به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله محی الدین حائری شیرازی، شب گذشته در دیدار برگزار کنندگان و مجریان برگزاری همایش ملی "سبک زندگی اسلامی"، با بیان این که ما در استفاده از تجربه غرب در علم آموزی مشکلی نداریم، گفت: آنچه که نباید اتفاق بیفتد به کارگیری علوم غربی در کشور اسلامی ماست.
وی افزود: در جنگ سرنوشت ساز احد پیامبر مکرم اسلام(ص) به نیروهای خود تاکید موکد کردند در صورت پیروزی و پیشروی و یا شکست و عقب نشینی به هر قیمتی که هست باید تنگه احد حفظ شود که نشد و در آن مقطع حزب اسلام شکست خورد.
وی با تاکید بر جایگاه ظریف و کلیدی علوم انسانی در فلسفه وجودی جمهوری اسلامی ایران، بیان داشت: کرسی علوم انسانی در کشور ما به منزله تنگه احد در جنگ احد است.در جنگ سرنوشت ساز احد، پیامبر مکرم اسلام به نیروهای خود تاکید موکد کردند در صورت پیروزی و پیشروی و یا شکست و عقب نشینی به هر قیمتی که هست باید تنگه احد حفظ شود که نشد و حزب اسلام شکست خورد.
عضو خبرگان رهبری با بیان این که باید کرسی های علوم انسانی در کشور شکل گرفته و تداوم یابد، گفت: تنها در صورتی که بتوانیم کرسی های علوم انسانی را در دانشگاه ها اسلامی کنیم به رستگاری عظیم دست یافته و در سایه آن دیگر مشکلات مادی و معنوی جامعه برطرف می شود
آیت الله حائری شیرازی با اشاره به این که امت اسلام در سایه رهبری خردمندانه بنیانگذار جمهوری اسلامی توانست ولایت باطل و استکباری را مغلوب کند، افزود: اما سوال اساسی اینجاست آیا ما توانستیم در عرصه اقتصادی ولایت باطل استکباری را مغلوب کنیم.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم با تاکید براین که کافران نبایستی در هیچ زمینه ای بر مومنان ولایت و تسلط داشته باشند، اظهار داشت: این روزها وابستگی ما به دلار بسیار ثقیل و خطرناک است . نفوذ و تسلط ارز خارجی با قاعده نفی سبیل مورد تاکید و اشاره قرآن کاملا مغایرت دارد.
وی با ارایه تحلیلی، منشا و ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی را نبود نگاه عمیق علمی عنوان کرد و گفت: اگر استخراج و استنتاج علوم انسانی از طریق و مسیر قرآن صورت می گرفت اکنون شاهد این همه مشکلات ریز و درشت در جامعه نبودیم.
آیت الله حائری شیرازی با بیان این جمله که تعریف انسان در تحلیل تجارب انسانی دخیل است، توضیح داد: اگر به قرآن رجوع کنیم تعریف ما از انسان با تعریف کنونی و غربی کاملا فرق داشته و نگاه ما به انسان و نوع مولفه ها و فعالیت هایی که می کند به تمام معنا دگرگون خواهد شد.
عضو خبرگان رهبری با بیان این که غربی ها معتقدند که دستگاه شناخت در انسان روبناست و روابط تولید زیر بناست، اظهار داشت: آنها معتقدند اگر یک انسان عاصی و گناهکار شد باید روابط تولید را تغییر دهیم یعنی مثلا شرایط زندگی را آسان کنیم یا یک معلم خوب برایش استخدام کنیم تا در ندامتگاه و زندانی که قرار دارد ذائقه فکری اش را عوض کند و با این تغییرات دستگاه شناخت هم بالتبع استحاله می شود.
آیت الله حائری شیرازی با ذکر این نکته که غرب بیش از 300 سال است که با این شیوه اداره می شود، گفت: اسلام نگاه کاملا متفاوتی با غرب دارد، قرآن می گوید که این انسان است که شرایط را می سازد و دستگاه شناخت انسان محور همه تحولات است. با تغییر روابط تولید شناخت بشری تغییر نمی کند. غرب بنده شرایط و طبیعت شده و به اراده و خود سازی انسان توجه نمی کند و آن را فرع قرار داده است.
وی با ابراز تاسف از این مساله که در دانشگاه های کشور ما شرایط مورد نظر غرب تدریس و تدوین می شود، افزود: قرآن می فرماید « و سخر لکم ما فی السموات و ما فی الارض» این آیه نه تنها شامل هرچه در آسمانها و زمین است می شود، بلکه حتی می گوید که ابلیس هم تحت سیطره انسان است. انسان می تواند بر همه شرایط درونی و بیرونی اش غلبه کند.
امام جمعه سابق شیراز با تاکید برای آنکه چاره ای نداریم که انسان را از منظر قرآن کریم بشناسیم، بیان داشت: اگر انسان را بشناسیم همه علوم انسانی اصلاح می شود. همه زمینه های تربیتی، مدیریتی، سیاسی، اقتصادی و... اصلاح می شود.
