سه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۷
ماجرای حضور آیت‌الله‌العظمی بروجردی در تشییع جنازه یهودیان

برخي از يهودي‌هايي كه الان در بروجرد ساكن هستند براي من نقل ­كردند در بروجرد تعداد زیادی یهودی زندگی می کردند و الان نیز زندگی می کنند ...

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله علوی بروجردی در دیدار كشيشانی از مذهب پروتستان و کاتولیک و جمعی از اساتيد دانشگاه و معلمان كشور آلمان که در کتابخانه آیت الله العظمی بروجردی صورت گرفت اظهار داشت: در دنياي امروز اديان الهي، از جمله اسلام و مسيحيت داراي اهداف مشترك و رسالت مشتركي هستند.

استاد درس خارج حوزه علمیه قم گفت: مسيحيت نيز داراي ارزش­هاي متعالي است كه ما از طريق كتاب آسماني خودمان به اين ارزش­ها رسيده­ايم و همچنين رسول گرامي اسلام و ائمه طاهرين(ع) بر اين ارزش­ها تكيه كردند. امام باقر و امام صادق (ع) بعضي از احاديث و سخنان خود را از حضرت مسيح نقل مي­كنند كه عيسي بن مريم اين گونه فرموده است.

وی افزود: امروز شاهد هستيم در دنيا در عرصه های مختلف از جمله سياست و زندگي اجتماعي، اخلاق و فضيلت حاكم نيست در حالی که اسلام و مسيحيت در طول تاريخ به فضائل اخلاقي دعوت کردند، ما و شما در طول تاريخ با افرادي مواجه بودیم كه ادعای صلح طلبي داشتند، ولی خشونت را ترويج مي­كردند؛ و يا كساني بودند كه مذهب را براي يك اهداف غير مقدسي وسيله قرار مي­دادند. در حالي كه ما مي­دانيم مسيحيت مبري از اين مسائل است و شما نيز باید توجه داشته باشيد که اسلام غير از اين خشونتي است كه گروه­هايي نظير طالبان مرتکب می شوند.

استاد حوزه علمیه قم در ادامه گفت: ما انسان­ها هر مقدار هم که در علوم پيشرفت كنیم كه اين پيشرفت در عصر ما حيرت انگيز است و خيلي بيش از اين­ها علوم پيشرفت خواهد كرد، بايد بدانيم هرچه انسان بيشتر پيش برود، نيازش به اخلاق و  فضيلت جويي بيشتر مي­شود؛ بنابراين مي­توانيم در مسير هدايت و راهنمايي انسان براي آينده روشن و همراه با صلح، دوستي، برابري و عدالت ميان تمام انسان­ها با هم تلاش كنيم. ما امكان سازگاري با همه مذاهب را داريم و در گذشته هم خصوصيت و رابطه تنگاتنگی با مسيحيت داشتيم.

 

*ماجرای حضور آیت‌الله بروجردی در تشییع جنازه یهودی‌ها

آیت الله علوی بروجردی با اشاره به ارتباط کریمانه آيت الله العظمي بروجردي با اقلیت‌های دینی گفت: برخي از يهودي‌هايي كه الان در بروجرد ساكن  هستند براي من نقل ­كردند در بروجرد تعداد زيادي يهودي زندگي مي­كردند و الآن نيز زندگي مي­كنند...... مرحوم آيت الله العظمي بروجردي نیز در آن زمان در بروجرد بودند، فاصله بين محله يهودي نشين با قبرستان يهودي­ها، محلات مسلمان نشين واقع شده بود. وقتي يك نفر يهودي فوت مي­كرد، هنگام تشیيع جنازه­ بايد از محله مسلمان نشين عبور مي­كردند تا به قبرستان برسند، بچه مسلمان­ها در اثر ناآگاهي به جنازه يهودي­ها سنگ مي زدند، وقتی این مساله با استحضار مرحوم آيت الله العظمي بروجردي‌(ره) رسید مردم و بچه­ها را از اين كار نهي كردند، ولي آنان گوش ندادند. تا اینکه آيت الله بروجردي‌(ره) به آنان سفارش كرد، وقتي كسي از شما فوت ­شد به من اطلاع دهيد، لذا خودش به محله يهودي نشين مي­آمد و همراه جنازه اين شخص راه مي­افتاد و تا قبرستان او را  تشيیع مي­كرد. زماني كه آيت الله بروجردي همراه جنازه بود، به احترام این مرجع دینی كسي جرات نمي­كرد سنگ بزند، و ايشان این رویه را آنقدر ادامه دادند تا اين رفتار سبک از ناحيه بچه­ها ترك شد یهودی‌ها نیز این مساله را جبران کردند؛ و در تشییع جنازه مرحوم آیت‌الله‌العظمی بروجردی حضور چشم‌گیری داشتند.  

وی افزود: مرحوم آيت الله بروجردي براي آلماني ها آشنا و شناخته شده است، چرا كه ايشان مسجد و مركز اسلامي هامبورگ را بنا كردند و مرحوم آقاي دكتر محققي از طرف ايشان براي سرپرستي مسلمانان در هامبورگ حضور داشت. در آن زمان تعداد ايراني­هايي كه آنجا بودند به سي يا چهل هزار مي­رسيد. از آيت الله بروجردي خواستند مسجدي در هامبورگ بسازند و ايشان مقدمات ساخت و مركز اسلامي فراهم كردند و اين مسجد عظيم و زيبا ساخته شد. من از آقاي دكتر محققي شنيدم، آيت الله بروجردي به من سفارش ­كردند كه در بيمارستان­ها از مريض­ها عيادت كن و نيز به زندان­ها برو و از زنداني­ها احوالپرسي کن اگرچه مسلمان نباشند. وقتی با تعجب من مواجه شدند گفتند: كسي كه درد مي­كشد يا كسي كه گرفتار است، مسلمان و مسيحي ندارد، اينان انسان هستند. سپس فرمايش اميرالمومنين را براي من خواندند که اميرالمومنين در نامه خود به مالك اشتر سفارش ­كردند: مالك اين كساني كه تو بر اينها حكومت مي­كني يا برادر ديني تو هستند كه با تو هم­ دين و هم كيش­اند و يا مثل تو انسان­اند و در خلقت با هم شريك هستيد.

 

*پاسخ به چند سوال

در ادامه این دیدار آیت الله علوی بروجردی به تعدادی از سئوالات حاضرین پاسخ گفت.

آیت الله علوی بروجردی در پاسخ به این سئوال که آیا مسئولين جمهوري اسلامي ايران مثل پدربزرگتان با اقلیت های دینی برخورد می کنند اظهار داشت: گفت: يهودي مانند مسلمان و مسيحي حق حيات و زندگي دارد. امروز من به عنوان روحاني مسلمان و شيعه به همان حدي كه از يك مسلمان دفاع مي­كنم از زندگي يك يهودي هم دفاع مي­كنم. اما بايد به يك نكته توجه داشته باشيد، قطعا نظر مسئولين ما، يهودي كشي نيست بلكه مي­گويند: كشوري در تاريخ به نام فلسطين وجود داشت و عده­اي مهاجر به اين كشور آمدند و مردم اين كشور را بيرون ريختند و خودشان در آنجا ساكن شدند و كشوري نژاد پرست تشكيل دادند. در اين كشور فلسطين مسلمان و مسيحي شهروند درجه دوم تلقي مي­شوند. مسئولين ما مي گويند: اين نظام نژاد پرست بايد به هم بريزد و نظام و حكومتي تشكيل شود كه يهودي، مسلمان و مسيحي در كنار هم زندگي كنند. رهبر معظم انقلاب نيز فرمودند: در فلسطين همه­پرسي برگزار شود و همه در كنار هم با حقوق برابر و مساوي زندگي كنند. يعني براي فلسطيني­ها كه مردم اصلي اين سرزمين هستند، به اندازه يهودي­هايي كه مهاجرت كردند و به زور وارد اين سرزمين شدند، حقي قائل شوند.

آیت الله علوی بروجردی با اشاره خشونت ها و اختلافات بین کشورها گفت: مشكلاتي كه در هر كشور يا بين كشورها به وجود مي آيد،‌ بايد منشا و اساس اين مشكلات را جستجو و پيدا كرد. شما به تاريخ آلمان و جنگ جهاني دوم كاملا آشنا هستيد، اتفاقي پيش آمد كه امروز شما آن حركت را قبول نداريد، ما تنها از منظر و ديدگاه هيتلر به مردم آلمان نگاه نمي­كنيم، آلمان يك كشور بسيار بزرگ و داراي تمدن بسيار سابقه­دار است.

وی خطاب به شخصیت های فرهنگی و دینی آلمانی گفت: ما از شما اين توقع را داريم که به درد دل و سخن ما هم گوش دهید. شكي نيست مي­دانيد، در زمان حكومت شاه حقوق بشر در ايران نقض مي­شد، اما از كشورهاي اروپايي فريادي براي نقض حقوق بشر در ايران نمي­شنيديم، متاسفانه حكومت سابق ايران مورد تجليل اروپا بود. شما ممكن است از زندان­هاي شاه خبر نداشته باشيد، اما ما كه خودمان از نزديك در اين زندان­ها زنداني بوديم، خبر داشتيم. بعد كه مردم ايران بر اساس ارزش­هايی كه داشتند، انقلاب كردند. اولين قدمي كه براي استقبال از مردم برداشتند، تشويق و تجهيز عراق براي جنگ با ايران بود. همه مي­دانند ما با صدام نمي­جنگيديم و نيز همه مي­دانند صدام، آدم فاسق و فاسد بود، ولي در عين حال كمك­هاي فراواني از ناحيه آمريكا و شوروي سابق به او مي­شد. متاسفانه بعضي از كشورهاي اروپايي صلاح هاي شيميايي به او دادند و ما هنوز در بيمارستانهاي تهران و ديگر شهرها بيماران شيميايي بسيار داريم. بنابراين ما هميشه مورد دشمني و آزار بوديم و وظيفه داريم در مقابل اين هجمات از كشور و مردم خود دفاع كنيم. رهبر معظم انقلاب و بزرگان ما فرمودند و ما هم تصريح مي­كنيم: بمب اتم و سلاح­هاي شيميايي و تمام وسايل كشتار جمعي كه انسان­هاي بي دفاع را به خاك و خون مي­كشد، از نظر ما غير مشروع است و هركسي كه از آن­ها استفاده كند محكوم است و ما به هيچ صورت تاييد نمي­كنيم.

