شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
پژوهشگاه فرهنگ

در این سایت با اشاره به اساسنامه و محورهای فعالیت فرهنگی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، با محصولات مختلف این نهاد در حوزه آموزش و کتاب و انتشارات و برنامه های متنوع فرهنگی و علمی اش آشنا می شویم.

خبرگزاری حوزه/ سایت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی( (www.iict.ac.irیکی از پایگاههای اینترنتی است که به معرفی و انعکاس این نهاد فرهنگی و دینی و رویکردها و برنامه ها و نهادها و سایتهای زیرمجموعه اش می پردازد.

در این سایت با اشاره به اساسنامه و محورهای فعالیت فرهنگی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، با محصولات مختلف این نهاد در حوزه آموزش و کتاب و انتشارات و برنامه های متنوع فرهنگی و علمی اش آشنا می شویم.

لزوم آسيب‌شناسي در حوزۀ فرهنگ ملي و باورداشت‌هاي ديني، به منظور تبيين عرضۀ صحيح و دفاع معقول از انديشه ديني و صيانت از هويت فرهنگي و سلامت فكري اقشار تحصيل كرده و نسل جوان كشور موجب تأسيس این نهاد علمي ـ پژوهشي و آموزشي شده است.

پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، نهادي است علمي فكري، داراي مجوّز رسمي و شخصيت حقوقي مستقل و در حكم دستگاه عمومي كه حسب‌الامر مقام معظم رهبري (دام ظله‌الوارف) در سال 1373 تأسيس شده است.

در این سایت به معرفی و تبیین وظایف بخشهای این نهاد پرداخته شده است که از آن جمله شوراي عالي پژوهشگاه است که مركب از ریاست و معاونان پژوهشگاه، رؤساي پژوهشكده‌ها و  موسسات وابسته بوده و مسؤوليت تصميم‌گيري در زمينه برنامه‌هاي پژوهشي و آموزشي، كمك به امور اجرايي و فراهم آوردن امكانات در زمينه فعاليتهاي پژوهشي و آموزشي را بر عهده دارد.

و شوراهاي معين پژوهشي، آموزشي، بين‌الملل، رسانش و ارتباطات و همكاري‌ها عهده‌دار تهيه و کارشناسي دستور جلسات شوراي عالي پژوهشگاه مي‌باشند.

در بخشهای مختلف سایت پژوهشگاه می‌توان به مواردی نظیر پژوهشكده حكمت و دين‌پژوهي، پژوهشكده نظام‌هاي اسلامي، پژوهشكده فرهنگ و مطالعات اجتماعي، پژوهشکده دانشنامه‌نگاري ديني، مركز پژوهش‌هاي جوان، معاونت علمي ـ پژوهشي، معاونت آموزش، معاونت امور بين الملل، معاونت حقوقي و توسعه مديريت و منابع، قطب علمي فلسفه دين اشاره نمود. که در هر یک از این بخشها می توان ضمن آشنایی با آن پژوهشکده، گروه‌های علمی آن را نیز شناخت و اخبار مربوط به آن بخش را نیز دنبال نمود.

به طور نمونه، پژوهشکده حکمت و دین پژوهی داراي شش گروه علمي با عنوان‌هاي: «قرآن‌پژوهي»، «كلام»، «معرفت‌شناسي»، «فلسفه»، «عرفان» و «منطق فهم دين» است.

و از جمله اهداف و برنامه‌هاي كلي آن که در سایت آمده می توان به بازپژوهي و بازپيرايي حكمت و كلام و معارف اسلامي، تبيين و ساماندهي مناسب مباحث زيرساختي انديشة ديني با توجه به نيازها و نظريه‌هاي جديد، ايجاد بستر مناسب براي تعميق و پويايي و بالندگي انديشة ديني به تناسب نيازهاي زمانه و... اشاره نمود.

پاسخ به شبهات القائي در قلمرو و عقايد و كلام اسلامي و نقد مكاتب و ديدگاه‌هاي معارض در حوزۀ زيرساخت‌هاي انديشة ديني از دیگر بخشهای این پژوهشکده است.

یکی از عناوین این سایت «چشم‌انداز بيست ساله» است که در آن به افق آینده نگرانه این نهاد دینی توجه داده شده است.

از جمله عناوین و سرفصلها و رئوس اهداف و برنامه های این چشم اندازه بیست ساله برای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی که در سایت دیده می شود.

در بخش «موسسات وابسته» این سایت می توان به مجموعه های زیر پوشش این پژوهشگاه رسید که در آن به معرفی و بازگویی وظایف و سوابق این نهادها اشاره شده است. که از آن جمله اند:

*كانون انديشه جوان

کانون اندیشه جوان موسسه‌اي فرهنگی هنری وابسته به پژوهشگاه است که ماموریت تبیین، تبلیغ و ترویج گفتمان انقلاب اسلامی را برای جوانان 16 تا 28 سال برعهده دارد.

ضرورت پرداخت علمي ـ كاربردي به مباحث فكري و بايستگي تبيين زيرساختهاي انديشه ديني و نظامات اجتماعي اسلام براي آينده‌سازان كشور، و نيز لزوم آسيب‌شناسي در حوزه فرهنگ و باورداشت‌هاي ديني و پاسخگويي به شبهات مطرح به منظور صيانت از هويت فرهنگي و سلامت عقيدتي نسل جوان، از دلایل تأسيس کانون در سال 1377 بوده است. اهم فعاليت‌هاي كانون در قالب‌هاي زير سامان مي‌يابد:

*کتاب

حضور موثر در فضاي مجازي، يکي از اولويت‌هاي راهبردي برنامه‌هاي کانون انديشه جوان است. راه‌اندازي پايگاههاي مختلف اينترنتي، در این راستا صورت گرفته است. اين پايگاه‌ها عبارتند از:

• کانون انديشه جوان (Canoon.org): اين پايگاه، پايگاه رسمي کانون است و باعهده‌داري وظايف يک روابط عمومي ديجيتال، بازتابنده رسمي فعاليت‌هاي کانون در فضاي مجازي محسوب مي‌شوند.

• باشگاه انديشه (Bashgah.net): اين پايگاه در سال 1387، از سوي اولين جشنواره رسانه‌هاي ديجيتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان نخستين پايگاه اينترنتي فارسي‌زبان برتر در حوزه انديشه معرفي شد و هم‌اکنون با يک ميليون بازديد ماهانه و نزديک به 30.000 مقاله، از مهمترين مروّجان گفتمان انقلاب اسلامي در فضاي مجازي محسوب مي‌شود.

• زمانه (Zamane.info): اين پايگاه وظيفه بازنشر محتواي ماهنامه زمانه را در فضاي مجازي برعهده دارد و مطالب کليه شماره‌هاي منتشرشده ماهنامه، در آن قابل دسترسي است. در پاييز سال 1389، نسخه جديد اين پايگاه با امکانات بيشتر رونمايي شد.

• پرسان (Porsan.ir): اين پايگاه در آبان سال 1389، با هدف «پاسخگويي به پرسش‌ها و شبهات انديشه‌اي» در قالب انجمن‌هاي گفتگو راه‌اندازي شد و تاکنون 325 پرسش و پاسخ در آن منتشر شده است.

• سير نما (SeyrNama.ir): اين پايگاه در پاييز سال 1389، با شعار «راهنماي سيرهاي مطالعاتي» رونمايي شد. اين پايگاه اينترنتي منحصر به ‌فرد با معرفي سيرهاي مطالعاتي در حوزه علوم انساني و ادبيات به چهار سطح از مخاطبان، يکي از آرزوهاي ديرينه مشتاقان حوزه کتاب را محقق کرده است. در سير نما افزون بر سير مطالعاتي پيشنهادي کانون انديشه جوان، سيرهاي مطالعاتي ديگر نهادها، سازمان‌ها و چهره‌هاي معتبر در اختيار مخاطب قرار گرفته است.

*پيامک

از خرداد 1389، سامانه اطلاع‌رساني کانون انديشه جوان در قالب پيامک به راه افتاد. اين سامانه با شماره اختصاصي 200001377 براي نزديک به 3000 مشترک خود آخرين اخبار کانون را ارسال مي‌کند و از نظرات و پيشنهادها و انتقادات آنان بهره‌مند مي‌گردد.

*پست الکترونيک

از تابستان 1389، سامانه اطلاع‌رساني کانون انديشه جوان در قالب پست الکترونيک با نشاني info@kanoonandisheh.com راه‌اندازي شد. اين سامانه با ارسال متن و تصوير آخرين اخبار فعاليت‌هاي کانون به 4000 مشترک به خبرنامه روزانه کانون مبدل شده است.

*نرم‌افزار

*مشاوره علمي

هر ساله مشاوره های مختلفی به تشكل‌ها و گروه‌هاي دانشجويي، سخنراني‌ها، مناظرات، و ميزگردهاي متنوع و متعدد و فعاليت‌هايي از اين دست، با استفاده از استادان و انديشمندان در ساحت‌هاي گوناگون فكري در كانون، ارائه می شود.

*حلقه مطالعاتي

«حلقه‌های مطالعاتی» كانون اندیشه جوان، فرصتی برای جوانان، دانشجویان و طلاب است تا از طریق با هم‌خواندن، با هم‌انديشيدن و با هم‌دانستن به شكل هوشمندانه‌ای، دانایی خود را با توجه به خودآگاهی تاریخی خویش بیفزایند.

حلقه مطالعاتی به گروهی 5 تا 12 نفره گفته می‌شود كه با حضور یك مربی در هر هفته گرد هم می‌آیند.

در هر فصل آموزشی حداقل یك و حداكثر سه كتاب به شكل گروهی و هماهنگ مطالعه خواهد شد. ممكن است در برخی حلقه‌ها، جزوه‌ها یا مقالاتی نیز برای تكمیل سیر بحث مورد مطالعه قرار گیرد.