آیت الله حائری شیرازی با بیان این که آیات قرآن یک دوره کامل انسان شناسی است، اظهار داشت: وقتی به قرآن رجوع می کنیم نباید زیاد درگیر نام ها شویم. فرعون تنها یک اسم است. موسی هم یک اسم است. اما آنچه که مهم است جریان فرعونی است. جریان موسایی است.در قرآن موسی یعنی عقل و فرعون یعنی نفس است. قرآن هم داستان مبارزه عقل و نفس را بیان می کند. در دیدگاه قرآنی فطرت می گوید سالم کار کنید.حالا اگر به ظاهر هم شکست خوردی اما هیچ گاه اسیر نفس نشود، اما طبیعت می گوید پیروز شو. طبیعت می گوید به نفس عمل کاری نداشته باش به هرقیمتی که می شود پیروز شو.
عضو خبرگان رهبری با تاکید براین که دیپلماسی غرب براساس نفس تعبیه و تعریف شده است و به دنبال پیروزی مطلق است، گفت: غرب می گوید سیاست یعنی دروغ و دغل. براساس همین استدلال باید دین از سیاست جدا باشد.
وی افزود: روزی یکی از سیاستمداران غربی به من گفت: "چرا اصرار دارید که سیاست را که پر از مکر و حیله است را با دین که محل صدق و صفاست پیوند بدهید؟با این کار باعث آلودگی دین شده اید". من به ایشان گفتم آیا اعتقاد دارید که بدن باید پاک باشد؟ گفت: بله. گفتم آیا معتقدی که باید لباس تمیز باشد؟ گفت: بله. حالا از شما می پرسم سیاست بی ارزشتر از یک لباس است؟ گفت: نه. گفتم سیاست از زمانی که از دین جدا شد آلوده شد. سیاستی که آبشخور آن دین اصیل باشد خالی از مکر و حیله است. بلکه یک روش سالم اداره کردن بشریت است.
آیت الله حائری شیرازی با انتقاد از استفاده گزینشی از عناصر و نشانه های دینی ادامه داد: این که وقتی زنی به یک مکان مقدسی می رسد، چادر سر می کند و پوشش دارد و وقتی هم از عبادت و زیارت خلاص شد، دوباره به حالت اولیه برمی گردد و دنبال جلوه گری است؛ بدین معناست که تنها نامحرم او خداست. چرا که او زمانی که می خواسته عبادت خدا را بکند، حجاب گرفته و چادر پوشیده است.
وی با بیان این که باید انسان شناسی اسلام را به عنوان پارادایم علوم انسانی ثبت کنیم، گفت: اگر به این نتیجه رسیدیم و انسان را از منظر قرآن تعریف کردیم دیگر اشکالی ندارد که از تجربه 300 ساله غرب در علوم انسانی هم استفاده گزینشی کنیم.
این استاد حوزه با تمجید از نگاه روشن محی الدین عربی به علوم انسانی از منظر قرآن، ابراز داشت: ایشان انسان را بسیار زیبا تعریف کرده است. حتی زمانی که از ابراهیم و اسماعیل پیامبر صحبت می کند. به جهاد عقل و نفس اشاره دارد.از منظر ایشان ابراهیم می خواهد با عبور از اسماعیل خود را بازیابد و بر نفس خود غلبه کند و رضایت خدا را به دست آورد. حالا اگر در این راه خونی هم ریخته نشد اشکالی ندارداصل رضایت الله است.
آیت الله حائری شیرازی با تاکید براین که حرف امام خمینی در زمینه های اقتصادی روی زمین مانده است، یادآور شد: زمانی که امام فرمودند حصر آبادان باید شکسته شود، پیر و جوان و بزرگ و کوچک کاری کردند که این خواسته امام برآورده شود. اما همین امام گفت که کاری نکنید که در اسلام پول اصالت پیدا کند و کارگردان باشد. چه کسی این حرف را گوش کرده؟ اتفاقا نظام بانکی ما جوری تعبیه شده که خواسته و ناخواسته پول حرف اول را می زند. اینجاست که می گویم که حرف ولایت فقیه در امر اقتصادی بعد از 30 سال روی زمین مانده و این همه گرفتاری در مملکت داریم.
وی در پایان با اشاره به این که حوزه علمیه و دیگر مراکز علمی تنها در سایه انتقاد پذیری و ارایه نظریات جدید رشد می کند، گفت: مساله نقد و نقض در اسلام بسیار مهم است. بسیاری از علما و فقهای صاحب سبک و سلوک ما اهل رد و نقض بوده اند. بی جهت زیر بار یک نظریه و حرف نمی رفتند. منظورم این است بگذاریم که دیگران ما را به چالش بکشند. تا خودمان را به چالش نکشیم نمی توانیم نظریه های غرب را به چالش بکشیم. نباید کسی که مخالف ما حرف را طرد کنیم. اتفاقا باید به او که مخالف ماست جایزه بدهیم تا تشویق شود نظریه ما را اصلاح و تکمیل کند.
شایان ذکراست، همایش ملی "سبک زندگی اسلامی" از سوی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) و با همکاری مرکز رشد واحدهای فناور علوم انسانی و برخی دیگر از مراکز و نهادها، زمستان سال جاری برگزار خواهد شد.
علاقمندان می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایتWWW.hamayesh.iki.ac.ir مراجعه ویابا شماره تلفن 2812125 داخلی 123 تماس حاصل نمایند.
نظر شما