به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام محمودی از صاحبان مقاله برتر جشنواره حدیثی آیت الله العظمی بروجردی، گفت: محمد اسکافی از علما و محدثین قرن و سوم و چهارم کتابی با عنوان «المتحیص» با هدف پاسخ به شبهات کلامی مردم نوشت.
وی افزود: این کتاب از جمله کتبی بود که احادیث آن، دارای سند نبود و این سوال پیش می آمد که چنین کتبی چگونه قابل پذیرش است و به همین دلیل این مقاله در این زمینه نگاشته شد.
حجت الاسلام محمودی گفت: در این زمینه، اولین مساله ای که باید به آن می پرداختیم مساله شخصیت خود فرد است؛ به عنوان مثال این فرد دارای ویژگی های برجسته ای است که همگان از او یاد کرده اند.
وی بیان کرد: شهرت و هویت و نسخه ها و تعدد و طریق و سلسله اجازات و جایگاه علمی مستنسخ از دیگر ملاک هایی است که در افزایش یا کاهش اعتبار یک مقاله تاثیر گذار است.
این پژوهشگر حدیث شناس تصریح کرد: مطابقت روایات با عقل، همخوانی مباحث این کتاب با دین و مکتب و مذهب، مویدات متنی در کتب روایی، کم بودن آسیب های متنی نیزاز دیگر عوامل اعتبار سنجی است که در این کتاب همه این مباحث تست شد و این کتاب نمره قبولی گرفت و نشان داده شد که این کتاب از کتب معتبر روایی است.
وی افزود: این مقاله دو نتیجه است که اول اعتبار این اثر را مشخص کرد و دوم این که می توانیم با این الگو کتب روایی را اعتبار سنجی کنیم؛ در این زمینه نیز 140 ملاک تعیین ماهیت اعتبار سنجی وجود دارد که می توان از آن استفاده کرد.