به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حسن رحیم پور ازغدی طی سخنانی در همایش ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه، اظهار داشت: حوزه باید تمام مسائل جامعه را ببیند و اتفاقات چند سال آینده را پیشبینی کند، تا در مسائل مختلف، به وضعیت امروز مسائل جمعیتی گرفتار نشویم.
وی افزود: در مورد ربا در بانکداری ها بنا بر نظر برخی از علما روش بانکی امروز آلوده به ربا است، اما برخی آن را بدون مشکل می دانند، این موضوعات به معنای آن است که برای رسیدن به فقه حکومتی باید بیشتر تلاش کرد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: ما در برخورد با مسائل، گاهی وارد فروع میشویم، در حالی که اصول هنوز تعیین تکلیف نشده اند، ما تا کجا می توانیم در فروع مستقل از اصول، وارد بحث با گروههای مختلف شویم؟.
رحیم پور ازغدی بیان داشت: ما روایاتی داریم که از لذت جنسی صحبت به میان میآورد و در مقابل روایاتی هم هست که آن را منع میکند، باید در برخورد با این موارد تفکر اسلامی را بهعنوان هندسه عقلانی در نظر بگیریم و این قطعات را به درستی در کنار هم قرار دهیم تا به جواب درست برسیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: باید مراقب نواندیشی که با آرم مذهبی جلو آمده باشیم، این تفکر در موضوعات مختلف تحت تاثیر الهیات جدید مسیحیت و مخصوصاً گرایش پروتستان و لیبرال پروتستان هاست که هدفی جز استحاله دین ندارد.
وی در ادامه از فمنیسم بهعنوان جریانی برای آزادی بیشتر مردان در روابط یاد کرد و با تاکید بر نگاه اسلام به وظایف پدران، از تشیع بهعنوان فمنیستیترین نظام فقهی و حقوقی نام برد.
این استاد حوزه ودانشگاه افزود: یکی از تفاوتهای فقه فعال و فقه منفعل، نوع پرداختن آنها به مسائل است، فقه منفعل منتظر میماند تا مشکلات بر سرش آوار شود، در مقابل به دنبال توجیحات شرعی است، ولی فقه پویا، از قبل، این مسائل را پیش بینی کرده و برای پیشگیری از آن راه حل ارائه می دهد.
وی خاطرنشان کرد: در دورهای همزمان با اول انقلاب، مردم را به فرزندآوری دعوت کردیم، سپس آنها را از داشتن فرزند زیاد منع کرده و دوباره امروز تغییر رویه دادهایم، همه این تغییرات بهعلت نداشتن پیش بینی درست از وضعیت کشورمان است.
پورازغدی ادامه داد: ما باید جامعه و افکار عمومی را قانع کنیم، در اسلام هیچ حکم ذاتی و اولیهای در مورد جمعیت وجود ندارد، بلکه دو دسته آیات و روایات به این موضوع پرداختهاند، دستهای که دعوت به تکثیر جمعیت کرده و دستهای که این موضوع را تحدید میکند، باید در نگاه به این موارد به زمان و مکان تبیین این مفاهیم، توجه کنیم، تا بتوانیم به تفسیر درستی برسیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: ما در اسلام روایتهایی داریم که فرزند زیاد را مشمول نفرین دانسته و روایاتی هم هست که این موضوع را ستایش کرده، لذا باید در بررسی آن به زمان و مکان صدور روایت و یا نزول این آیات توجه کرد، همچنین با تطبیق آن زمان و مکان با دنیای امروز، از این مسائل استفاده کرد.
وی گفت: فقه فعال و پویا تمدنساز است و به موضوع و مفهوم کار دارد، ولی امروز در حوزه علمیه قم، بهعنوان شهری که مرکز تشیع است، حتی یک کرسی فقه اجتماعی، فقه جمعیت، فقیه رسانه و یا فقه سینما که از مسائل مورد نیاز در جامعه امروز هستند، نداریم.
رحیم پور ازغدی ادامه داد: یا برای مثال، جوان دبیرستانی ما قادر به مطالعه و درک توضیحالمسائلها نیست، در حالی که سابقه اولین رساله تهیه شده به زبان فارسی به دوران صفویه میرسد، ولی تاکنون ما اقدام عملی برای تهیه توضیح المسائلی که قابل درک برای عموم مردم باشد، انجام نداده ایم و فضلای حوزه میبایست در زمینه آموزش احکام به زبان روز تلاش نمایند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: ما هنوز نمیدانیم که سبک زندگی باید از رساله بیرون بیاید و در این خصوص روی نثر فارسی مان کار نکرده ایم و حتی این موضوع در اولویت هایمان هم نیست.
انتهای پیام 313/17