سه‌شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ |۲۴ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 26, 2024
وحدت شیعه و سنی

حوزه/ منظور از وحدت شیعه و سنی کنار گذاشتن مسائل اختلافی، تکیه بر مشترکات و مبنا قرار دادن آنها در تعامل با یکدیگر و در مسائل مربوط به جهان اسلام و صحنه بین المللی است، به گونه ای که فارغ از اختلافات و با پرهیز از تفرقه، در مسائل جهان اسلام هم سو و هم جهت حرکت کنند و خاری شوند در چشم مستکبران عالم.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» از بیرجند، با پیروزی انقلاب اسلامی که در سایه وحدت ملت، اقشار و طوایف آن به وقوع پیوست، ملل مسلمان آن چنان وحدتی یافتند که استکبار را از اجرای طرح های خود ناامید ساخت و باعث شد تا هر روز به عظمت اسلام در کره خاکی افزوده گردد، عظمتی که دشمنان چشم دیدن آن را نداشتند.

ولادت پیامبر اكرم(ص) طبق روایات شیعه 17 ربیع الاول و طبق روایات برادران اهل سنت 12 ربیع الاول است، لذا در 6 آذر 1360 طی پیامی از طرف امام خمینی(ره)، روزهای دوازدهم تا هفدهم ربیع الاول هر سال قمری به عنوان هفته وحدت اعلام شد تا در ایران و سراسر جهان اسلام با تشكیل اجتماع و كنگره اسلامی و جشن، ضمن تحكیم وحدت و برادری اسلامی، به پیشبرد انقلاب جهانی اسلام كمک شود، از آن زمان تاكنون در ایران و سایر كشورهای اسلامی هفته وحدت با شكوه تمام برگزار می شود.

مولوی عبدالعزیزخالقی امام جمعه اهل سنت درمیان در گفت و گو با خبرنگار «حوزه» در بیرجند ضمن تبریک ولادت حضرت رسول اکرم(ص) و با اشاره به آیه شریفه " لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنْفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِي ضَلَالٍ مُبِينٍ"، اظهارکرد: خدا بر اهل ایمان منّت گذاشت که رسولی از خودشان درمیان آنان برانگیخت که بر آنها آیاتش را تلاوت کند و آنان را پاک ‌گرداند و علم کتاب(احکام شریعت) و حقایق حکمت بیاموزد.

وی ادامه داد: نام و یاد پیامبرگرامی اسلام همیشه با رحمت و مهربانی، اخوت و برادری و توصیه به اعتدال و میانه روی و بویژه دوری از خشونت، تفرقه و تندروی مزین است.

امام جمعه اهل سنت درمیان عنوان کرد: بر کسی پوشیده نیست که پیامبر گرامی اسلام(ص) اسوه حسنه و همچنین رحمت برای همه عالمیان است.

مولوی خالقی وحدت امروز بین شیعه و سنی را، مصداق روشنی از حرکت ارزشی اسلام و انقلاب اسلامی دانست و افزود: این مهم سبب ناکام ماندن دشمنان در رسیدن به اهداف شوم‌شان می‌شود.

وی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم دنیای اسلام وحدت مسلمانان است و پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) نیز رمز موفقیت را در اتحاد و یکپارچگی مسلمانان دانسته اند.

امام جمعه اهل سنت درمیان ضمن تاکید بر برگزاری هر چه باشکوه‌تر ویژه برنامه‌های میلاد پیامبراکرم(ص)، بیان کرد: برگزاری این آیین‌های جشن همواره موجب حفظ اعتقادات، دین و کشورمان از آفت و آسیب دشمنان شده است.

مولوی خالقی هفته وحدت را ضرورتی میان مسلمانان در جهت اتحاد و انسجام دانست و یادآورشد: مادامی که وحدت شیعه و سنی بر اساس ارزش‌های مکتبی باشد آنچنان مستحکم و پایدارخواهد بود که زمینه سازندگی و توسعه را در پی خواهد داشت، به گونه‌ای که دشمنان جرأت کوچکترین حرکتی را نخواهند یافت.

تمامی برنامه‌های اسلام توصیه به وحدت است

وی با بیان اینکه تمامی برنامه‌های اسلام توصیه به وحدت است، ابرازکرد: نمازهای اعیاد و جمعه و جماعات همه نماد جمع شدن و وحدت به منظور آگاه شدن مسلمانان از یکدیگر و اوضاع اطراف آن‌ها است.

امام جمعه اهل سنت درمیان به توطئه‌های دشمنان برای جلوگیری از وحدت اسلامی در میان ادیان الهی اشاره‌ای داشت و افزود: هیچ‌گاه در طول تاریخ سراغ نداریم که شیعه و سنی از اختلاف سود برده باشند و از وحدت ضرر کرده باشند.

مولوی خالقی برگزاری آیین‌های میلاد پیامبر(ص) را معرفی سیره و سنت های الهی و پیامبر(ص) و همچنین ترویج و گسترش رحمت و مهربانی عنوان کرد و گفت: بایستی خروجی و نتیجه این مراسم‌ها، بیان بزرگی رسول الله (ص) و عظمت و اقتدار اسلام و مسلمانان باشد.

تفرقه‌افکنی بین شیعه و سنی از مهمترین اهداف دشمنان است

وی، تفرقه‌افکنی میان شیعه و سنی را از مهمترین اهداف دشمنان دانست و متذکر شد: دشمنان در طول تاریخ ازطریق جنگ سخت یا مسلحانه وهمچنین جنگ نرم یا گرفتن هویت دینی از جوامع اسلامی، توطئه‌ها و دسیسه‌های بسیاری در راستای عدم وحدت شیعه و سنی طراحی کرده اند که نباید از اهمیت آن غفلت کنیم.

امام جمعه اهل سنت درمیان با بیان این‌که هدف از تفرقه‌افکنی دشمن از وحدت شیعه و سنی، نابودی اسلام ناب محمدی(ص) است، عنوان کرد: دشمن در این راه ازهیچ کوششی فروگذار نکرده است.

مولوی خالقی، توطئه دشمنان را تداوم درمسیر وحدت‌شکنی شیعه و سنی دانست و متذکرشد: بایستی در این زمینه بصیرت افزایی و آگاهی بخشی کرد چرا که هر جایی که شیعه و سنی باهم اختلاف پیدا کردند دشمن ضربه خود را به بدترین شرایط بر پیکراجتماع وارد کرده است.

وحدت شیعه و سنی ضامن حفظ دستاوردهای انقلاب است

وی با اشاره به نقش وحدت در پیروزی انقلاب اسلامی، بیان کرد: وحدت شیعه و سنی ضامن حفظ دستاوردهای انقلاب است.

مولوی خالقی در ادامه گفت: برای حفظ وحدت باید امت های اسلامی بدانند که ایران برای آنها خطر محسوب نمی شود، زیرا هر جا مظلومی فریاد مظلومیتش بلند شود بر اساس اعتقادات قرآنی، دینی و الهی از آن دفاع خواهد کرد و همیشه در صحنه حاضر است.

جهالت مدرن امروز

مولوی سید محمد حسینی امام جمعه اهل سنت شهر طبس مسینا نیز در گفت و گو با خبرنگار «حوزه» در بیرجند ضمن تبریک ولادت رسول مهربانی‌ها، خاطرنشان کرد: در شب ولادت حضرت محمد (ص) ‏حوادث مهم و اتفاقات زیادی در اطراف جهان به وقوع پیوسته که‏ پیش از آن سابقه نداشته و یا اتفاق نیفتاده بود که به این رخدادها "ارهاصات"می‌گویند.

وی افزود: ممنوعیت بالا رفتن ابلیس به آسمان‌های هفتگانه، سرنگونی بت ها،شکسته شدن ایوان کسری وخاموش شدن آتشکده فارس از جمله اتفاقات مذکور در ولادت حضرت رسول اکرم هستند.

امام جمعه اهل سنت طبس مسینا خاطرنشان کرد: پیامبر گرامی اسلام(ص) در شرایطی متولد شدند که بشر در ظلالت و گمراهی محض به سرمی‌برد و خفقان کامل حکمفرما بود، لذا تولد ایشان با معجزات فراوانی به همراه بود.

مولوی حسینی با اشاره به فضایل اخلاقی رسول اکرم(ص)، یادآور شد: عالی‌ترین و بارزترین خصوصیت پیامبر(ص) بعد اخلاقی ایشان بوده است و قرآن کریم نیز دراین خصوص می‌فرماید که "تو براخلاقی بزرگ و گرانمایه تکیه داری".

