شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

نشست علمی تخصصی «مبانی و روش‌های هنر دینی و غیر دینی» امروز(20شهریور) به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی وبا حضور اندیشمندان حوزه ودانشگاه در سالن اجتماعات این پژوهشگاه در قم برگزار شد.

به گزارش‌ خبرگزاری حوزه، مدیر مدرسه اسلامی هنر،در این نشست با اشاره به موضوع مورد بحث اظهار داشت: در فلسفه هنر اسلامی باید به تفاوت‌های معنایی در حوزه زیباشناسی توجه کرد زیرا در بحث‌های زیباشناسی اشتباهاتی صورت گرفته است.

حجت‌الاسلام‌ نواب گفت: زیبایی‌شناسی ابتدا از سوی یونانیان مطرح شد و غیر حسی را همراه خود داشت ولی زیبایی و هنر در سنت کلاسیک عام و خاص مطلق بودند ولی در سنت هنر مدرن عام و خاص منهج شدند.

وی افزود: ما در فلسفه اسلامی بحثی در باره هنر نداریم که البته یک نقص نیست بلکه به عنوان نقطه قوت آن نیز تلقی می‌شود زیرا هنر  جزیی از زندگی ما بوده است و به همین دلیل است که ما طبقه ای،  به نام طبقه هنرمندان را در جامعه خود تعریف نکرده بودیم.

این استاد حوزه خاطرنشان کرد: باید وضعیت هنر در فقه مشخص شود و فصول فقهی در این رابطه به طور کامل تدوین گردد .

وی بیان داشت:برخی از موضع‌گیریها باعث شد که بسیاری از دینداران از رفتن به سوی هنر واهمه داشته باشند و به همین دلیل بود که برخی هنرها در میان مسلمانان رشد زیادی نداشت و اصلا بسیاری از آنها را هنر نمی‌دانستند که در میان گروه‌هایی دیگری از مردم به عنوان یک هنر بزرگ معروف بود.

حجت‌الاسلام‌ نواب تصریح کرد: یکی از دلایل این مسئله آن بود که مسیحیان، معجزه خدا را مسیح می‌دانند که تجلی خداست و به همین دلیل هنرهایی چون نگارگری و به طور کلی هنرهای تجسمی در میان آنها پیشرفت زیادی داشته ولی مسلمانان به دلیل آنکه معجزه از نظر اسلام کلمه و کتاب بود در حوزه هنرهای ادبی پیشرفت بیشتری داشتند.

مدیر مدرسه اسلامی هنر اظهارکرد: مستشرقان نیز در این بین مباحثی را مطرح کرده اند که برخی از آنها متاسفانه در این بین شیطنت هایی  نیز داشته اند از جمله شرح تعاریف فارابی در حوزه اندیشه هنر اسلامی که مثلا او را نه فیلسوف بلکه یک هنر شناس نام برده اند.

وی افزود: در بین مسلمانان بسیاری از این هنرهایی که غرب آنها را دست بندی کرد به عنوان صنعت ذوقی نام برده می شده است؛ مثلا معماران که مسلمانان آنها را یک صنعتگر می دانستند تا یک هنرمند در حالی که غربی ها آنان را هنرمند می نامند.

سخنران این نشست  تصریح کرد: تفاوت مصداق هنر در غرب و شرق باعث شد که پس از حضور جدی هنر غربی، ما هم مجبور شویم که مثل آنان بگوییم که هنر، تنها به 7 رشته تقسیم و محدود می شودکه از نظر اسلامی چنین نیست؛ زیرا بلاغت در اسلام یکی از مهمترین و بالاترین هنرهاست در حالی که در میان غربی ها  چنین مفهومی وجود ندارد.

وی گفت: مبحث زیبایی شناسی در اسلام از زمان پیامبر اکرم(ص) شروع شده است و هرجا که صحبتی از صفات الهی شده، یکی از مهمترین صفات الهی، بحث جمال مطرح شده است.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha