به گزارش خبرگزاری«حوزه»، مدیر حوزه های علمیه صبح امروز در افتتاحیه دوره اخلاقی «ضیافت ملکوت» که در مدرسه علمیه حقانی قم برگزارشد، اظهار داشت: شکل گیری هسته های برنامه ریزی، سیاست گذاری و نظارت بر مسائل تهذیبی، تربیتی و اخلاقی در حوزه ها و مدارس علمیه کشور از جمله وظایفی است که بر عهده معاونت تهذیب است.
آیت الله علیرضا اعرافی ابراز داشت: حوزه های ما از سابقه درخشان و بسیار باشکوهی برخوردار است؛ حوزه های ما از سنت های مناسبی برخوردار بوده و ضرورت احیای خودباوری و شناخت و تأکید بر هویت صنفی حوزوی بودن و روحانیت از مباحث مهمی است که در اخلاق و تهذیب در حوزه باید دنبال کنیم.
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که حتما باید در مباحث علمی، اخلاقی، سیاسی و ... هویت حوزه ای و تکیه بر میراث عظیم آن را مورد توجه قرار دهیم تصریح کرد: حوزه بالای یک هزار سال با ارزش و تلألو، قدمت داشته و ما باید افتخار کنیم که به چنین دستگاه بزرگ و با افتخارات بالای علمی و اخلاقی متصل هستیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: خودباوری صنفی روحانیت یک اصل است که روح امید به آینده و نشاط را در طلاب ایجاد کرده و حوزه علم و اخلاق را نیز سامان خواهد داد.
وی با بیان این که حوزه، مطلقا نباید نسبت به نهادهای دیگر احساس کمبود داشته باشد و باید به هویت خود افتخار کند ابراز داشت: حوزه دارای میراث بزرگ فرهنگی، اخلاقی، علمی، سیاسی و ... می باشد که نسبت به نهادهای دیگر کمبودی نداشته و طلاب نیز باید آن را باور داشته باشند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان ساخت: اگر تاریخ مشعشع حوزه بر دیدگان طلاب جلوه کند، روح امید او تقویت و فضای معنوی او بارور خواهد شد و اگر این روح امید پرورش پیدا کند، طلبه دیگر احساس نیاز به مدرک نداشته و نکات اخلاقی او پررنگ خواهد شد.
وی با بیان این که نگاه تمدنی به دین و حوزه به طلاب احساس شخصیتی خواهد داد که شاید در جای دیگر پیدا نشود، اظهار داشت:معتقدیم که اسلام دین تمدنی است و با تئوری هایی که در قبل و بعد از انقلاب بوده که اسلام را در حاشیه زندگی بشر می داند، مخالفیم؛ پس اگر ما خود را سپاه و کارورانی بدانیم که باید تمدن جدیدی را در دنیا به وجود بیاورد، دارای اقتضائاتی خواهد شد که باید به آن توجه شود.
آیت الله اعرافی ابراز داشت: گذشته نگری، آینده نگری و احیای هویت حوزه ای از پایه هایی است که می تواند حوزه را تکان داده و خلأها را پر خواهد کرد.
امام جمعه قم با بیان این که نکته دیگری که برای پیشرفت تهذیبی و اخلاقی طلاب در تراز انقلاب اسلامی لازم است، شناخت عمیق از رقیبان، دشمنان و غرب است خاطرنشان ساخت: امروز حوزه ما در جایگاهی قرار گرفته که تمام عالم بر روی آن حساب باز کرده و در طرف مقابل، معاندان و رقیبان آمده اند تا به ما لطمه بزنند.
مدیر حوزه های علمیه بیان داشت: امروز اگر حوزه ها و طلاب ما ندانند که در کجا قرار گرفته و معاندان چگونه با آنان رفتار می کنند، پیشرفت نخواهند کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی غرب شناسی را ضرورتی برای پیشرفت علمی و اخلاقی طلاب دانست و گفت: از توصیه های بنده به مسئولان مؤسسه خطابه امیربیان این بوده که شما باید غرب را به طلاب و مبلغان بشناسانید؛ چراکه از نیازهای آنان است.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: برخورداری از یک نگاه کلان و بین المللی برای یک طلبه و استاد، از ضرورت دنیای امروز است که با دانستن آن، علم و اخلاق حوزویان در تراز انقلاب قرار خواهد گرفت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: اصل مشارکت طلبه در کنار استاد و مدیریت برای تعالی اخلاق، معنویت و رشد تربیتی از نکات مهمی است که باید دنبال شود.
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که پیشگامی طلاب در مباحث اخلاقی و تربیتی از نکات بسیار مهم است تصریح کرد:در جامعه المصطفی قریب به 300 انجمن تشکیل داده بودیم تا خود طلاب در مباحث علمی و اخلاقی حضوری فعال داشته باشند.
امام جمعه قم با تأکید بر درآمیختگی تحصیل و تهذیب، بیان داشت: ما در حوزه ای تحصیل می کنیم که در نظام آموزشی، اخلاق مدار و تهذیب محور باشد، اگر اینگونه نباشد، ابتدای سقوط ما خواهد شد.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: قرار گرفتن اخلاق در قلب تحصیل، از سنت های اصیل حوزوی ماست که از گذشته بوده و امروز نیز باید ادامه داشته باشد؛ داشتن خلاقیت در مدارس علمیه از جمله مباحثی است که باید به آن توجه شود و مدیران و معاونان نباید منتظر ستاد باشند.
مدیر حوزه های علمیه خاطرنشان ساخت: پیشرفت علمی و اخلاقی با تلاش مسئولان مدارس به وجود خواهد آمد و نباید منتظر مدیریت حوزه ماند تا دستورالعملی صادر کند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در مبارزه با آسیب های اخلاقی و تنظیم برنامه های تهذیبی، خلاقیت و ابتکار، بسیار ضروری است و باید دنبال شود، همچنین تقویت انگیزه های شخصی در پیشرفت طلاب بسیار تأثیرگذار است و باید این روح را تقویت کرد.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: سخت ترین کار برای بشر این است که خویش و جهان درون خود را مدیریت و کنترل کند و طلاب باید این مدیریت را فرا بگیرند، شیطان تصرفات ظریف و پیچیده ای در تمام مبادی فعل ارادی و ساحت های شخصیتی ما دارد که با مدیریت و کنترل درون می توان با آن مقابله کرد.
مدیر حوزه های علمیه خاطرنشان ساخت: باید تلاش کنیم که نگاه درون در طلاب تقویت شده و نگاه به بیرون را کم نماییم؛ البته به این معنا نیست که از شناخت بیرون دور شویم؛ بلکه باید نگاه به درون را اصل قرار دهیم که ثمرات بسیاری خواهد داشت.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اساس تربیت و رشد اخلاقی این است که دوربین ها، حسگرها و شاخک های انسان نسبت به درون فعال باشد.
امام جمعه قم با تأکید بر آسیب شناسی اخلاقی و تهذیبی مدارس، بیان داشت: پژوهش اخلاقی و تربیتی از یک طرف و آسیب شناسی اخلاقی از طرف دیگر، از جمله مباحثی است که باید در مدارس انجام گردد.
آیت الله اعرافی اظهار داشت: وجود کتابخانه اخلاق و معرفت به همراه سیر مطالعاتی در مدارس یکی از ضروریاتی است که باید دنبال گردد.