استاد درس خارج حوزه علمیه قم تاکید کرد: در جنگ­هايي كه در صدر اسلام اتفاق افتاده، پيغمبر اسلام و مسلمانان مهاجم نبوده و هميشه در برابر تهاجمات از خود دفاع مي­كردند. پيغمبر اسلام به افراد خود دستور داد: مواظب باشيد به افراد بي­دفاع و بچه ها صدمه نرسد، حتي در فرمايشات خود تاكيد دارند، درخت ميوه­دار را قطع نكنيد، آبي كه شهرها و يا محله­ها استفاده مي­كنند آن را خراب و فاسد نكنيد. بنابر نظر اسلام و ديگر ادیان الهی، چه مسلمان و چه مسيحي، انسان­ها و مردم در زندگي داراي حقوقي هستند و بايد اين حقوق رعايت شود، ولي ما اين شكايت و اعتراض را داريم كه همه كشورها در مقابل حقوق بشر و مساله انرژي هسته­اي يكسان ديده نمي­شوند، با وجود اينكه بازرسان آژانس و همه مي­دانند ما بمب اتمي نساختيم و در اختيار نداريم، اما در عين حال شديد­ترين تحريم­ها در تاريخ دنيا، الان شامل حال ايران است. لذا ما مشكل در مفاهمه و گفتگو داريم و بايد قدري بيشتر با هم بنشينيم و حرف­هاي همديگر را بفهميم. اگر صحبت از خاورميانه بدون سلاح­هاي اتمي است نباید اسرائيل هم بمب اتمي در اختيار داشته باشد.

این استاد حوزه در پاسخ به سئوالی درباره رابطه دین و سیاست گفت: آنچه مهم است اين است كه ما دين و سياست را چگونه معنا كنيم. سياستي كه به اصطلاح زد و بند باشد، دين از اين سياست جدا و مبرا است. دين ارزش­هاي اخلاقي ثابت است، اما سياست مجموعه حركاتي است كه متغير و غير ثابت است. بنابراين، دين با اين سياست رابطه ندارد. ولي آنچه مرحوم آيت الله بروجردي مي­فرمود، عبارت بود از اين كه سياست يك امر تخصصي و براي حفظ منافع كشور لازم مي­باشد. سياستمدار بايد منافع كشور را حفظ كند و روحاني و دين هم از افرادي كه حافظ منافع كشور هستند حمايت مي­كند. بنابر اين معيار، ايشان در سياست دخالت مي­كردند، و به همين خاطر گاهي از اوقات با شاه نيز اختلاف پيدا مي­كردند، به گونه­اي كه حتي يك­ بار شاه را تهديد كردند: من از ايران خارج مي­شوم. اما مردم جمع شدند و شاه از مقصود و كار خود دست كشيد. از نظر ما و شرع مقدس اسلام، دين نه به عنوان آقا بالا سر، بلكه به عنوان پدري با محبت است كه بالاي سر فرزندانش مي­ايستد و به آنها نگاه مي­كند و اگر يكي از اين فرزندان خطا كند، او را متوجه عمل و اشتباهش مي­كند. دين يك كنترل براي سياستمداران است، چرا كه اگر سياستمدار از حلقه دين و اخلاق بيرون بيافتد از هر جنايتكاري، جنايتكارتر خواهد شد؛ لذا بايد دين نظارتي بر سياست داشته باشد. مرحوم آيت الله بروجردي سياستمداري نمي­كردند، يعني مثلا براي رياست جمهوري كانديد نمي­شدند، اما رفتار سياستمداران را كنترل مي­كردند.

 آیت الله علوی بروجردی افزود: روحانيت شيعه يك حس مسئوليت به مردم خودش دارد، لذا روحانیت شیعه در گرفتاري ها پناهگاه مردم است. در زمان ميرزاي شيرازي مردم پناه به روحانيت آوردند، و ايشان آن فتواي معروف در مورد تنباكو را صادر كردند. در جنگ­هاي ايران و روس مردم پناه به آيت الله سيد محمد مجاهد آوردند و ايشان مردم را همراهي كرد. حتي در انقلاب اسلامي ايران مردم به روحانيت پناه بردند و درخواست كمك و ياري نمودند. بنابراين روحانيت شيعه به ناچار بايد حقوق اين مردم را در نظر بگيرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha