاع دارند اما باز هم به سراغ آن میروند به این دلیل است که قوه تصمیم گیری و در یک کلام انگیزه آنها به بند کشیده شده و اینجاست که نقش هنر مشخص میشود.
حضرت آیتالله جوادیآملی تصریح کردند: کار اساسی هنر این است که نگذارد انگیزه والای انسانها به بند کشیده شده و یا اگر گرفتار بندهایی شده آن بندها را یکی یکی باز کند.
*انواع هنر
ایشان هنر را به دو بخش متنزل و نازل تقسیم کرده و در توضیح آن گفتند: هنر نازل آن است که بیش از محدوده خیال ورود پیدا نکرده و اثرگذاریش در این حد است اما هنر متنزل آن است که اندیشه والایی را گرفته و انسانها را با آن آشنا می کند؛ در یک کلام هنر متنزل انسان ها را عاقل و با انگیزه میکند.
ایشان در همین زمینه اضافه کردند: برای مثال فیلم های سینمایی نازل تنها یک پرونده را بررسی و انسانها را سرگرم میکند در حالی که خروجی خاصی ندارد و نمیتواند جامعه را در لحظات خطر نجات دهد اما فیلم هم میتواند یک هنر متنزل باشد و با برگرفتن اندیشههای بالا انسان ها را به سوی انگیزههای بلند سوق دهد.
*اثرات هنر متنزل جاویدان است
معظمله با تاکید بر این که اثرات هنر متنزل همیشگی و جاویدان است گفتند: برای مثال در سالهای دفاع مقدس حرف رزمندگان دفاع از مرز پرگهر نبود البته ما ایرانی هستیم و تا زندهایم برای کشورمان تلاش میکنیم چون دینمان این را میگوید.
ایشان تصریح کردند: در جنگ جهانی اول که حکومت ما یک حکومت اسلامی نبود و اتفاقا شعار مرز پرگهر نیز داده میشد هر چه دنیای غرب به ما تحمیل می کرد و دستمان را بالا گرفتیم و گفتیم چشم و در جنگ جهانی دوم نیز خواستههای کشورهای مستکبر بر ما تحمیل شد و باز هم چیزی نگفتیم اما وقتی صحبت از امام خمینی(ره) و دین اسلام شد مردم شعارها و خواستههای خود را در دنیای غرب تحمیل کردهاند و این همان هنر متنزل است.
این مرجع تقلید افزودند: دین اسلام با ورود خود ارزش مرز پرگهر را برای ما زنده کرد و الا شعار مرز پرگهر خالی کاری از پیش نبرد کما اینکه در تاریخ نیز آن را مشاهده کردیم.
*وظیفه رسانه هادرگسترش هنر متنزل
حضرت آیتالله جوادیآملی در بخش دیگری از سخنان خود در بیان وظیفه رسانهها برای گسترش هنر متنزل در کشور گفتند: رسانههای گروهی و از جمله سینما باید دلیل مردم باشند نه دلال، اما متاسفانه بسیاری به اسم هنر دلالی میکنند؛ یعنی میبینند چه کسی یا گروهی پول بیشتری میدهد و برای سفارشات او کار میکند و این جامعه را دچار آسیب میکند.
ایشان خطاب به هنرمندان کشور افزودند: یا خودتان مثل چشمه جوشان باشید و علم کافی را برای انتقال به جامعه داشته باشید و یا اینکه به چشمهای متصل باشید و از جایی ارزش های حقیقی را دریافت نمایید.
ایشان بیان داشتند: هنرمندان بدانند هنرمند بودن نعمتی نیست که خداوند به هر کس ارزانی دهد بلکه فیضی الهی است که باید قدر آن را دانست.
*هنرمندان بین المللی بیاندیشند نه محلی
معظمله در بخش پایانی سخنان خود گفتند: برای مقابله با ماهوارهها و اینترنت باید هنرمندانی بینالمللی و یا منطقهای داشته باشیم و الا هنرمند محلی بودن دردی را دوا نمیکند.
این مرجع تقلید در توضیح سخنان خود اظهار داشتند: هنرمند محلی تشخیص میدهد ذائقه مردم ایران چیست و آن را به جامعه عرضه میکند تا مردم بپسندند اما هنرمند بینالمللی و منطقهای ارزشهای اسلامی را با سلیقه و خاص مردم بسیاری از کشورها عرضه میکند و این میتواند هنر منتزل باشد.