وی با بیان اینکه امام علی(ع) در وصف سیمای پیامبر(ص) می‌فرماید: "هر کس بدون آشنایی قبلی او را می‌دید هیبتش او را فرا می‌گرفت و هر کس با او معاشرت می‌کرد و با او آشنا می‌شد دوستدار او می‌گردید"، عنوان کرد: رسول اکرم(ص) نگاهش را میان یارانش تقسیم می‌کرد و به هر کس به‌ اندازه مساوی نظر می‌افکند؛ هرگز رسول خدا با کسی دست نداد که دستش را از دست او بردارد جز آن‌که آن طرف ابتدا دستش را بکشد.

امام جمعه اهل سنت طبس مسینا با بیان اینکه با مروری بر سیره عملی پیامبر اسلام (ص) درمی‌یابیم که در منطقه‌ای که جهالت مردم بی‌اندازه بود و انواع فساد و بی‌بند و باری رایج بود، پیامبر(ص) در آن منطقه ظهور کرد، ابرازکرد: امروز هم جهل و نادانی شکل دیگری دارد و از همه بدتر سکوت مجامع بین المللی در باره این جهالت‌هاست.

مولوی حسینی به گرایش مردم در آن زمان به سوی پیامبر اکرم(ص) نیز اشاره‌ای کرد و گفت: قرآن کریم به خودی خود یک معجزه است که علاوه بر ساختار ادبی زیبا، مفهوم بلند و پر جاذبه‌ای دارد که سبب جذب مردم شد و علاوه بر آن اخلاق پیامبر اکرم(ص) نیز عامل مهم جذب مردم بوده و هست و این نشانه آن است که در همه زمینه‌ها اخلاق نقش بسیارمهمی دارد.

وی کمک یاران پیامبر(ص) را بسیار موثردر پیشبرد اهداف اسلام دانست و یادآورشد: با یاری دوستان پیامبر(ص)، پیامبر توانست پیروزی‌های بزرگی به دست آورد و مصداق این یاری رساندن ها را با الگوگیری از حضرت علی (ع) در خواص جامعه امروز نیز می توان یافت که بسیار مهم است.

امام جمعه اهل سنت طبس مسینا با بیان اینکه نبی اکرم(ص) 13 سال در مکه و بعد از آن نیز چندین سال در مدینه برای نجات بشریت تلاش کردند، اذعان داشت: یکی از مهمترین تلاش‌های یهود و نصارا در آن زمان این بود که مسلمانان به انسجام نرسند، لذا بین دو قبیله اوس و خزرج که به همت پیامبر(ص) مسلمان شده بودند اختلاف ایجاد کردند که پیامبر با رحمت و رافت خویش به خنثی کردن این اختلافات پرداخت.

مولوی حسینی با اشاره به اینکه پیامبر اکرم(ص)، از بعثت تا رحلت همواره در آموزش ها و تعالیم خود و درعمل، در جهت نفی تفرقه و اختلاف، تحکیم پایه‌های وحدت، همبستگی، اخوت و همدلی میان مسلمین و حتی تفاهم با غیر مسلمین گام نهاده است، متذکرشد: عمل پیامبر(ص) در رابطه با وحدت مسلمین از همان ابتدا و به عنوان اولین گام در اعلام شعار توحید متجلی گردید.

امام جمعه اهل سنت طبس مسینا با بیان اینکه یکی از مهمترین تاکیدات قرآن و پیامبر اکرم(ص) رعایت وحدت در جامعه است، مطرح کرد: دلیل این امر آن است که وحدت، اتحاد و یکپارچی مسلمانان اعم از شیعه و سنی سبب ناکامی دشمنان و ضعف آنان می‌شود.

مولوی حسینی با اشاره به این نکته که دشمنان از هرضربه‌ای برای ضربه زدن به اسلام و مسلمین استفاده می‌کنند، گفت: دشمنان همراه با حیله و نیرنگ در میان صفوف مسلمین به تفرقه‌اکنی پرداخته اند و در کشورهای مسلمان همچون فلسطین،سوریه،عراق و...سال‌هاست که به کشتار مسلمان مشغول هستند.

وی تاکید کرد: امروز بایستی منادیان وحدت که علما و روحانیون هستند بیشتر از گذشته همه مسلمانان را به وحدت و اتحاد دعوت کنند.

رسیدن به سعادت تنها در سایه اتحاد میسر می‌شود

مولوی حسینی ضمن اشاره به این مهم که رسیدن به سعادت تنها در سایه اتحاد و تبعیت از ولی فقیه در جامعه امکان‌پذیر است، بیان کرد: خوشبختانه در جامعه اسلامی ایران وحدت و انسجام خوبی بین شیعه و سنی برقرار است و این مهم را مدیون زحمات امام راحل(ره) و نامگذاری هفته وحدت توسط ایشان هستیم.

یکی از تاکیدات امام صادق(ع) دعوت به وحدت بود

حجت الاسلام علی محمدی امام جمعه شهرستان طبس نیز میلاد پیامبر اکرم(ص) و امام صادق(ع) را تبریک گفت وافزود: رسول اکرم(ص) زمانی متولد شد که تمام دنیا را تاریکی فرا گرفته و بشر از لحاظ اعتقادی، اخلاقی و عمل سقوط کرده بود به طوری که ادیان یهودیت و مسیحیت دستخوش تحریف شده و انسان‌‌ها گرفتارکفر، شرک، هواپرستی و خرافات بودند. همچنین آن‌ حضرت (ص) در شرایطی متولد شد که ظلم و تبعیض در اوج بود و توحید و عدالت در جامعه آن زمان وجود نداشت.

امام جمعه طبس ادامه داد: ولادت آن‌ حضرت ولادت نور، رحمت، صراط مستقیم و در واقع ولادت دین اسلام بود و براثر آن خیر بسیار زیادی نصیب بشریت گشت.

حجت الاسلام محمدی تاکید کرد: ولادت، بعثت، هجرت و تمام زندگی رسول اکرم(پص) برای بشریت مایه‌ رحمت است.

وی ضمن اشاره به تلاش‌های امام صادق(ع) در بحث شیعه یادآورشد: یکی از تاکیدات حضرت آن بود که شیعیان زینت اهل بیت باشند و بایستی از نظر مراتب علمی و فقهی سرآمد بر همه جامعه باشند.

امام جمعه طبس افزود: در سیره امام صادق(ع) بر وحدت با دیگر مسلمانان و ارتباط با آن ها تاکید فراوان شده است.

حجت الاسلام محمدی با بیان اینکه به واسطه امام صادق(ع) ما شیعیان را جعفری می نامند، یادآورشد: دلیل این امرآن است که ایشان ارکان شیعه را تکمیل می‌کند و ماندگاری شیعه نیز به برکت امام صادق(ع) و امام باقر(ع) است.

وی با تاکید بر این‌که جشن‌های ویژه تولد پیامبراکرم(ص) و ائمه معصومین(ع) بایستی به بهترین شکل برگزار شود، عنوان کرد: جشن یک سنت حسنه است، لذا بایستی منشا وحدت باشند.

امام جمعه طبس با بیان اینکه وحدت و انسجام سبب بالندگی اسلام می‌شود، تبیین کرد: در سایه تفرقه است که ملت‌ها به جان یکدیگر می‌افتند و این همان هدف دشمن است که نباید از اهمیت آن غفلت کرد.

حجت الاسلام محمدی ضمن اشاره به نقش ارزنده وحدت در خنثی‌سازی توطئه‌ها در جامعه امروزی، گفت: همان‌طور که مشهود است امروزدشمنان اسلام وحدت بین مسلمانان را نشانه رفته‌اند که بایستی بسیار بیدار و هوشیار باشیم.

وی ادامه داد: وحدت امت اسلام یکی از سیره های مهم رسول خدا (ص) است که در بیانات مقام معظم رهبری نیز به وفور بر آن تاکید شده و می شود.

امام جمعه طبس ادامه داد: در شرایط حساس امروزی نیز که دشمن به دنبال ضربه زدن به اقتصاد و به تبع آن به فرهنگ، سیاست و در نهایت امنیت کشور است؛ وحدت و همبستگی در جامعه می‌تواند کشور را همچون گذشته سهل و آسان از این مسائل عبور دهد.

نقش موثر روحانیت در خنثی‌سازی توطئه‌ها

حجت الاسلام محمدی همچنین به نقش موثر روحانیت و طلاب در ایجاد وحدت و همبستگی در جامعه اشاره کرد و گفت: طلاب و روحانیون در ایجاد وحدت و انسجام در جامعه نقش بسزایی دارند و می‌توانند در خنثی کردن توطئه‌ دشمنان نقش مهمی را ایفا کنند.

وی ضمن تاکید بر اصل دشمن‌شناسی در جامعه و با اشاره به سخنی از امام راحل(ره) مبنی بر"اگر هر مسلمان یک سطل آب بریزد، اسرائیل را سیل می‌برد" تبیین کرد: بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان در دنیا وجود دارد که اگر با یکدیگر متحد و منسجم شوند، دیگر هیچ خطری جامعه اسلامی و ملت‌های مسلمان را تهدید نخواهد کرد.

امام جمعه طبس ضمن تاکید برضرورت توجه به بحث دشمن‌شناسی در جامعه متذکرشد: لازمه استقلال، داشتن تلاش مجدانه وعدم غلفت از دشمن است زیرا دشمن همواره به شکل‌های مختلف تلاش می کند با توطئه های متفاوت مردم را فریب دهد.

تبعیت ازولایت فقیه مهمترین عامل حفظ نظام اسلامی است

حجت الاسلام احترامی معاونت تعلیم و تربیت سپاه ناحیه میثم مشهد نیز درگفت و گو با خبرنگار «حوزه» ضمن تبریک فرا رسیدن میلاد حضرت محمد(ص) و امام جعفر صادق(ع)، بیان کرد: بین 12 و 17ربیع الاول که دو تاریخ مورد نظر اهل سنت و شیعه درمیلاد رسول الله(ص) است را امام راحل(ره) به عنوان هفته وحدت نام گذاری کرده‌اند تا موجب اتحاد و همدلی بین مسلمانان اهل سنت و شیعه در جهان باشد.

وی ادامه داد: براساس فرمایشی از قرآن کریم تجلی وحدت انسان ها در توسل تمام آنان به ریسمان الهی یعنی همان قرآن و خاندان عصمت و طهارت(ع) است.

مدیر سابق مدرسه علمیه امام محمدباقر(ع) خضری عنوان کرد: نامگذاری این هفته توسط امام راحل(ره) و تاکیدات مقام معظم رهبری، بیانگر ضرورت حفظ وحدت و انسجام میان مسلمانان و توجه به این نیاز اساسی و همیشگی دنیای اسلام در برابر توطئه های دشمنانی است که تضعیف اسلام و مسلمین را در دستور کار خود داشته و امروز در کشورهای اسلامی منطقه شاهد به تفرقه افکنی و قتل و کشتار مسلمانان توسط این دشمنان هستیم.

این کارشناس فرهنگی، تبعیت از ولایت فقیه را، مهمترین عامل حفظ نظام اسلامی در میان توطئه های بیشمار دشمنان دانست و یادآورشد: خوشبختانه مردم ایران نیز به خوبی این مهم را درک کرده و در حوادث مهم آن را نشان داده‌اند.

حجت الاسلام احترامی ضمن اشاره به نقش تاثیرگذار روحانیت در ایجاد وحدت در جامعه، مطرح کرد: البته روحانیون بایستی در مسیر اعتدال حرکت کرده و از افراط و تفریط پرهیز کنند.

وی در پایان اظهار داشت: شکست دشمنان اسلام در هر لباس و پوششی که باشند نتیجه وحدت جامعه اسلامی است، همان طور که وحدت شیعیان و اهل سنت توانست غلبه بر داعش را در سوریه و عراق به دنبال داشته باشد.

سخن پایانی...

امروز و در شرایطی که دشمنان اسلام تمام تلاش خود را برای مبارزه و مقابله با اسلام به کار بسته و آشکارا اعلام می کنند که «جهان اسلام در قرن بیست و یکم یکی از مهمترین میدان های زورآزمایی سیاست خارجی آمریکاست» و «تقابل اصلی آینده جوامع بشری برخورد فرهنگ اسلامی و فرهنگ غربی است»، لذا اختلاف و تفرقه بین امت مسلمان به صلاح نیست و باید همچون گذشته اتحاد بین ملل مسلمان حفظ گردد تا نه تنها نقشه های استکبار خنثی گردد بلکه آن هدفی که اسلام دنبال می کند به وقوع بپیوندد.

منظور از وحدت شیعه و سنی کنار گذاشتن مسائل اختلافی، تکیه بر مشترکات و مبنا قرار دادن آنها در تعامل با یکدیگر و در مسائل مربوط به جهان اسلام و صحنه بین المللی است، به گونه ای که مسلمانان فارغ از اختلافات و  پرهیز از تفرقه، در مسائل جهان اسلام هم سو و هم جهت حرکت کنند و خاری شوند بر چشمان مستکبرین عالم.

گزارش:  فرزانه احمدی

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha