به گزارش خبرگزاری «حوزه»، استاد محسن قرائتی در ادامه سلسله مباحث تفسیری خود با موضوع تفسیر قطره ای به بیان آموزه های آیه 211 سوره بقره پرداخته است.
* آيه
سَلْ بَنِى إِسْرَءِيلَ كَمْ ءَاتَيْنَهُمُ مِنْ ءَايَةٍ بَيِّنَةٍ وَمَنْ يُبَدِّلْ نِعْمَةَ اللَّهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَآءَتْهُ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
* ترجمه
از بنى اسرائیل بپرس: چه بسیار از دلایل روشن به آنها دادیم؟ و هركس نعمتِ (هدایت) خدا را پس از آنكه به سراغ او آمد، (كفران و) تبدیل كند (بداند كه) همانا خداوند سخت كیفر است.
* نکته ها
به گفته روایات، نزدیك ترین تاریخ به مسلمانان در پیش آمدن حوادثِ گوناگون، تاریخ بنى اسرائیل است. خداوند به آنان، رهبرى همچون موسى و معجزات و الطاف خویش را مرحمت فرمود و آنان را از اسارت فرعون نجات داد. براى اداره زندگى آنان، قوانین آسمانى فرستاد و به لحاظ مادّى نیز زندگى خوبى براى آنان تأمین كرد. امّا كفران و تبدیل نعمت ها از سوى آنان به حدّى رسید كه به جاى هارون، پیروى سامرى كردند و به جاى خداپرستى به گوساله پرستى روى آوردند تا آنكه خداوند كه دربارهى آنان «فضّلتكم على العالمین» [بقره، 47] فرموده بود، در اثر چنین رفتارهایى فرمود: «باؤوا بغضب» [بقره، 61]
از سنّتهاى ثابت الهى آن است كه هر قوم و ملّتى، اعمّ از مسلمانان و غیر مسلمان، اگر نعمتهاى الهى را تبدیل و تغییر دهند، دچار قهر الهى خواهند شد. چنانكه امروزه دنیاى پیشرفته به جاى بهرهگیرى مفید از تكنولوژى وصنعت، دنیا را به آتش و فساد كشانده است.
* پيام ها
1- بررسى تاریخ و عبرت هاى آن لازم است. «سل بنى اسرائیل»
2- نعمت ها، مسئولیّت آورند وكوتاهى در آن كیفرآور. «مَن یبدّل... شدید العقاب»