به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام محمدکاظم طباطبایی امروز در اولین گردهمایی سراسری برگزیدگان دورههای آموزشی معارف مهدویت در مجتمع یاوران مهدی(عج) گفت: یکی از نکات مهم در پژوهشهای مهدویت آن است که روایات مهدوی بسیار زیاد است که روایات ناصحیح هم در آن بسیار است یکی از مشکلات ما این است که برخی از افراد بدون این که ضوابط حاکم بر روایات را ببیند هر روایتی که درحوزه مهدویت مشاهده مینمایند نقل میکنند.
وی افزود: مهدویت جزیی از مباحث امامت و جزیی از مباحث اعتقادی ماست که این مبحث از احکام فقهی هم بالاتر است پس اگر چیزی را در این حوزه بیان می کنیم باید از حجیت تام برخوردار باشد.
حجت الاسلام طباطبایی خاطرنشان کرد: اگر قرار است بحثی مطرح شود باید کاملا مستند و علمی باشدِ اگر وارد مباحث تخصصی شویم کار برای ما دشوارتر خواهد شد که در این حوزه نباید سخنی غیر علمی بیان کرد.
وی گفت: مبلغ و استاد مهدویت باید یک ذهن نقاد و پرسشگر داشته باشد چون در آینده مورد پرسش واقع میشودِ نباید به هر شبههای که علمی نیست پاسخ دهیم، زیرا آسیب زا است.
نویسنده و پژوهشگر مهدویت بیان کرد: برای انجام هر کاری به خصوص در حوزه پژوهش و تدریس مباحث مهدویت باید در ابتدا به یک سری مهارتهای خاص و تجربه دست یافت.
وی گفت: در مواجهه با یک روایت باید یک پرونده علمی از روایات مشابه این روایت و مباحث تحلیلی در این خصوص را جمع کرد .
حجت الاسلام طباطبایی با اشاره به اهمیت نقد آرای پیشینیان نسبت به موضوعات مورد تحقیق گفت: از زمان مرحوم شیخ مفید تا امروز علایم ظهور 5برابر شده است که باید عنوان کرد که این علایم از کجا آمده است؟ از جمله آنها بحث دجال است که به عنوان یک مبحث مهدوی عنوان شده است در حالی که در روایات اسلامی ما دجال یک مبحث مرتبط به آخرالزمانی است.
وی افزود: گزارشهای متعارض نیز در این حوزه باید دنبال شود، که نباید در این رابطه سلیقه شخصی را ملاک عمل قرارداد؛ یعنی باید به روابط حقیقی نظر داشت.
حجت الاسلام طباطبایی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در خصوص حوادث پس از ظهور باید از متد علمی استفاده کنیم، اینکه افراد باید تکامل اختیاری داشته باشند؛ زیرا اگر خدا اراده می کرد انسانها همگی فرشته گونه باشند که این اصل، اصل حاکم است.
وی گفت:پس از این جمع بندی باید یک پرونده علمی با جمع آوری بهترین آرا و نظرات ایجاد میشود و این نتایج جدید درا ختیار دیگران قرار میگیرد.
این کارشناس تاریخ اسلام بیان کرد: انتظار یعنی اینکه ما صلاحیت شاگردی امام زمان(عج) باشیم و این شایستگی زمانی به دست میاید که عبد خداوند متعال باشیم و اگر عبد باشیم انتظار را نیز در خود داشتهایم.
وی گفت: در مباحث مهدوی باید مباحث اعتقادی را از مباحث تاریخی و مباحث تاریخی را از عرفها و سنتها رها کنیم ولی مباحثی که مستند نیست ولی به شکل عرف درآمده است را از مطالب کهن جدا کنیم ولی شیوه عرضه به مخاطب هم نیازمند هنرمندی است.
پژوهشگر دانشنامه امام مهدی(عج) یادآورشد: از جمله ویژگیهای یک جامعه فعال و شاداب میتوان به وجود شبهات و سوالات اشاره کرد و فعالان علمی حوزه مهدویت باید شبهات و ادعاهای مهدوی را رصد و جمع آوری کنند تا مشخص شود که در حال حاضر در هر مطقه چه شبهاتی وجود دارد.
وی گفت: یکی از شبهات مهم و جدید وهابیت در خصوص طول عمر امام زمان(عج) است که پاسخهای بسیاری مطرح شده است که شیعه دلیل نقلی بر آن دارد که امری خارقالعاده استِ که این پاسخها نباید در مورد شرق شناسان مطرح شود.
حجت الاسلام طباطبایی بر لزوم جداسازی مباحث تاریخی و اعتقادی تاکید کرد و بیان کرد: مباحث اعتقادی از مباحث تاریخی جداست از جمله آنکه در روایات ما آمده است که مادر امام زمان(عج) دختر ملکه روم بوده است ولی برخی اشکالاتی درحوزه قراین تاریخی و سندی مطرح شده است که جوابهایی به آن داده شده است.
وی گفت: خرافه گرایی یکی از مهمترین آسیب حوزه مهدویت است که باید این مباحث را از بحثهای علمی کاملا جدا کرد.