خبرگزاری حوزه/ نهمین شماره از نشریه مرزبان نامه که با رصد آخرین تحولات ادیان و مذاهب منتشر می شود با عنوان اصلی نقد و بررسی مبانی و جریانات تکفیری، با مطالب متنوع و مختلفی در این حوزه منتشر شده است.
در این شماره از مرزبان نامه، مطالبی همچون نگرانی های ابراز شده از سوی مقام معظم رهبری پیرامون خطر تکفیر، مفهوم شناسی سلفی گری تکفیری، خاستگاه، پیشینه و سیر تطور سلفی گری تکفیری، مبانی فکری گفتمان تکفیر، صورت بندی طیف ها و جریانات سلفی معاصر، مروری بر برخی فتاوای تکفیری از آغاز تا کنون به چاپ رسیده است.
همچنین در این نشریه نگاهی به جنایات وهابیت در طول تاریخ، تفکر تکفیر در ترازوی نقد، شیعیان افراطی و تکفیری، ابزار جدید فتنه و مصاحبه با حجت الاسلام و المسلمین طبسی به چاپ رسیده است.
در بخشی از فصل واکاوی نگرانی های ابراز شده از سوی مقام معظم رهبری پیرامون خطر تکفیر می خوانیم:
" امروز یک عدهاى در بخشهاى مختلف دنیاى اسلام بهنام گروههاى تکفیرى و وهابى و سَلَفى، علیه ایران، علیه شیعه، علیه تشیع، دارند تلاش میکنند، کارهاى بدى میکنند، کارهاى زشتى میکنند؛ اما اینها دشمنهاى اصلى نیستند؛ این را همه بدانند. دشمنى میکنند، حماقت میکنند اما دشمن اصلى، آن کسى است که اینها را تحریک میکند، آن کسى است که پول در اختیارشان میگذارد، آن کسى است که وقتى انگیزهى آنها اندکى ضعیف شد، با وسایل گوناگون آنها را انگیزهدار میکند؛ دشمن اصلى، آن کسى است که تخم شکاف و اختلاف را بین آن گروه نادان و جاهل، و ملت مظلوم ایران مىافشاند؛ اینها آن دست پنهانِ سرویسهاى امنیتى و اطلاعاتى است.
لذا ما مکرر گفتهایم این گروههاى بىعقلى را که به نام سَلَفىگرى، به نام تکفیر، به نام اسلام با نظام جمهورى اسلامى مقابله میکنند، دشمن اصلى نمیدانیم؛ ما شما را فریبخورده میدانیم؛ به اینها گفتهایم: لَئِن بَسَطتَ اِلَىَّ یَدَکَ لِتَقتُلَنى ما اَنا بِباسِطٍ یَدِىَ اِلَیکَ لِاَقتُلَکَ اِنّى اَخافُ اللهَ رَبَّ العَلَمین؛ تو اگر خطا میکنى، اشتباه میکنى، کمر به قتل برادر مسلمان خودت میبندى، ما تو [آدمِ] نادان و جاهل را کسى نمیدانیم که بایستى کمر به قتل او ببندیم؛
البته از خودمان دفاع میکنیم، هر کسى به ما حمله بکند، با مشت محکم ما مواجه خواهد شد، این طبیعى است؛ اما معتقدیم اینها دشمنان اصلى نیستند، فریبخورده هستند.
دشمن اصلى آن دشمن پشت پرده است، آن دست نهچندان پنهانى است که از آستین سرویسهاى امنیتى بیرون مىآید و گریبان مسلمانان را میگیرد و آنها را به جان هم مىاندازد.
در یکی دیگر از مقالات این شماره با عنوان، سلفی گری؛ مفهوم شناسی و جایگاه یابی در میان مذاهب اهل سنت، ضمن توجه به مفهوم سلف و ارائه تعریفی از آن، رابطه نحله ها و مذاهب اهل سنت با تفکرات سلفی را بررسی نموده است.
در مقاله دیگری با عنوان خاستگاه، پیشینه و سیر تطور تفکر سلفی گری تکفیری به تبیین و تحلل این موضوع از منظر پژوهشی پرداخته و یادآور می شود که پیشینه تکفیر به صدر اسلام باز می گردد.
در این مقاله ضمن اشاره به این نکته که برخی از حوادث مهم تاریخ اسلام به سبب تکفیر روی داده و همچنان که برخی رخداداهای سیاسی و اجتماعی، زمینه تکفیر را فراهم آورده است به مجموعه ای از رویدادهای زمینه ساز تولید جریانات تکفری در صدر اسلام پرداخته و حوادث مهمی را نیز که زاییده تفکر و منش و اعمال جریانات تکفیری است مورد تأمل و ارزیابی قرار می دهد.
در مطلب دیگری با عنوان مبانی فکری گفتمان تکفیر، به موضع تکفیر به مثابه یک نظریه توجه شده و یادآوری گشته در تاریخ اسلام، فتنه تکفیر به هماره اباحه خون و مال و ناموس، با خوارج آغاز می شود.
در ادامه این نوشتار ضمن اشاره ای تاریخی به سیر تطور جریانات تکفیری به جهت ماهیت نظری و رفتارها و سیره عملی، زمینه های فکری این جریان در منظومه ای از انرافات فکری و رویکردهای تعصبی که فارغ از عقل و الندیشه و تدبیر و اعتدال است مورد توجه و تبیین قرار می گیرد.
یکی دیگر از نوشتارهای این شماره از مرزبان نامه مصاحبه ای است با استاد طبسی پیرامون خطر وهابیت تکفیری برای جهان اسلام که در آن از نگاهی تاریخی- تحلیلی و نیز بررسی های فکری و رویکردهای عملی این جریانات انحرافی و خطرناک، به بررسی ماهیت آنها پرداخته شده و ابعاد مختلف مضرات و جراحتهایی که از ناحیه این گروههای منحرف بر پیکره اسلام وارد شده است پرداخته اند.
اما یکی دیگر از مطالب خواندنی جالب توجه این نشریه، مطلبی است با عنوان صورت بندی طیف ها و جریانات سلفی معاصر که در آن به زمینه های پیدایش و تثبیت اندیشه های سلفی پرداخته شده است.
همچنین موضوع جریان شناسی سلفی گری در دوران معاصر نیر در ادامه این متن مورد توجه واقع شده است.
تفکر تکفیر در ترازوی نقد، و اگرایی و تعارض متقابل وهابیت و اهل سنت بازخوانی تحولات سیاسی، عربستان مروج تکفیر و شیعههراسی، معرفی کتاب سلفیگری، و وهابیت عربستان سعودی مهمترین حامی تکفیر از عناوین و تعاملات درج شده در نهمین شماره مرزباننامه است.
نشریه مرزبان نامه کاری است از معاونت فرهنگی- تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم.
علاقمندان می توانند جهت ارتباط و دریافت این نشریه با شماره تلفن 02537747598 تماس حاصل نمایند.