*کرسی‌هاي آزاداندیشی

کانون اندیشه جوان این توفیق را داشته است که یکی از پیشگامان گسترش کرسی‌های آزادانديشي در سطح دانشگاه‌ها باشد. برگزاري ميزگردهاي متعدد در حوزه‌هاي مختلف علوم انساني با حضور استادان، پژوهشگران و نخبگان دانشجو، در فضايي سالم اما آزادانديشانه حاصل اين تجربه کانون بوده است.

*همايش

برگزاري همايش‌هاي گوناگون، فرصتي براي بررسي فشرده موضوعات، جريانات و انديشه‌هاي چهره‌هاي جريان‌ساز بوده است.

*سخنراني

برگزاري نشست‌هاي سخنراني و ارايه ديدگاه‌هاي صاحب‌نظران، نیز در کانون انديشه جوان از جمله برنامه های معمول است

*مؤسسه آموزش عالي حوزوي انديشه

یکی از زیر مجموعه های پژوهش گاه، مؤسسه آموزش عالي حوزوي انديشه نهادی علمی است که در راستای فراهم آوردن زير ساختهاي توليد علوم انساني اسلامي و طراحی الگوي اسلامي ايراني پيشرفت به ویژه از طریق تربیت نیروی علمی متخصص متعهد و نظریه پرداز در چارچوب نقشه جامع علمی کشور بر اساس اساسنامه مصوب و نظامنامه حاضر، فعالیت می‌کند.

* موسسه پیوست نگاری فرهنگی

نظر به تاکید رهبری فرهمند انقلاب اسلامی در دیدار با اعضا شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 1386 مبنی بر لزوم مهندسی فرهنگی و تهیه پیوست فرهنگی برای طرح‌های اقتصادی، عمرانی و اجرایی کشور و لازم الاجرا بودن آن برای تمام دستگاه‌ها و با عنایت به این که اجرای صحیح و تسهیل کننده این رهنمود رهبری و سیاست ملی، مستلزم تولید مبانی نظری ، ادبیات علمی کافی و نیز شناخت میدانی از عرصه های تناسب طرح‌ها و فعالیت‌های اجرایی مختلف در بخش‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با تغییرات فرهنگی جامعه است، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در راستای فعالیت‌های خود در زمینه مهندسی فرهنگی، اقدام به تاسیس«موسسه پیوست نگاری فرهنگی » در سال 1389 نموده است تا از این رهگذر به صورت سازمان یافته، اندوخته‌های علمی خود و سایر صاحب نظران کشور را در اختیار مدیران اجرائی کشور قرار دهد.

* سازمان انتشارات پژوهشگاه

از ديگر موسسات تابعه پژوهشگاه است كه در راستاي اهداف كلان پژوهشگاه به فعاليت‌هاي انتشاراتي مي‌پردازد. «سازمان» متصدي آماده‌سازي، چاپ و توزيع آثار پژوهشگاه و موسسات وابسته مي‌باشد.

نمايشگاه و فروشگاه دائمي آثار پژوهشگاه، واقع در بزرگراه شهيد مدرس، جنب خروجي خيابان شهيد بهشتي، ميزبان علاقمندان مي‌باشد. همچنين امكان خريد اينترنتي آثار پژوهشگاه، در پايگاه سازمان انتشارات پژوهشگاه فراهم آمده است.

*موسسه فرهنگي انديشه معاصر (فام)

موسسه‌اي است وابسته به پژوهشگاه كه با هدف نشر آثار برگزيده مؤلفان و مترجمان حوزه‌هاي مرتبط با فعاليت پژوهشگاه تأسيس شده است.

چاپ و نشر ده‌ها كتاب، رساله، جزوه تحقيقي و پژوهشي و انتشار ماهنامه زمانه ، از جمله فعاليت‌هاي اين مؤسسه به‌شمار مي‌آيد.

عناوین نشریات این موسسه عبارتند از: فصلنامه اقتصاد اسلامی، فصلنامه قبسات، فصلنامه حقوق اسلامي، فصلنامه ذهن

فصلنامه کتاب نقد، مجله بين المللي حكمت، ماهنامه زمانه، ماهنامه حاشیه.

و نیز کتابهای این پژوهشگاه ذیل این سرفصلها به چاپ می رسند:

اخلاق، ادبیات اندیشه، ادب و هنر، اقتصاد، انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن، بینش و اندیشه، سیاست، عرفان، غرب شناسی، فقه و حقوق، فلسفه، فرهنگ پژوهی، قرآن پژوهی، کلام و دین پژوهی،مدیریتفمعرفت شناسی،منطق فهم دین،سلسله از چشم انداز امام علی(ع)، چلچراغ حکمت،سلسله کتاب پرسمان،سیر مطالعات اسلامی،مشق آزاد، کتاب کرسی.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha