به گزارش خبرگزاری«حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین ولیالله نقی پورفر با اشاره به این که یکی از راه های شناخت اهل بیت(ع)، قرآن کریم است، اظهار داشت: سوره حمد، یکی از سوره هایی است که در آن به موضوع ولایت اشاره شده و با تأمل در آن می توان به نکات خوبی دست پیدا کرد.
وی با بیان این مطلب که سوره حمد در منطق دینی، خلاصه قرآن کریم است ابراز داشت: خداوند متعال در آیه 87 سوره حجر به منزلت سوره حمد اشاره داشته و فرموده است: «وَلَقَدْ آتَيْنَاكَ سَبْعاً مِّنَ الْمَثَانِي وَالْقُرْآنَ الْعَظِيمَ/ و به راستى، به تو سبع المثانى [سوره فاتحه] و قرآن بزرگ را عطا كرديم» که منظور از سبع مثانی در این آیه به اتفاق فریقین، سوره حمد است که به این عنوان مشهور است.
این محقق حوزوی ادامه داد: خطوط اساسی تمام دین همچون اصول عقائد، اخلاق و احکام در سوره حمد فشرده شده و به اجمال در آن آمده است.
*سوره حمد، خلاصه قرآن است
این محقق و پژوهشگر یادآور شد: سوره حمد خلاصه قرآن و خلاصه سوره حمد، «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ/ به نام خداوند رحمتگر مهربان» می باشد که به عبارت دیگر این آیه خلاصه دین خداست و اگر بخواهیم تمام دین خدا را در یک آیه فشرده کنیم، همین بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ خواهد شد.
این کارشناس حوزوی خاطرنشان ساخت: "باء" در بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم، باء توصل است؛ به این معنا که متوصل شویم به اسماء الله و با اصالت از اسماء الله حرکت، نشست، برخاست داشته و راه خدا را در پیش بگیریم.
حجت الاسلام والمسلمین نقی پورفر به تفسیر کلمه الرَّحْمَنِ پرداخت و گفت: خداوند متعال رحمان است؛ چون دین را نازل کرده و سند رحمانیت پروردگار، آیه دوم از سوره الرحمن: «عَلَّمَ الْقُرْآنَ/ قرآن را ياد داد» می باشد.
وی درباره کلمه الرَّحِيمِ بیان داشت: این کلمه خبر از آخرت می دهد؛ چراکه الرَّحِيمِ صفت ثابته ذات مقدس نسبت به کسانی که از رحمت محسوس خداوند متعال برخوردار هستند، می باشد و چون ذات خدا ابدی است و آخر دنیا، مرگ است و از آن طرف کسانی نیز وجود دارند که از رحمت خداوند تا ابد برخوردار می شوند، مشخص می شود که برخورداری از رحمت پروردگار تا ابد وجود دارد؛ پس آخرتی نیز هست.
*سوره حمد، ابزار ادب دینی نسبت به شئونات الهی است
این استاد حوزه با اشاره به این که سوره حمد، ابزار ادب دینی نسبت به شئونات الهی است، تصریح کرد: بنده ابتداءً معرفت خود را در پیشگاه خدای متعال ابراز می کند و با تصحیح معرفت، مُشرف به حضور می شود که به عبارت دیگر در مرحله اول به شکل غیابی خداوند متعال را توصیف نموده و شئونات الهی را اظهار می کند که این نکته را می توان از الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ تا مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ متوجه شد و ما در این سیاق، خدای متعال را به غیاب توصیف می کنیم و وقتی این ادب و معرفت ابراز و مهر تأیید الهی بر روی آن قرار می گیرد، به عبد صالح اجازه ورود به محضر الهی داده می شود و لیاقت پیدا می کند که پروردگار عالمیان را مورد خطاب قرار دهد که با آیه «إِيَّاكَ نَعْبُدُ و إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ/ [بار الها] تنها تو را مىپرستيم و تنها از تو يارى مىجوييم» مُشرف به حضور می شود و باید گفت که در این آیه، بیان جمعی است و فردی نمی باشد.
این محقق و پژوهشگر در پاسخ به این سوال که این جمعیت چه کسانی هستند که ما به نیابت از آنان مشرف می شویم؟، اظهار داشت: آیه 92 سوره انبیاء: «إنَّ هَذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاعْبُدُونِ/ اين است امت شما كه امتى يگانه است، و منم پروردگار شما، پس مرا بپرستيد»، یکی از آیات مفسره «إِيَّاكَ نَعْبُدُ و إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ» است که مستقیما نظارت بر این آیه داشته و آن را تفسیر می کند؛ پس برای ما ضرورت دارد که خود را در زمره امت واحده دیده و خداوند متعال را در قالب این امت واحده عبادت کنیم.
این کارشناس حوزوی ادامه داد: آیه 52 سوره مؤمنون، «وَ إِنَّ هَـذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّکُمْ فَاتَّقُونِ/ و در حقیقت ، این امت شماست که امتی یگانه است ، و من پروردگار شمایم پس ، از من پروا دارید»آیه دیگری از قرآن کریم است که إِيَّاكَ نَعْبُدُ و إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ را تفسیر می کند و باید گفت که تقوا حاصل عبادت است و عبادتی در صراط مستقیم قرار می گیرد که نتیجه آن تقوا باشد.
حجت الاسلام والمسلمین نقی پورفر با بیان این مطلب که تقوا لباسی معنوی است، ابراز داشت: خاصیت این لباس این است که فکر، روح و عقل را در امنیت قرار داده و اجازه ورود وسائس شیطان را نمی دهد و یک مرکز هشداری نیز ایجاد می کند.
وی با اشاره به اینکه تقوا قوی تر از فکر و عقل انسان عمل می کند، خاطرنشان ساخت: این آیات به ما متذکر می شود که عبادتی مقبول خداوند متعال است که در زمره امت واحده شکل بگیرد؛ پس امت واحده ممکن نیست واحده شود؛ مگر این که امام داشته باشد و وحدت امت بدون امام به هیچ عنوان شکل نخواهد گرفت.
*تکلیف شناسایی امام برای جامعه بر دوش چه کسی است؟
حجت الاسلام والمسلمین نقی پورفر در پاسخ به این سوال که این امام واحد کیست و ما در زیر بیرق چه کسی باید قرار بگیریم؟ تصریح کرد: از یک طرف تمام امت مسلمان این تکلیف شرعی بر دوششان است که امام واحد داشته باشند و از طرف دیگر مسلمانان گروه و قبائلی داشته و در مناطق گوناگونی زندگی می کنند و اگر قرار باشد تشخیص این امام واحد به اختیار مردم باشد، هرج و مرج به وجود آمده و به هیچ عنوان ممکن نیست که به سادگی شناسایی شود و همه به یک امام رضایت دهند و ممکن است سال ها طول بکشد که یک امام واحد مشخص شود و مشکلی که به وجود می آید، این است که تکلیف نمازها و اعمال دینی ما در این مدت چه می شود و بر چه امامی باید اقتدا کرد؟
این محقق و پژوهشگر ادامه داد: از این سخنان و مشکلاتی که به وجود می آید، مشخص می شود که اختیار تشخیص امام با مردم نیست و این وجود مقدس را خداوند متعال مشخص خواهد کرد و چون پروردگار معین کرده، باید به او ایمان آورده و از او تبعیت کنیم.
این کارشناس حوزوی گفت: در روایتی از رسول اعظم(ص) آمده است: «من مات و لم يعرف إمام زمانه مات ميتة جاهلية/ هر كس بميرد و امام زمانش را نشناسد به مرگ جاهليت مرده است».
حجت الاسلام والمسلمین نقی پورفر همچنین با اشاره به آیه 159 سوره انعام اظهار داشت: در این آیه آمده است: «إِنَّ الَّذينَ فَرَّقُوا دينَهُمْ وَ كانُوا شِيَعاً لَسْتَ مِنْهُمْ في شَيْءٍ إِنَّما أَمْرُهُمْ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ يُنَبِّئُهُمْ بِما كانُوا يَفْعَلُونَ/ كسانى كه دین خود را پراكنده ساختند، و به دستههاى گوناگون(و مذاهب مختلف) تقسيم شدند، تو هيچ گونه رابطهاى با آنها ندارى! سر و كار آنها تنها با خداست؛ سپس خدا آنها را از آنچه انجام مىدادند، با خبر مىكند».
وی افزود: خداوند متعال در سوره روم نیز فرموده است که ادای تکلیف دینی با این نگرش فردگرایی، عبادت مشرکان است و توحید نمی باشد.
این محقق حوزوی تأکید کرد: همه مسلمین باید یک امام واحد داشته باشند و الا مشرک هستند و با حالت شرک از دنیا می رود و این نکته قابل توجه است که در هر زمان یک امام زمان واحد وجود دارد و باید آن امام را شناخت.
*جامعه در غیبت کبری به چه کسی باید رجوع کند؟
این پژوهشگر خاطرنشان ساخت: در زمان ما که مسئله غیبت کبری پیش آمده، نمی توان معطل ماند و جامعه بدون امام باشد؛ چراکه تکالیف اجتماعی در جامعه وجود دارد و دشمنان نیز در مقابل ما صف کشیده اند و در مواقع بسیاری، نیاز به یک امام داریم که وحدت را در جامعه پیاده نماید و این موضوع فقط اختصاص به ایران ندارد؛ بلکه همه مسلمانان باید یک رهبر واحد داشته باشند که در زمان ما همان بحث ولایت فقیه مطرح می شود.
این کارشناس حوزوی تصریح کرد: نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که همه مسلمین باید زیر پرچم قرآن و امام زمان قرار بگیرندو قرآن و عترت ابدی و میراث نبی مکرم اسلام(ص) بوده و از هم جداشدنی نیست و ملازم همدیگر می باشند.
حجت الاسلام والمسلمین نقی پورفر یادآور شد: اگر کسی فقط یکی را گرفته و دیگری را رها کند، گمراه است؛ چراکه پرچم دین، قرآن و عترت است.
وی ادامه داد: همچنین باید گفت که نمازی قبول است که به ولایت معصوم(ع) معرفت و ایمان داشته باشد و خود را در مسیر فرامین امام قرار دهد و این عبادت به شرطی که در مسیر انسجام حرکت کند، مرضی خدای متعال می باشد.
*اهمیت ولایت از زبان امام محمد باقر(ع)
این استاد حوزه با اشاره به موضوع ولایت، اظهار داشت: امام محمد باقر«ع» میفرماید: «بُنی الإسلام علی خمس، علی الصّلاة و الزّکاة و الصّوم و الحجّ و الولایة، و لم یناد بشیء کما نودی بالولایة/ اسلام بر پنج چیز بنا شده است: نماز و زکات و روزه و حج و ولایت، و هیچ یک آنها آن گونه که ولایت مطرح شده است مطرح نگشته است».
این محقق و پژوهشگر به آیه 179 سوره آل عمران اشاره کرد و گفت: در این آیه آمده است: «مَّا كَانَ اللّهُ لِيَذَرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى مَآ أَنتُمْ عَلَيْهِ حَتَّىَ يَمِيزَ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ مَا كَانَ اللّهُ لِيُطْلِعَكُمْ عَلَى الْغَيْبِ وَلَكِنَّ اللّهَ يَجْتَبِي مِن رُّسُلِهِ مَن يَشَاء فَآمِنُواْ بِاللّهِ وَرُسُلِهِ وَإِن تُؤْمِنُواْ وَتَتَّقُواْ فَلَكُمْ أَجْرٌ عَظِيمٌ/ خدا بر آن نيست كه مؤمنان را به اين [حالى] كه شما بر آن هستيد، واگذارد، تا آنكه پليد را از پاك جدا كند و خدا بر آن نيست كه شما را از غيب آگاه گرداند، ولى خدا از ميان فرستادگانش هر كه را بخواهد برمىگزيند؛ پس، به خدا و پيامبرانش ايمان بياوريد و اگر بگرويد و پرهيزگارى كنيد، براى شما پاداشى بزرگ خواهد بود.
این کارشناس حوزوی ابراز داشت: با توجه به جمله: «حَتَّىَ يَمِيزَ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ» مشخص می شود که ولایت، محک تشخیص ایمان و نفاق در جامعه پیامبر(ص) بوده و حضرت حق، مؤمن را از منافق جدا می کند و آنها را به حال خود وا نمی گذارد و با موضوع ولایت، این تشخیص محقق می شود.
*روایتی که دلالت بر نفاق داعشی ها دارد
حجت الاسلام والمسلمین نقی پورفر با اشاره به روایتی از رسول اعظم(ص)، خاطرنشان ساخت: حضرت در این روایت فرموده است: «یا علیّ لا یُحِبّکَ الاّ مُؤمنٌ و لا یُبغِضُکَ الاّ مُنافِقٌ/ ای علی، تو را دوست ندارد جز مؤمن، و تو را دشمن ندارد جز منافق.»
وی با بیان این مطلب که ملاک، ولایت حضرت امیر(ع) است، تصریح کرد: این روایت در منابع اهل سنت نیز آمده و بوسیله آن متوجه می شویم که تکفیری ها و داعشی ها منافق می باشند.