به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، در همایشی که با عنوان کرسیهای آزاد اندیشی با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه علوم اسلامی رضوی آستان قدس رضوی، با حضور جمعی از طلاب و دانشجویان این دانشگاه برگزار شد، آقای حسن رحیمپور ازغدی به بررسی مهجوریت آزاداندیشی در دانشگاه پرداخت.
وی عنوان کرد: امام رضا(ع) مؤسس کرسیهای آزاد اندیشی بودند و همواره مناظرات ایشان بدون انفعال غرب و شرقزدگی بود و سوالات مطرح شده در این مناظرات دقیق و اختلافات شفاف مطرح میشد.
این استاد دانشگاه بیان داشت: امام رضا(ع) در مناظرات خود حتی با افراد ملحد و کافر با احترام و ادب رفتار میکردند و اصل اخلاق، آزادی و آزاد اندیشی را همواره رعایت میکردند.
وی با بیان نمونههایی از مناظرات امام رضا(ع) گفت: در مناظرهای، رهبر مشهور یکی از مکاتب تا جایی پیش میرود که هیچ حرف دیگری برای گفتن ندارد؛ اما امام رضا(ع) کمکش میکند تا به مناظره ادامه بدهد؛ به وی میگوید این حرف بهتر از سکوت است و سپس امام پاسخ او را میدهد.
*موانع موجود بر سر راه مناظره و خرد جمعی
رحیم پور ازغدی با اشاره به موانع موجود خرد جمعی و مهجور ماندن آزاد اندیشی ابراز داشت: تعبدی که با تعقل و گفتگو و اختلاف نظر از هم پاشیده شود، آن تعبدی که اهل بیت(ع) از ما خواستند نیست. حالت محافظه کارانه و راحتطلبی، منجر به پوسیدگی و فروپاشی ناگهانی جوامع و متحمل هزینه و تلفات بی شماری میشود.
وی افزود: بعد از آگاهی و دانش است که انسانها به مؤمن و کافر تقسیم میشوند و این آگاهی و دانش محصول گفتگو و مشورت است.
وی دلیل الگو شدن مکاتب غیر دینی در سبک زندگی دینی در جوامع امروزی را وجود نداشتن الگوی شیعی ذکر کرد و نبود الگویی دینی و اهل بیتی(ع) و مشکلاتی در توزیع این الگوها،نبود نظام گفتگوی جمعی و رسیدن به عقل جمعی و ضعیف عمل کردن در این زمینه را از عوامل آن دانست.
*هدف از مناظره اسلامی کشف و انتقال حقیقت است
وی با اشاره به کتاب«منیۀ المرید فی آدابالمفید و المستفید» از شهید ثانی،یکی از مفاخر و بزرگان شیعه، در خصوص آداب مناظره عنوان کرد: یک مناظره اسلامی هدفش کشف و انتقال حقیقت است و شرکت به منظور خودنمایی، لجاجت، تحریف و اظهار فضل در مناظرات، حرام است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: علماء با تواضع در برابر خداوند متعال میبایست خود را در معرض دید مخالف قرار دهند و با دیدگاه رقیب و مخالف وارد گفتگو و بحث نشوند وهمواره ادب را رعایت کنند.
وی گفت: از دیدگاه این فقیه بزرگ، مناظره اسلامی مناظرهای است که مشکلات امت اسلامی را حل کند و اگر عالمی بداند که اشتباه کرده است، اقرار کند و پی به ضعفهای خود ببرد.
*نیاز مبرم به کرسیهای آزاداندیشی در زمان کنونی
وی بیان داشت: حوزههای علمیه و دانشگاهها بایداز لحاظ عملی، نظری و بیانی به این قدرت برسند که در جهان حاضردر زمینههای مختلف علوم از جمله فلسفه، حقوق، کلام، تفسیر، حدیث و در همه ابعاد علوم انسانی و اجتماعی به آن چه که با اسلام مرتبط است، به گفتگوی منطقی بنشینند و در این زمان است که آن دانشگاهها و حوزهها، رضوی میشوند.