شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
محمد جواد صاحبی

در همه جا نمی توان با جنگ و ستیز غرب را وادار به عقب‌نشینی کرد، بلکه با دیپلماسی و سیاست‌گذاری فعال می‌توان در این عرصه تاثیرگذار بود.

به گزارش خبرگزاری حوزه، محمد جواد صاحبی، در نهمین نشست تخصصی شورای دین‌پژوهان با موضوع "بیداری اسلامی در اندیشه سید جمال‌الدین اسد‌آبادی" در دبیرخانه دین پژوهان کشور، در قم گفت: شناخت جامعه علمی و دینی ما از سید جمال‌الدین از طریق کتاب‌ها و آثاری است که از سوی بیگانگان و گروه‌های سیاسی و نحله‌های فکری منتشر شده و کمتر کسی با مطالعه دقیق و عمیق و به استناد اسناد دست اول و آثار خود سید، اندیشه های او را مورد بررسی قرار داده است.

وی ادامه داد: سید جمال‌الدین به استناد روایات معتبر، اهل محله سیدان اسدآباد همدان است و اختلاف بر سر موطن او نباید موجب آن شود که اندیشه‌ها و آرمان هایش تحت الشعاع قرار گیرد.

رییس انجمن ادیان و مذاهب حوزه با اشاره به این که اختلافی در این مسئله که سید در ایران رشد و بالندگی یافته و فرزند حوزه‌های علمیه است، اختلافی وجود ندارد، ابرازداشت: یکی از ویژگی‌های سید آشنایی با دنیای اسلام است، او با مسافرت به کشورهای ایران، افغانستان، عراق، مصر، ترکیه، هند و ...، سرزمین‌های اسلامی و مردمان مسلمان را رصد کرده بود و با جهان غرب، بر خلاف بسیاری از کسانی که ناآگاهانه و بر پایه گزارش‌های دیگران درباره کشورهای اروپایی به داوری می‌پرداختند، به همه مناطق و شهرهای مهم اروپا سفر کرد و اقامت گزید.

صاحبی خاطرنشان کرد: سید در انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا با  شخصیت های بزرگ سیاسی همچون چرچیل پدر، رودلف و روسای ممالک اروپایی و نیز چهره های مهم علمی و فرهنگی مانند ویکتور هوگو ملاقات و مذاکره کرد.

رییس انجمن ادیان و مذاهب حوزه اضافه کرد: سید جمال الدین گاهی در بازی‌های سیاسی اروپاییان ورود می‌کرد و معادلات آنها را به نفع دنیای اسلام بر هم می‌زد و در هیچ مذاکره و رویدادی، حضور او زیانبخش و یا مهمل نبوده است، او باور داشت که در همه جا با جنگ و ستیز نمی توان غرب را وادار به عقب‌نشینی کرد، بلکه با دیپلماسی و سیاست‌گذاری فعال می‌توان در این عرصه تاثیرگذار بود.

وی با اشاره به تاکید سید جمال الدین بر استفاده از امکانات و توانایی‌های جهان اسلام، تصریح کرد: اگر دنیای اسلام با هم متحد باشند، می‌توانند بر قدرت‌های بزرگ فائق آیند.

صاحبی، یکی دیگر از کارهای ارزشمند سید را رصد شبهات ذکر کرد و گفت: شبهه مهم نیست، بلکه پاسخ ندادن به آن خطرناک است.

این محقق و پژوهشگر حوزوی اضافه کرد: شبهه زاییده ذهن آدمی است  و برای برون رفت از جهل یا ایجاد مانع بر سر آگاهی، شبهه‌آفرینی می‌کند و مسلمانان متدین، عالم و آگاه باید به آن ها پاسخ دهند.

رییس انجمن ادیان و مذاهب حوزه، یکی از آسیب‌های مهم حرکت‌های و جنبش‌های مسلمانان را فرقه‌گرایی دانسته و گفت: در جهان اسلام، هر گروهی گروه دیگر را تکفیر می‌کند!

وی با تاکید بر لزوم اتحاد و همبستگی مذاهب اسلامی، افزود: سید جمال‌الدین هیچ‌گاه در آثار خود خلاف معتقداتش چیزی ننوشت، اما از هرگونه سخنی که احساسات دیگران را جریحه‌دار کند و تعصبات آنها را برانگیزد، پرهیز می‌کرد.

در این نشست همچنین محققین به بیان دیدگاه‌های خویش در قالب کرسی آزاد‌اندیشی دینی پرداختند و کارشناس برنامه به برخی سوالات و شبهات مطروحه پاسخ داد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha