جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
کاظم قاضی زاده

حوزه/ استاد حوزه گفت: امام(ره) غیر از اینکه احکام حقیقی و اعتباری را جدا کردند به مساله اصول و مسایل عرفی هم توجه خاص داشتند بنابراین می توان گفت که امام(ره) هم عرف گرا و هم عرف نگر هستند.

به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجتالاسلام والمسلمین کاظم قاضی زاده شنبه شب در نشست علمی نوآوری های اصولی امام(ره) در موسسه فهیم گفت: یکی از مهمترین بحث های امام راحل در زمینه علم اصول نوآوری ایشان در بحث حقیقیات و اعتباریات بود.

وی افزود:اصول قواعد فقه است و فقه یعنی اعتباریات؛ پس در اصول نباید قواعد حقیقیات رادرنظر بگیریم؛ خلط بین اعتباریات و حقیقیات از مسایلی است که امام راحل به آن پرداختند در حالی که بسیاری از اصولیون پیش از ایشان این اشتباه را داشتند که این روش را رعایت نکرده و به مشکلاتی نیز برخوردند.

این استاد حوزه گفت: امام(ره) جدا از اینکه احکام حقیقی و اعتباری را جدا کردند بلکه به مساله اصول و مسائل عرفی هم توجهی خاص داشتند ، بنابراین می توان گفت که امام هم عرف گرا و هم عرف نگر هستند.

حجتالاسلام والمسلمین قاضی زاده اظهارکرد: امام(ره) در کشاکش بحث اصالت و یا عدم اصالت خبرواحد بیان می کنند که عالمان باید چشم هایشان را از این مسایل پاک کرده و ببیند که آیا مردم به اصالت الصحه و قول ید در زندگی خود بدون اینکه این حساب و کتاب های علمی را داشته باشند، عمل می کنند؛ یا نه وقتی اینگونه شد؛ امام می گویند شارع خود یکی از عقلا است؛ در واقع این اصل بحث امام(ره) در مورد سیره عقلا است که اگر کسی بگوید حجیت خبر واحد درست است، باید دانست که اطلاق خبر واحد نیز همه جا را در بر می گیرد حتی از جهتی هم خبر واحد را محدود می کند.

وی افزود: خبر واحد در فقه حجت است ، امام(ره) چون مساله را روی سیره عقلا بردند و گفتند که حد و حدود خبر واحد به حدی بر است که عقلا با آن خبر واحد برخورد می کنند، مثلا اگر عقلا در حوزه مسایل عملی به آن عمل می کنند خبر واحد همان حوزه را در بر می گیرد؛ از آن طرف اگر چه عقلا  خبر واحد را بپذیرند این پذیرش حوزه علوم غریبه را در بر نمی گیرد.

وی افزود: مثلا اگر کسی خبر داد فلانی و فلانی گفته است که در مجلسی امام زمان(عج) به من گفت که فلان اتفاق رقم می خورد و یا تو فلان کار را بکن! این مساله برای عقلا حجت نیست؛ امام راحل در این بحث مهم بیان می کنند که اگر کسی در زمان غیبت گفت از امام زمان خبر آوردم به حرف به او اعتنا نمی شود و دلیل نمی شود که بحث مطروحه از سوی او حجت است.

حجتالاسلام والمسلمین قاضی زاده بیان کرد: این بحث حضرت امام بسیار کاربردی است زیرا اگر چنین مساله ای رعایت نشود، جامعه ما پر می شود از حرف های عجیب و غریبی که ممکن است مسیر جامعه را دگرگون کند؛ البته اگر کسی اطمینان پیدا می کند یک بحث است ولی سیر نقل آن و تصمیم گیری بر روی آن مساله درست نیست.

وی گفت: امام راحل چون مبنایشان عرف گرایی است در حوزه امارات و حجیت خبر واحد یا اصالت الصحه، آنها را عرفی قلمداد می کنند و بیان می دارند که مثلا نگویید فلان روایت اطلاق دارد، زیرا اطلاق محدود به محدوده سیره عقلا است که البته مرحوم صدر این را بسیار زیبا تبیین کرده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha