سه‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ |۲۴ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 26, 2024
معمای شاه

حوزه/ معاون پژوهش موسسه مطالعات تاریخ ایران بر لزوم نقد واقع بینانه و منصفانه نسبت به سریال های تاریخی از جمله سریال معمای شاه تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، دکتر موسی فقیه حقانی طی سخنانی در نشست نقد و بررسی سریال معمای شاه که پیش از ظهر امروز در سالن همایش های شهرداری قم برگزار شد، با اشاره به این که برخی به ریتم سریال انتقاد وارد می کنند ، اظهار داشت: سریال معمای شاه می خواهد چهل سال تاریخ ایران را بیان کند و این کار را هم با محوریت شخص اول کشور انجام می دهد که طبعاً این همه ماجراها و شخصیت های بسیار را نمی توان به صورت کامل به تصویر کشید.

وی افزود: اساساً به تصویر کشیدن برهه چهل ساله در پرحادثه ترین سال های تاریخ معاصر ایران دشواری های خاصی به همراه دارد ، ضمن آن که کارگردان مجبور است از برخی مسایل به صورت گذرا عبور کرده و اتفاقاً ریتم هم تندی داشته باشد بنابر این انتقاد مربوط به کند بودن ریتم این سریال چندان نمی تواند قانع کننده باشد.

این استاد دانشگاه و محقق برجسته تاریخ معاصر بیان داشت: بسیاری از موضوعات فرعی در این سریال همچون ماجرای نهضت ملی شدن صنعت نفت خودش قابلیت تبدیل به یک سریال دست کم بیست قسمتی را دارد و این در حالی است که در یک سریال مثل معمای شاه باید به این ماجرا هم به صورت خلاصه شده پرداخته شود.

وی با اشاره به سختی ها و دشواری های خاص پرداختن هنری به موضوع رژیم پهلوی گفت: همان طور که در جریان مشروطه، عده ای تاریخ را به دلخواه خود طوری نوشتند که علما و وعاظ واقعی در آن حذف شدند ، در خصوص پهلوی نیز برخی همین را دنبال کرده و می کنند و لذا سریال ساختن در این خصوص و این برهه حساس تاریخی دشواری هایی دارد، به ویژه این که در شرایط پس از انقلاب اسلامی اگر حرفی هم زده شود باز عده ای ما را به تحریف تاریخ پهلوی متهم می کنند ولو این که کاملاً بر اساس اسناد تاریخی سخن بگوییم.

نویسنده کتاب" خاندان پهلوی به روایت اسناد" همچنین با بیان این که برخی انتقادات به سریال معمای شاه واقعاً مضحک و بی مبناست، گفت: باید انتقادات به یک اثر تاریخی واقع بینانه و البته منصفانه باشد چرا که در این صورت باعث رشد و سازندگی در عرصه سریال سازی تلویزیون در ژانر تاریخی می شود.

وی ادامه داد: باید به کارگردان و سازندگان این سریال فاخر و چندین ساله خسته نباشید گفت چرا که خیلی ها وارد ساخت این گونه موضوعات حساس نمی شوند و این امر شجاعت خاصی می طلبد.

حقانی با بیان این که امروز شرایط اقتصادی و فشارها بر مردم بحث از مسایل اقتصادی را در این گونه سریال ها سخت می کند ، گفت: چه آن که مردم ممکن است فساد اقتصادی زمان پهلوی را با اختلاس مثلاً سه هزار میلیاردی الان مقایسه کنند و حال آن اصلاً این دو قابل قیاس با هم نیستند؛ از این رو کسی چون محمدرضا ورزی اگر بخواهد فساد اقتصادی پهلوی را بیان کند اولین نفری خواهد بود که چوب اختلاس سه هزار میلیاردی را می خورد!

وی یادآور شد: متاسفانه برخی مردم حافظه تاریخی شان ضعیف است و بسیاری از ما اساساً زود فراموش می کنیم و اگر سریالی در این سطح بخواهد عمق وابستگی و فساد رژیم منحوس پهلوی را نشان بدهد با دشواری ها و هجمه های زیادی مواجه می شود.

این استاد و پژوهشگر مطرح بیان داشت: متاسفانه در حال حاضر شاهد هستیم که برخی در داخل و خارج می خواهد از فرح که به دنبال ترویج شدید مسایل غیراخلاقی بود ، یک قدیسه بسازند و این در حالی است که به دستور و خواست چنین فردی در ماه رمضان در جشن های دو هزار پانصدساله در شیراز بدترین نمایشی اجرا می شود که زبان از گفتن آن شرم دارد و حتی در نیویورک مردم آمریکا اجازه به صحنه رفتن این نمایش را ندادند!

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که متاسفانه برخی صرفاً با پخش یکی دو قسمت از سریال به اسم نقد دست به تخریب زدند، گفت: شاه اگر ضعیف و یا قوی نشان داده شود عده ای خوششان می آید و عده ای عصبانی می شوند اما واقعیت این است که شاه نیز روندی داشته که ابتدا فردی ضعیف بوده و بعد با حمایت آمریکایی ها به یک دیکتاتور واقعی تبدیل می شود که منافع ملی و حیثیت ایرانی ها را به باد می دهد.

این محقق که خود از مشاوران تاریخی این سریال است، اضافه کرد: معمای شاه روایت پهلوی به روایت خود پهلوی هاست و ما چیزی به آن اضافه نکردیم.

حقانی خاطرنشان کرد: متاسفانه عده ای بیشتر درگیر محظورات و فضای ذهنی خودساخته هستند و چندان انتقادات آن ها مبنای تاریخی و روایی درستی ندارد.

 

 

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha