به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین بهجتپور، پیش از ظهر امروز در این نشست علمی، در سخنانی با موضوع "مرز تفسیر، تبیین و جری و تطبیق در نگاه علامه(ره)"، گفت: براساس هندسه تفسیری علامه میتوان ادعا کرد که ایشان با حساسیت زیادی، به تفسیر آیات قرآن پرداخته است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه با تبیین مفهوم "جری و تطبیق"، بیان داشت: "جری و تطبیق" به معنای خروج قرآن از انجماد و انطباق آن بر روی مصادیق است و از طرفی بنای آیات قران بر مبنای موجز گویی است.
وی با اشاره به نظر برخی از محققین که عبارات قرآن را مبهم توصیف کردهاند، گفت: قرآن عبارت مبهم ندارد و به صورت کاملا رسا و شفاف بیان شده است.
حجت الاسلام والمسلمین بهجت پور، دسترسی به برخی از مفاهیم آیات قرآن را منحصر در تبیین از جانب معصومین(ع) دانسته و ابراز داشت: در برخی آیات قرآن نیاز است که برای فهم دقیق به تفسیر معصوم(ع) در مورد آن آیه، رجوع شود و الا فهم آن به آسانی میسر نیست.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به مرز تفسیر، تبیین و جری و تطبیق در نگاه علامه(ره)"، تاکید کرد: علامه فهم موارد نزول را داخل در علم تطبیق نمیدانند و با وجود ورود در مبحث جری و تطبیق این مسئله را نیز از مباحث تفسیری بر نمیشمرد.
وی در پایان انواع فهم قرآن را فهم مفهومی، مصداقی و تفصیلی دانسته و افزود: در انواع فهم قرآنی، مفسر تلاش میکند تا ابهام موجود در آیات را مرتفع و با پاسخ به شبهات کلامی، معنای دقیق آیه را روشن سازد.
منابع تفسیر قرآن از منظر علامه
حجتالاسلام والمسلمین محمود رجبی نیز در این نشست، در سخنانی با موضوع "منابع تفسیر قرآن از منظر علامه(ره)"، گفت: شفافسازی منابع، زمینه بسیاری از ابهامات و مشکلات را در روش تفسیر قرآن به قرآن علامه مرتفع میکند.
وی با اشاره به روش تفسیر قرآن به قرآن علامه، خاطرنشان کرد: مرحوم علامه تاکید دارند که در مباحث تفسیری از دادههای یقینی استفاده شود، چرا که آنچه یقینی نیست نمیتواند منبع مناسبی برای تفسیر و تبیین قران کریم باشد.
قائم مقام موسسه امام خمینی(ره) درباره برتری قرآن نسبت به دیگر منابع، گفت: در میان مفسرین متقدم و متاخر افراد زیادی هستند که از قرآن به عنوان منبع تفسیری استفاده کردهاند و نقطه تمایز علامه با دیگر مفسران در استفاده برهانی از قرآن و استفاده زیاد از آن است.
وی با اشاره به آیات محکم و متشابه قرآن، یادآور شد: تمام آیات قرآن بر اساس مفهوم مدلولی دارند و کسی که بتواند قرآن را به درستی بررسی کند در آیاتی که مدلول دارند دچار ابهام نمیشوند.
حجت الاسلام والمسلمین رجبی ادامه داد: در رجوع به متشابهات به محکمات است و این شیوه مخالف قرآن نیست، بلکه شیوهای که براساس عقل منطق ایجاد شده است و ابهام در منابع مورد استفاده توسط مفسرین دلیل آن است که مولفان آن منابع علم و حکمت خداوند را ندارند.
وی با اشاره به برخی اشکالات وارد شده بر علامه مبنی بر استفاده نکردن ایشان از روایات به عنوان منبع، تصریح کرد: در تفسیر المیزان، مرحوم علامه علاوه بر قرآن به روایات نیز عنایت ویژهای دارد چنانکه ایشان بر تفاسیر روایی مسلط بوده و بر تفسیر نورالثقلین نیز مقدمه نوشته است.