جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
کل یوم عاشورا

حوزه/ شیعه انقلابی دارای دو بعد است، بعد درونی و بعد اجتماعی. پس از انقلاب درونی باید به انقلاب جهانی فکر کنیم چون که انقلاب امام زمان(عج) انقلاب جهانی است

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا محمدی، درگفتگو با خبرنگار خبرگزاری«حوزه» در تهران، با بیان این که هدف و انگیزه مردم ایران از قیام علیه حکومت طاغوت همان انگیزه و هدف امام حسین(ع) از قیام عاشورا بود، به تبیین تاثیرگذاری فرهنگ حسینی در جامعه ایرانی پرداخت که حاصل آن در ادامه می آید.

* همان طور که می دانید استکبارستیزی در اندیشه‌ امام خمینی(ره) مصداق راهبرد «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» بود. با توجه به این مطلب درباره تأثیرگذاری و نقش نهضت استکبارستیز سیدالشهدا(ع) در پیروزی انقلاب اسلامی توضیح دهید.

هدف و انگیزه مردم ایران از انقلاب اسلامی، نابودی ستم، استبداد و استکبار جهانی و برپایی حکومت عدل الهی و اجرای احکام اسلام به عنوان معروف و جلوگیری از وابستگی به اجانب و بیگانگان به عنوان منکر بود. این ها همان انگیزه و هدف امام حسین(ع) از قیام عاشورا بود. همان گونه که یزید بن معاویه فسق و فجور علنی داشت، خاندان پهلوی نیز همانطور عمل می کردند. امام خمینی(ره) درباره تاثیر عاشورا بر اهداف و انگیزه های پیدایش انقلاب اسلامی می فرمایند «­حضرت سید الشهداء(ع) به همه آموخت که در مقابل ظلم و ستم در حکومت جائر چه باید کرد».

* فرهنگ شهادت‌طلبی، که نمونه‌ی بارز آن در انقلاب و جنگ تحمیلی دیده شد، از مؤلفه‌هایی است که کاملاً ریشه در عاشورا دارد. نظر شما درباره تأثیرات واقعه‌ عاشورا بر هویت فرهنگی ایرانیان چیست؟

اگر انقلاب اسلامی بخواهد تداوم یابد، روحیه شهادت طلبی، آزادگی و شرف، عزت نفس و مبارزه با ستم باید در عرصه های مختلف سیاست خارجی و داخلی حاکم باشد. امام خمینی(ره) می فرمایند «­این محرم را زنده نگه دارید، ما هرچه داریم از محرم است». جالب است که در هر وصیت نامه شهید دفاع مقدس متوسط چهار بار نام مبارک امام حسین(ع)، کربلا، حضرت زینب(س)، حضرت عباس(ع) و عاشورا آمده است. و این نشان دهنده تاثیرات عمیق فرهنگ عاشورا بر هویت فرهنگی جوانان ایرانی می باشد و این اثرگزاری در دفاع مقدس به خوبی نمایان شد.

* لطفا ضمن تشریح علل حضور زنان در این قیام بزرگ، نقش حضرت زینب(س) در قیام عاشورا کنید و این که حضرت چگونه واقعه عاشورا را در تاریخ ماندگار کرد را تبیین کنید؟

امام حسین(ع) با علم و آگاهی به این مطلب که اهل بیت مطهرش اسیر خواهند شد، ولی برای این که در همان مسیر اسارت، عده ای از مردم به عنوان نماینده اسلام و مسلمان واقعی آنان را ببینند و به اسلام روی بیاورند و اگر از اسلام فاصله گرفته اند، شیوه و روش اهل بیت امام حسین(ع) را در پیش بگیرند، این یکی از عواملی بود که امام حسین(ع) اهل بیت خویش را همراه خود به کربلا بردند.

نقش حضرت زینب(س) در قیام عاشورا به طور خلاصه این بود که آن حضرت (س) می دید چگونه لشگر عمر بن سعد، فرزندان و ذریه رسول خدا(ص) را به شهادت می رسانند و سر از بدنشان جدا می سازند، او در مقابل این مصیبت ها خویشتنداری کرده و سرپرستی خاندان اهل بیت(ع) را بر عهده گرفت و در یک جمله آرام جان بازماندگان اهل بیت امام حسین(ع) بودند. حضرت زینب(س) با ایراد خطبه ای در روز اربعین حجاب از چهره ننگین ابن زیاد و یزید و یزیدیان برداشت به طوری که امروزه بعد از گذشت سالیان طولانی شاهد رسوایی یزیدیان هستیم.

* با توجه به این که از امام حسين(ع) نه تنها در مورد بشارت به ظهور، بلکه رواياتي در مورد علائم ظهور هم آمده است. به نظر شما آيا مي توان بين مباحث عاشورا و مباحث مهدويت ارتباطي برقرار کرد؟

علت و انگیزه اصلی قیام امام حسین(ع) پاسداری از آیین اسلام و ترویج و گسترش آن در جامعه و تبیین در ترویج معارف آن برای مردم بود و با توجه به آیات مختلفی همچون سوره اسراء آیه 33 که می فرماید «­و آن که مظلوم کشته شده به سرپرستش قدرتی داده ایم چرا که او یاری شود».

امام باقر(ع) در مورد این آیه می فرمایند مراد آیه حسین بن علی(ع) است که مظلوم کشته شد و ما اولیای دم اوییم، و چون قائم ما قیام کند به خون خواهی حسین(ع) بر می آید. نتیجه این که قیام حضرت مهدی (عج) مکمل قیام امام حسین(ع) است و باید منتظر ظهور آن حضرت بود تا آثار درخشان این قیام ظاهر گردد.

* در روايات آمده است که امام زمان(عج) خوانخواه خون امام حسين(ع) است. آيا خونخواهي امام زمان(عج) به معني زنده کردن مردگان اهل باطل (رجعت) و انتقام گرفتن از آنهاست؟

بله! گروهی از منافقان و جباران سرسخت علاوه بر کیفر خاص خود در روز رستاخیز باید مجازات هایی در این جهان، نظیر آنچه بعضی از اقوام سرکش دیدند، ببینند. و این که خداوند در سوره انبیاء آیه 59 می فرماید «­حرام است بر اهل شهرهایی که بر اثر گناه نابودشان کردیم که بازگردند، آنها هرگز باز نمی گردند». نیز اشاره به همین مطلب دارد، چرا که بر عدم بازگشت در مورد کسانی می گوید که در این جهان به کیفر شدید خود رسیدند و از آن روشن می شود گروهی که چنین کیفرهایی را ندیدند باید بازگردند و مجازات شوند.

* وظيفه محبين و شيعيان اهل بيت(ع) در ماه محرم نسبت به امام زمان(عج) چيست؟

با مرور در مسئله عاشورا و یاران اباعبدلله(ع) به این نتیجه می رسیم که یاران امام حسین(ع) با انقلاب درونی که در خویش ایجاد کرده بودند تا آخرین لحظه زندگیشان پای وفاداری و بیعتشان ماندند. ما در ماه محرم باید از آنها درس بگیریم تا به انقلاب درونی خود برسیم نه این که با یک سری هیجانات و احساسات منقلب شویم و خیلی سریع و گذرا همان انسان قبل شویم و مثل گذشته رفتار کنیم.

بنابراین شیعه انقلابی دارای دو بعد است، بعد درونی و بعد اجتماعی. در بعد از انقلاب درونی باید به انقلاب جهانی فکر کنیم چون که  انقلاب امام زمان(عج) انقلاب جهانی است.

* با توجه به اینکه محرم و صفر بهترین فرصت برای گسترش فرهنگ اسلامی است. به نظر شما روحانیون و مبلغان چه نقشی در ترویج فرهنگ عاشورا در جامعه دارند؟ توضیح دهید.

داشتن معرفت حقیقی نسبت به جایگاه امام و مقام امام به عالم هستی موجب می شود تا انسان به آن انقلاب درونی برسد، روحانیون و مبلغان با حضور در سخنرانی ها و منبرها می توانند مردم را آشنا با حقایق عاشورا کنند. و این عدم شناخت و معرفت است که ما را تبدیل به فردی بی مسئولیت می کند و بی تفاوت از کنار انقلاب درونی و در نهایت انقلاب جهانی می گذریم. ولذا مسئول آگاهی دادن مردم به مسایل حقیقی اسلام و درک مطلب آن با روحانیون و مبلغان می باشد.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha